ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκτακτο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων | Οι τελευταίες εξελίξεις
Defence Redefined
Published on 31/08/2020 at 17:56

Στην τελική φάση βρίσκεται φαίνεται να βρίσκεται η διαμόρφωση του εκτάκτου εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο συνδέεται προφανώς και με τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στα ελληνοτουρκικά.  

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επικαιροποιεί τις ανάγκες σε οπλικά συστήματα, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. 

Διαβάστε επίσης: Γαλλικά Μαχητικά Αεροσκάφη Rafale στην Πάφο | Πτήσεις πάνω από την Κύπρο τις επόμενες μέρες

Από το υπόψη εξοπλιστικό πρόγραμμα ξεχωρίζει η απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Γαλλία (10 ή 12 μεταχειρισμένων και 6 ή 8 καινούργιων), ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ και η αγορά τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια Type 214 με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων.  Πέραν τούτων εξετάζονται διάφορα άλλα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά για όλους τους κλάδους, τα οποία ως γνωστόν δεν πραγματοποιούνταν μέχρι σήμερα κυρίως λόγω οικονομικών περιορισμών.

Διαβάστε επίσης: H ζημιά στην “Kemal Reis”, το ιστορικό των ναυτικών περιστατικών στο Αιγαίο και η επόμενη μέρα | VIDEO-PHOTOS

Ειδικά όσον αφορά το μαχητικό Rafale αυτό θεωρείται ότι θα προσδώσει σαφές πλεονέκτημα στην Ελληνική Αεροπορία στο Αιγαίο. Το εν λόγω αεροσκάφος είναι ένα σύγχρονο δικηνητήριο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων με μεγάλη ακτίνα δράσης, δυνατότητα μεταφοράς σύγχρονου εξοπλισμού (βάρους άνω των 9 τόνων που ισοδυναμεί σχεδόν με το βάρος του ίδιου του αεροσκάφους) και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται φυσικά και to ραντάρ τεχνολογίας AESA, RBE2. 

Το Rafale μπορεί να φέρει βλήματα αέρος-αέρος MICA NG και Meteor, αντιπλοικούς πυραύλους AM39 EXOCET και 2 πυραύλους στρατηγικής κρούσης SCALP-EG σε αντίθεση με το Mirage 2000-5Mk2 το οποίο μπορεί να φέρει 1 πύραυλο του υπόψη τύπου.

Το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να αποκλείεται και η περαιτέρω αύξηση του εάν τελικά πραγματοποιηθεί και η αγορά των γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra (πηγές αναφέρουν την δέσμευση συνολικά 7 δισεκατομμυρίων ευρώ!)  

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενδέχεται να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, πριν από την υπογραφή της διμερούς ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται  να υπογραφεί στις 10 Σεπτεμβρίου,  μεταξύ του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: Βαρύγδουπες δηλώσεις από Τουρκικό ΥΠΕΞ ⎸Η Τουρκία είναι ικανή να αποτρέψει τη Γαλλία στην Μεσόγειο

Το επόμενο διάστημα, εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, με την Τουρκία να κλιμακώνει τις προκλήσεις και απειλές της. Η Ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, αλλά και η στήριξη της Γαλλίας και Ιταλίας σε Κυπριακή Δημοκρατία με την συμμετοχή μεταξύ άλλων σε στρατιωτικές ασκήσεις ενοχλεί σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία. Ήδη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε “άπληστους και ανίκανους” τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This