ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

I-Dome | Η καινοτόμος, φορητή παραλλαγή του Iron Dome
Defence Redefined
Published on 05/10/2021 at 18:17

Το I-Dome είναι ένα σύστημα το οποίο έχει αναπτυχθεί και κατασκευάζεται από την Rafael Advanced Defense Systems.

Xαρακτηρίζεται ως ένα σύστημα διττής χρήσης, καθώς μπορεί να χαρακτηρησθεί ως σύστημα C-RAM (Counter Rocket, Artillery and Mortar) και ως σύστημα vSHORAD (very SHOrt Range Air Defence).

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύστημα πολλαπλών αποστολών που δύναται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ρουκέτες, όλμους και βλήματα πυροβολικού, καθώς και αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους πλεύσης (cruise), υψηλής ακρίβειας κατευθυνόμενα βλήματα (Precise Guided Missiles -PGM), ομοβροντία πυρών (fire salvo) και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (Unmanned Aerial Vehicles – UAVs) σε πολύ μικρή απόσταση.

Η αποστολή του έγκειται στην προστασία φίλιων, αναπτυγμένων δυνάμεων, στρατηγικών εγκαταστάσεων, κατοικημένων και αστικών περιοχών από πολλαπλές απειλές, καθώς και στην αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού.

Καινοτόμος σχεδίαση

Το I-Dome είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα, του οποίου όλα τα επιμέρους συστήματα είναι εγκατεστημένα πάνω σε ένα φορτηγό όχημα, που αποτελείται από ένα 6χ6 τρέιλερ/εκτοξευτή που εμπεριέχει 10 βλήματα Tamir, μία μονάδα διαχείρισης και ελέγχου μάχης (Battle Management & Control -BMC unit), και ένα ραντάρ πολλαπλών ρόλων που διαθέτει τεχνολογία ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (3D AESA MMR – Active Electronically Scanned Aray Multi-Mission Radar).

Το εν λόγω σύστημα είναι μια παραλλαγή του combat proven Iron Dome με περισσότερες από 2.000 αναχαιτίσεις στο ενεργητικό του και ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο από 90%. 

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Χριστούγεννα με αναχαίτιση ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και αεροπορικές προσβολές σε Συρία

Ακόμα, έχει γρήγορο χρόνο αντίδρασης, επιχειρεί ημέρα και νύχτα, κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, είτε ως αυτόνομο σύστημα ή ως σύστημα συστημάτων (system of systems) σε μια δικτυωμένη πολυστρωματική αεράμυνα.

Λειτουργία συστήματος

Το εν λόγω σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει μια επίθεση προερχόμενη από τέσσερα έως 70 χλμ. μακριά και έπειτα, αφού πρώτα διαγνώσει την πορεία της ρουκέτας και την “κλειδώσει”, εκτοξεύει έναν πύραυλο αναχαίτισης. Τα 70 χλμ. εκτιμάται ότι αφορούν το βεληνεκές του ραντάρ, με το ίδιο το βλήμα να μπορεί να επιτύχει περίπου 10 με 15 χλμ. βεληνεκές, ενώ το ύψος εμπλοκής του εκτιμάται ότι δεν είναι μεγαλύτερο από 10 χλμ..

Πρόκειται για το πλέον εξελιγμένο και “έξυπνο” σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας που έχει αναπτύξει το Ισραήλ, καθώς μπορεί να υπολογίζει ποιο ακριβώς σημείο θα πλήξει το εχθρικό βλήμα. Εάν εκτιμηθεί πως θα πλήξει καίριας σημασίας στόχο (κρίσιμες εγκαταστάσεις, κατοικημένη περιοχή), τότε εκτοξεύει πύραυλο να το αναχαιτίσει. 

Κύπρος και Iron Dome

Σε προχωρημένο στάδιο για την απόκτηση μιας παραλλαγής του υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας Ιron Dome του Ισραήλ βρίσκεται η Κύπρος σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι «Σίγμα». Απομένει η αποδέσμευση κονδυλίου. Συνεπώς, το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας αναμένεται να υποβάλει αίτημα για να περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέχρι στιγμής, δεν δίνονται λεπτομέρειες για τις προδιαγραφές της παραλλαγής του που επιδιώκει να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτές είναι παρόμοιες ή κοντά σε αυτές του συστήματος που χρησιμοποιεί το Ισραήλ. 

Διαβάστε επίσης: Ο “Σιδερένιος Θόλος” του Ισραήλ και η C-RAM προστασία σε Κύπρο – VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This