ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθνική Φρουρά | Η ανασκόπηση του 2020 – Γεμάτη χρονιά για τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου – Φωτογραφίες & VIDEO

Ανδρέας Πογιατζή

Published on 31/12/2020 at 14:00

Το 2020 θα παραμείνει στην ιστορία ως το έτος κατά το οποίο η πανδημία του COVID-19 μονοπώλησε την καθημερινότητα μας. Ούτε αυτός ο ίδιος ο κορονοϊός  όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ) η οποία προσαρμόστηκε ανάλογα και έφερε εις πέρας ένα εντυπωσιακό για τα δεδομένα της έργο. 

Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε την δική μας ανασκόπηση για την Εθνική Φρουρά για το 2020. Μέσα από μεγάλο αριθμό δράσεων επιλέξαμε τα γεγονότα “σταθμούς” που βιώσαμε κατά την διάρκεια του έτους, το οποίο πέραν από έτος της πανδημίας ήταν και το πρώτο έτος λειτουργίας της DEFENCE ReDEFiNED. 

Η χρονιά της πανδημίας… 

Όπως σε όλη την κοινωνία, έτσι και στην Εθνική Φρουρά, ο κορονοϊός έφερε νέα δεδομένα και ανάγκασε την ηγεσία και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, να προσαρμοστεί στην νέα τάξη πραγμάτων. Από την αρχή της πανδημίας, η Εθνική Φρουρά συνέδραμε τα μέγιστα ούτως ώστε να στηρίξει την προσπάθεια του κράτους για αναχαίτιση του ιού. Η δράση της Ε.Φ, ήταν διπλή, αφού πρώτα έπρεπε να προστατέψει το προσωπικό της, διαμορφώνοντας μια νέα καθημερινότητα εντός των στρατοπέδων, αλλά και να βγει έξω στους δρόμους, δίπλα από την Αστυνομία Κύπρου και να συνδράμει με προσωπικό στην επιτήρηση των μέτρων (διατάγματα). 

Διαβάστε επίσης:Εθνική Φρουρά και COVID-19 | Η αποτίμηση της κατάστασης και το πλάνο κατάταξης των νεοσυλλέκτων της 2020 ΕΣΣΟ

Το 2020, είδαμε την Εθνική Φρουρά να εφαρμόζει αυστηρά πρωτόκολλα για αναχαίτιση της μετάδοσης της πανδημίας, να ακυρώνει παρουσιάσεις εφέδρων, να επιτηρεί χώρους καραντίνας, να περιπολεί στους δρόμους και να πρωτοπορεί με ψηφιοποίηση των διαδικασιών κατά την κατάταξη της 2020 ΕΣΣΟ. 

Εκ των υστέρων, μπορούμε να πούμε ότι, παρά τα κρούσματα που σημειώθηκαν σε στρατόπεδα, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη, η Ε.Φ χειρίστηκε μέχρι σήμερα υποδειγματικά την κρίση με την πανδημία και δεν άφησε την κατάσταση να ξεφύγει. Στα θετικά σημειώνεται και η ενεργοποίηση της ειδικής ομάδας αντιμετώπισης κατά Ράδιο-Βιολογικού-Χημικού πολέμου (ΡΒΧ) η οποία επιφορτίστηκε με το έργο της απολύμανσης όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα COVID-19.

Πρώτη φορά χωρίς κόσμο… 

Το 2020 μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως η χρονιά διεξαγωγής εκδηλώσεων “χωρίς την παρουσία κοινού”. Όλες οι τελετές που παραδοσιακά διεξάγονται με την παρουσία κοινού όπως η ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων, οι ορκωμοσίες των οπλιτών Ειδικών Δυνάμεων (Υποβρύχιοι Καταστροφείς, Καταδρομείς και Στρατονόμοι), έγιναν χωρίς την παρουσία του κοινού. Επιπλέον, για πρώτη φορά στα χρονικά της Εθνικής Φρουράς διεξήχθει στρατιωτική παρέλαση χωρίς την παρουσία κοινού.  

Αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο και στο ΓΕΕΦ… 

Ο Κυβερνητικός ανασχηματισμός του Προέδρου Αναστασιάδη τον περασμένο Ιούνιο, έφερε εκπλήξεις στο Υπουργείο Άμυνας. 

Στην θέση του Σάββα Αγγελίδη (νυν βοηθού Γενικού Εισαγγελέα), διορίστηκε ως Υπουργός Άμυνας, ο τέως Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Χαράλαμπος Πετρίδης. 

Διαβάστε επίσης: “Είμαστε ακόμη μακριά από την Κερύνεια” Η τελευταία Ημερήσια Διαταγή του Ηλία Λεοντάρη

Προηγουμένως σημειώνουμε την αλλαγή ηγεσίας στην Ε.Φ. Τον Μάρτιο του 2020, καθήκοντα Αρχηγού ανέλαβε ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης διαδεχόμενος τον Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.

Οι προσλήψεις ΣΥΟΠ και το φετινό φιάσκο… 

Το φιάσκο με την πρόθεση χορήγησης προσωρινής αναβολής θητείας σε οπλίτες της 2020 ΕΣΣΟ, για σκοπούς φοίτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την πρόσληψη ΣΥΟΠ για αναπλήρωση του κενού που θα προέκυπτε, απασχόλησαν έντονα από την κοινή γνώμη. 

Διαβάστε επίσης: Δεν ξεκαθάρισε το σκηνικό για αναστολή θητείας και προϋπολογισμό ΣΥΟΠ

Η Συζήτηση στην Βουλή περιστράφηκε γύρω από την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίστηκε το όλο θέμα, όπως επίσης και τον βαθμό τον οποίο θα αποδυναμωθεί η Εθνική Φρουρά αφού όπως λέχθηκε, οι κληρωτοί στρατιώτες εκτελούν σχεδόν 20 υπηρεσίες τον μήνα, ενώ οι ΣΥΟΠ γύρω στις 6. 

Σχολιάστηκε έντονα επίσης και το γεγονός πως ο φορολογούμενος πολίτης, θα επωμίζεται το κόστος της απόφασης της κυβέρνησης για παραχώρηση αναστολών, αφού αυτό προνοούσε την πρόσληψη επιπλέον ΣΥΟΠ. 

Εν τέλει η βουλή των αντιπροσώπων καταψήφισε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και έτσι δεν προκηρύχθηκαν οι περίπου 500 επιπλέον θέσεις ΣΥΟΠ αλλά ούτε και παραχωρήθηκαν προσωρινές αναβολές θητείας σε οπλίτες της 2020 ΕΣΣΟ. 

Το Υπουργείο Άμυνας, προκήρυξε τον Δεκέμβριο νέες θέσεις για Συμβασιούχους Οπλίτες ούτως ώστε να καλύψει μόνο τις κενωθείσες θέσεις. Η προκήρυξη αφορά περίπου 100 θέσεις και οι υποψήφιοι αναμένεται να ενταχθούν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς τους πρώτους μήνες του 2021. 

Οι προαγωγές που εξαιρέθηκαν της παγοποίησης λόγω COVID-19…

Εκατοντάδες προαγωγές σε Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς πραγματοποιήθηκαν το 2020 ακολουθώντας τη ροή που δημιουργήθηκε τα τελευταία 3 χρόνια μετά την ψήφιση των νέων κανονισμών που αφορούσαν Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς. 

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν 183 προαγωγές Αξιωματικών του Κυπριακού  Στρατού μετά από απόφαση του Υπουργού Άμυνας σε συνέχεια της απόφασης της Επιτροπής Οικονομικών, για αποπαγοποίηση αριθμού θέσεων. Σημειώνουμε ότι οι υποψη θέσεις εξαιρέθηκαν της παγοποίησης για προαγωγές στο δημόσιο λόγω των μέτρων από την πανδημία του κορονοϊός. 

Διαβάστε επίσης: Έρχονται δεκάδες νέες προαγωγές στον Κυπριακό Στρατό

Όσον αφορά τους Υπαξιωματικούς, η διαδικασία των προαγωγών ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2020 και οι κρίσεις έγιναν τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο, στάλθηκε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αίτημα αποπαγοποίησης, των προαχθέντων θέσεων και στις 20 Μαΐου κοινοποιήθηκαν οι πίνακες με τους προακτέους Υπαξιωματικούς. Ο κορωνοϊός καθυστέρησε την όλη διαδικασία η οποία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, ωστόσο οι προαγωγές των Υπαξιωματικών έγιναν τον Σεπτέμβριο

Το οπλοστάσιο της Ε.Φ…

Από την αρχή του 2020, η Εθνική Φρουρά έβαλε μπρος για την περαιτέρω ενίσχυση του οπλοστασίου της. Συγκεκριμένα η Κύπρος παράγγειλε τους γαλλικούς φορητούς πυραύλους (MANPADS), εδάφους – αέρος Mistral 3, όπως και τους πυραύλους κατά στόχων επιφανείας Exocet Blk 3c, με συνολικό κόστος όπως δημοσίευσε η γαλλική La Tribune τα 240 εκ. Ευρώ. 

Η αγορά των πυραύλων ήταν μέρος της αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς και υπογράφηκαν διάφορες συμβάσεις σχετικά με την αναβάθμιση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. 

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Άφιξη της 2ης μοίρας των αυτοκινούμενων πυροβόλων 155mm NORA B52 Φωτογραφίες & VIDEO

Πέραν αυτού, το 2020 ολοκληρώθηκε η παραλαβή των 24 πυροβόλων Nora B-52 που είχε παραγγείλει το 2017 η Κύπρος την Σερβία. Τα τελευταία στοιχεία του οπλικού συστήματος έφτασαν στην Κύπρο με άκρα μυστικότητα και ασφάλεια. 

Ασκήσεις, ασκήσεις και πάλι ασκήσεις… 

Το 2020 η Εθνική Φρουρά ήταν πραγματικά άοκνη. Μπορεί η πανδημία να ακύρωσε κάποιες προγραμματισμένες ασκήσεις, ωστόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν σε σε αρκετές πολυεθνικές ασκήσεις, πραγματοποίησαν σωρεία τακτικών ασκήσεων μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) και δεκάδες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και κυβερνοχώρο. 

Αρχή κάνουμε με την πολυεθνική άσκηση ”,“ΕΥΝΟΜΙΑ στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις από την Ελλάδα, την Γαλλία και την Ιταλία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Διαβάστε επίσης: Αεροναυτική Άσκηση “ΕΥΝΟΜΙΑ” | Οι δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην θάλασσα και στον ουρανό της Ανατολικής Μεσογείου  – Φωτογραφίες & VIDEO

Η αμέσως επόμενη μεγάλη πολυεθνική άσκηση, ήταν η “ΜΕΔΟΥΣΑ-10”, στην οποία συμμετείχαν τα συμμαχικά κράτη της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.  Η Κύπρος έδωσε το παρών της, με το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) “ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ” P61, αλλά και ομάδα ειδικών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων στην τελική φάση της «ΜΕΔΟΥΣΑ 10»

Πέραν τούτων διεξήχθη για 7η συνεχή χρονιά η καθιερωμένη πολυεθνική άσκηση “ΝΕΜΕΣΙΣ 2020”, η οποία αποσκοπεί στην κατάλληλη προετοιμασία όλων των κρατικών υπηρεσιών, για υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό την ετοιμότητα τους για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού έκτακτης ανάγκης σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Η Εθνική Φρουρά, έλαβε μέρος επίσης σε διακρατικές στρατιωτικές ασκήσεις, όπως την καθιερωμένη άσκηση με την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ 2020» αλλά και την συνεκπαίδευση του προσωπικού της Διοίκησης Καταδρομών και Υποβρύχιων Καταστροφέων με τις αντίστοιχες Ειδικές Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ΤΑΜΣ της Εθνικής Φρουράς, που ξεχώρισαν μέσα στο 2020, ήταν οι , ΤΑΜΣ “ΠΥΡΙΝΟ ΒΕΛΟΣ”, η ΤΑΜΣ “ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2020” και η ΤΑΜΣ “ΥΠΕΡΙΩΝ”. 

Η Εθνική Φρουρά εφαρμόζοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων της, το δόγμα της πολυχωρικής άμυνας, έλαβε μέρος  για τρίτη φορά και σε άσκηση αντιμετώπισης απειλών κυβερνοπολέμου με κωδική ονομασία “ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2020”. Σε αυτή συμμετείχαν ο Λόχος Κυβερνοάμυνας της Ε.Φ και περίπου 100 ομάδες από Στρατηγεία Στρατιωτικών Σχηματισμών, φορείς του ευρύτερου Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας από όλο τον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο.

Κοινωνική προσφορά της Εθνικής Φρουράς…

Σε όλα τα ανωτέρω προσθέτουμε την κοινωνική προσφορά της Εθνικής Φρουράς η οποία κλήθηκε να συνδράμει στη μεταφορά εφοδίων για αποστολή στον λαό του Λιβάνου, μετά την καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό στις 04 Αυγούστου. Επιπλέον καθόλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν καθιερωμένες αιμοδοσίες και λοιπές εθελοντικές δράσεις όπως η Εβδομάδα εθελοντισμού.

Ολοκληρώνοντας την αποτίμηση του 2020, θεωρούμε ότι η δράση της Εθνικής Φρουράς ήταν επιτυχημένη. Παρόλες τις διαχρονικές ελλείψεις που υπάρχουν, κυρίως σε μέσα και προσωπικό, η Ε.Φ για άλλη μια χρονιά κατάφερε να φέρει εις πέρας το πολυσχιδές έργο που της ανατέθηκε. 

Ένα έργο, το οποίο καθημερινά αναλαμβάνουν να σηκώσουν στους ώμους τους τα στελέχη μαζί με τους εθνοφρουρούς και τους εφέδρους-εθνοφύλακες, ανεξαρτήτως ημέρας και ώρας, γιορτής ή αργίας, γιατί το αγαθό της ασφάλειας και της αγάπης για την πατρίδα δεν κοστολογείται από τον πιο αγαπητό ίσως, θεσμό της κοινωνίας μας. 

Διαβάστε επίσης:

2020 | Μια χρονιά γεμάτη πολέμους – Οι μεγαλύτερες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην Υφήλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This