ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνικό Εξοπλιστικό Πρόγραμμα | Η επόμενη μέρα – VIDEO
Defence Redefined
Published on 14/09/2020 at 15:35

Η αναγγελία του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την (αναμενόμενη) αγορά 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale, την απόκτηση ανάμεσα σε άλλα τεσσάρων (4) νέων φρεγατών και πολλών άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων ήταν ομολογουμένως πολύ θετικές εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης: EKTAKTO | Κ. Μητσοτάκης – “ Ήρθε η ώρα της ισορροπίας” Η Ελλάδα αγοράζει 18 Rafale και πολλά άλλα

Η επόμενη μέρα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (MME) και όχι μόνο, περιστρέφεται γύρω από τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του Ελληνικού Εξοπλιστικού Προγράμματος, τον τύπο των αεροσκαφών Rafale που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), το ποιες φρεγάτες θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), τους αντιαρματικούς πυραύλους για Στρατό Ξηράς κτλπ. 

Παρακάτω σας παραθέτουμε με απλό τρόπο τα δεδομένα όπως αυτά ισχύουν σήμερα, με βάση τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες αλλά και εκτιμήσεις για τις πιθανότερες επιλογές σε ότι αφορά την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Οι δράσεις 

Ο πρωθυπουργός σε ομιλία του το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο τις έξι (6) δράσεις της κυβέρνησης του. Αυτές περιλαμβάνουν επιγραμματικά τα εξής:

  • Αγορά 18 Rafale (12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια) με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage 2000 EGM/BGM και αγορά νέων πυραύλων για ΠΑ
  • Διαγωνισμός για απόκτηση 4 νέων φρεγατών, εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ, απόκτηση 4 ελικοπτέρων Romeo και απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου 
  • Αγορά Αντιαρματικών Πυραύλων για Στρατό Ξηράς
  • Πρόσληψη 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) σε ορίζοντα πενταετίας
  • Ενίσχυση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας
  • Ενίσχυση της ψηφιακής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων και θωράκιση από Κυβερνοεπιθέσεις

Χρονοδιαγράμματα: 

Σχετικά με την ημερομηνία ένταξης των Rafale σε οπλοστάσια ΠΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η άφιξη των (ελαφρώς) μεταχειρισμένων αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα δύναται να αρχίσει σε διάστημα 6-9 μηνών, δηλαδή εντός του 2021. 

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Τα ελληνικά F-16V θα είναι τα πιο προηγμένα F-16 σε όλη την Ευρώπη – Infographics

Εντούτοις, ο χρονικός ορίζοντας για τα νέα αεροσκάφη που θα κατασκευαστούν από την γαλλική Dassault Aviation, δεν έχει γνωστοποιηθεί αφού η εταιρεία ήδη έχει συμβόλαια κατασκευής των Rafale για το Κατάρ και την Ινδία. 

Σε ότι αφορά τις φρεγάτες, ο κος Μητσοτάκης ανέφερε: “ Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ”.

Ο Πρωθυπουργός, δεν αναφέρθηκε στην διεξαγωγή διαγωνισμού για την προμήθεια φρεγατών, πράγμα που σημαίνει ενδεχομένως την απευθείας ένταξη 4 νέων φρεγατών μέσω διακρατικής συμφωνίας αφού προηγουμένως αξιολογηθούν διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχουσών φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ 200ΗΝ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης κυμαίνεται δυστυχώς στα 5-7 έτη. Και λέμε δυστυχώς διότι το πρόγραμμα αναβάθμισης έπρεπε να έχει υλοποιηθεί ήδη δεδομένης της επιχειρησιακής αξίας των υπόψη σκαφών και της ηλικίας των λοιπών κύριων μονάδων του στόλου (φρεγάτες τύπου “S”).

Διαβάστε επίσης: Εικόνες από την Τελετή Καθέλκυσης της ΤΠΚ «7» από τα Ναυπηγεία Ελευσίνος | Φωτογραφίες & VIDEO

Εκτιμήσεις: 

Μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, εξάγεται το συμπέρασμα πως οι νέες φρεγάτες πιθανότατα δεν θα είναι οι φρεγάτες τύπου FDI  (Belh@rra), οι οποίες απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα και αυτό λόγω του πολύ υψηλού κόστους για την αγορά τεσσάρων τέτοιων σκαφών (ενδεικτικά το ποσό για αγορά 2 φρεγατών με τον οπλισμό που ζητά το ΠΝ, κυμενόταν στα 2,5 δισεκατομμύρια).

Δυνητικές επιλογές του ΠΝ θα μπορούσαν να είναι οι Ιταλικές φρεγάτες τύπου FREMM, οι Αμερικανικές MMSC (οι οποίες δύναται να συμπαραχθούν και σε Ελλάδα αλλά υστερούν σε οπλισμό έναντι π.χ των Belh@rra), οι Γερμανικές MEKO Α200 οι οποίες αποτελούν νεότερο τύπο της αξιόπιστης MEKO 200, οι Ισπανικές F110 με πολύ καλές επιδόσεις στον αντιαεροπορικό αγώνα (AAW) και οι Βρετανικές Type 31e.

Διαβάστε επίσης: Δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη Πάιατ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Σχετικά με την έκδοση αεροσκαφών Rafale, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, τα 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα είναι διαμορφώσεως F3-D. Η συγκεκριμένη διαμόρφωση διαθέτει ραντάρ AESA με σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA καθώς και αισθητήρα IRST (infrared search and track). 

Ερωτηματικό παραμένει η διαμόρφωση των έξι νέων αεροσκαφών που θα αποκτήσει η Ελλάδα. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, τα έξι νέα αεροσκάφη που θα παραλάβει σε βάθος χρόνου η ΠΑ, να είναι διαμορφώσεως F4. 

Όσον αφορά τους κατευθυνόμενους πυραύλους, πιθανολογείται ότι αυτοί θα είναι οι Meteor (BVRAAM / beyond visual range air to air missile). 

Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για τους αντιαρματικούς πυραύλους του Στρατού Ξηράς. Έγκριτοι αναλυτές ειδικού Τύπου κάνουν λόγο για τους ισραηλινούς αντιαρματικούς πυραύλους της οικογένειας Spike, τους  NLOS (Non Line Of Sight) με βεληνεκές μέχρι 30 χλμ. Και δυνατότητα τοποθέτησης σε επίγειες και εναέριες πλατφόρμες (π.χ Ελικόπτερα Apache).

Διαβάστε επίσης:  Rafael και Mesko | Συμπαραγωγή του SPIKE SR για το Πολωνικό Πρόγραμμα Pustelnik – VIDEO

Κατά την άποψη μας δεν αποκλείεται στο παιχνίδι να δούμε και την γαλλική MBDA με τους αντιαρματικούς πυραύλους 5ης γενεάς MMP (Medium-Range Missile/MMP), οι οποίοι αποτελούν ανταγωνιστή της οικογένειας των Ισραηλινών SPIKE LR II με βεληνεκές μεταξύ 5.5 Km (επίγεια έκδοση) και 10 χλμ (από εναέριες πλατφόρμες). 

MMP ©MBDA

Αλλαγή ισορροπιών σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο: 

Ο ρόλος των Rafale ως μαχητικών 4,5 γενιάς, σε συνδυασμό με το πυκνό δίκτυο Αεράμυνας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δίνει μεγάλο πλεονέκτημα σε Πολεμική Αεροπορία η οποία θα έχει την δυνατότητα του πρώτου και μακρινού πλήγματος ή FLO (First Launch Opportunity) από μεγάλες αποστάσεις προτού τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας ή εχθρικά αεροσκάφη μπορέσουν να εγκλωβίσουν τα Rafale.

O συνδυασμός του ραντάρ AESA με το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA και τον αισθητήρα IRST (infrared search and track), το καθιστούν κυρίαρχο στους αιθέρες, έναντι των τουρκικών F-16.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων | Οι τελευταίες εξελίξεις

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει διαρκώς.

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This