ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η έκτη SUPER VITA κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ καταπλέει στην Σαλαμίνα. Τις επόμενες ημέρες η επίσημη παραλαβή της
Defence Redefined
Published on 04/06/2020 at 08:30

Στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, αναμένεται να καταπλεύσει τις επόμενες μέρες, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚΒ) τύπου SUPER VITA κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ. Το σκάφος θα πάρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων «Υποπλοίαρχος Καραθανάσης», με το διακριτικό Ρ78. Η επίσημη παραλαβή του ΤΠΚΒ (πυραυλάκατος) θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με ελλαδικά δημοσιεύματα στο τέλος Ιουνίου.

Το σκάφος έχει μήκος 61.9 μέτρα, πλάτος 9.50 μέτρα και βύθισμα 2.8 μέτρα. Το βάρος του ανέρχεται στους 670 τόνους και μπορεί να ταξιδέψει με μέγιστη ταχύτητα 34.5 κόμβους ενώ διαθέτει αυτονομία πάνω από 1000 ναυτικά μίλια.

Διαθέτει πρόωση τεσσάρων κύριων μηχανών MTU με μέγιστη ιπποδύναμη 5790HP ανα μηχανή. Το πλήρωμα του ανέρχεται στους 45 άνδρες.

Ο οπλισμός της πυραυλάκατου όπως φάινεται και στο infographic αποτελείται από 8 κατευθυνόμενα βλήματα Ε-Ε Exocet MM-40 Blk2 / Blk3, 1 πυροβόλο 76mm / 62cal Super Rapid Oto Melara, 2 πυροβόλα Mk30 30mm της Oto Melara και 1 αντιβληματικό σύστημα GMWS RAM Mk31 το οποίο φέρει 21 κατευθυνόμενα βλήματα RIM-116 Block 1A.

Οι πύραυλοι Exocet Blk 3 χρησιμοποιούν ενεργό ραντάρ και έχουν εμβέλεια 180 km ενώ οι παλαιότεροι Βlk 2 (τους οποίους διαθέτει και η Εθνική Φρουρά σε επάκτιες συστοιχίες MM40) τα 70 Km . Οι δύο τετραπλοί εκτοξευτές είναι τοποθετημένοι στο κατάστρωμα σε διασταυρωμένη διαμόρφωση με έναν διπλό στραμμένο προς τα δεξιά και έναν προσανατολισμένο προς τα αριστερά .

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 6 πυραυλακάτους κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ, συμπεριλαμβανομένου και της νεότευκτης P78, ενώ αναμένεται και η ολοκλήρωση της κατασκευής της 7ης πυραυλακάτου “ΒΛΑΧΑΚΟΣ”, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Το πρόγραμμα ναυπήγησης των σκαφών αυτών ξεκίνησε το 2000 και αφορούσε αρχικά στην προμήθεια τριών νέων Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚΒ), με δικαίωμα προαίρεσης (option) για την προμήθεια μέχρι τεσσάρων επιπλέον όμοιων πλοίων, για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρώτο ΤΠΚΒ που εντάχθηκε στον στόλο, ήταν το “ΡΟΥΣΣΕΝ” το 2005, ενώ το 2006 εντάχθηκαν το “ΔΑΝΙΟΛΟΣ” και το “ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ”. Μετά από 4 χρόνια, το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε την 4η Πυραυλάκατο “ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ” και 5 χρόνια αργότερα, το 2015, την 5η με όνομα “ΡΙΤΣΟΣ”.

*Φώτο Αρχείου ΤΠΚΒ P71

Διαβάστε επίσης:

Δείτε το C-RAM εν δράση στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ | VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This