ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιώργος Κάρουλλας για εξοπλιστικά | “Ο κόσμος να ξέρει ότι γίνεται πάρα πολλή δουλειά”

Ανδρέας Πογιατζή

Published on 08/01/2021 at 12:43

Η επιχειρησιακή αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και ο εκσυγχρονισμός της, είναι κάτι που ενδιαφέρει την κυπριακή κοινή γνώμη, δεδομένης της τουρκικής επιθετικότητας και των απειλών που εμφανίζονται συνεχώς από την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων. 

Επί τούτου, η σελίδα μας DEFENCE ReDEFiNED, επικοινώνησε με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Γιώργο Κάρουλλα, υποβάλλοντας του σχετικά ερωτήματα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτονται διαβαθμισμένες πληροφορίες

Διαβάστε επίσης: Δηλώσεις μελών Επιτροπής Άμυνας | Εξοπλίζεται η Κύπρος – “Αυτό που προγραμματίζεται είναι πάρα πολύ καλό”

Φανερά αισιόδοξος για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Κάρουλλας μας δήλωσε ότι: “η Εθνική Φρουρά, συνεχίζει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, ακάθεκτα και ασταμάτητα με σκοπό να υλοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό. Η αναβάθμιση συνεχίζεται, ο εκσυγχρονισμός συνεχίζεται όπως έχει προγραμματιστεί, η πανδημία δεν μας έχει επηρεάσει και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι γίνεται πάρα πολλή δουλειά, σχετικά με τα εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ε.Φ”.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Άμυνας, και το αν αυτός διαφοροποιείται από τις πολιτικές εξελίξεις, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, μας απάντησε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, αφού βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και διαπραγματεύσεις και πρέπει να περιμένουμε να δούμε την τελική μορφή του προϋπολογισμού. 

“Ο κόσμος να γνωρίζει ότι γίνονται στην Εθνική Φρουρά πολλά πράγματα, ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο προϋπολογισμός ξεπερνά κάθε έτος τα 100 εκατομμύρια, μαζί με τον συμπληρωματικό. Φέτος ξεπεράσαμε τα 100 εκατομμύρια από το αρχικό ποσό του προϋπολογισμού (σ.σ 104 εκ.) και εκτιμώ ότι και φέτος θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός”, είπε ο κ. Κάρουλλας σχετικά με τα ποσά που δαπανώνται για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου. 

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την Εθνική Φρουρά, ύψους €77.2 εκατ.

Πρόσθεσε ότι: “Γίνονται πάρα πολλά τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα. Η Εθνική Φρουρά, εξοπλιστικά εκσυγχρονίζεται και οι επιχειρησιακές ανάγκες καλύπτονται”.  

Σχετικά με το ζήτημα και τα σενάρια της στράτευσης γυναικών στην Εθνική Φρουρά, ο κ. Κάρουλας, εκφράζοντας την προσωπική του θέση, δήλωσε ότι: “Δεν διαφωνούμε, ωστόσο αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί για να γίνει σωστά, στην βάση των σχετικών αναγκών”.

Διαβάστε επίσης:ΥΠΑΜ | Αύξηση θητείας και στράτευση γυναικών συζήτησαν Θεοχάρους και Πετρίδης

Όσον αφορά τα σενάρια για αύξηση της θητείας των κληρωτών στρατευσίμων, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι, θα ήταν καλύτερα να γίνει αύξηση του αριθμού των  Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), παρά την αύξηση της θητείας των κληρωτών.   

Υπενθυμίζουμε ότι, η Εθνική Φρουρά, παρέλαβε εντός του 2020 τα τελευταία στοιχεία των αυτοκινούμενων πυροβόλων NORA B52 των 155mm τα οποία είχε παραγγείλει το 2017 από την Σερβική Yugoimport.

Πέραν των αυτοκινούμενων πυροβόλων NORA B52 έχουν παραληφθεί και συνολικά οκτώ τροχοφόρα οχήματα Milos για τις ανάγκες της κάθε πυροβολαρχίας ως κέντρα διεύθυνσης πυρός.

Tα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς αφορούν την αγορά νέας συστοιχίας αντιπλοικών πυραύλων Exocet MM40 Blk3c με βεληνεκές 200 Χλμ, αναβάθμιση των υπόλοιπων πυραύλων Exocet MM40 Blk 2 και απόκτηση των φορητών (MANPADS) αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (V-SHORAD) Mistral-3. 

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Η ανασκόπηση του 2020 – Γεμάτη χρονιά για τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου – Φωτογραφίες & VIDEO

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This