Αρμενία | Ανακοίνωσε συμφωνία εκεχειρίας με το Αζερμπαϊτζάν
Defence Redefined
Published on 15/09/2022 at 15:36

Σε ισχύ είναι από το βράδυ της Τετάρτης η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας του αρμενικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αρμέν Γκριγκοριάν. 

Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε στην αρμενική τηλεόραση ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας, διευκρινίζοντας ότι η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 8 το βράδυ της Τετάρτης. Από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τη συμφωνία εκεχειρίας.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία επανέλαβαν τις μάχες στα σύνορά τους παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας να σεβαστούν την εκεχειρία που μεσολάβησε η Ρωσία, εν μέσω του χειρότερου απολογισμού νεκρών από τον πόλεμο του 2020.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εκτόξευσαν πυροβολικό και άλλα όπλα μεγάλου διαμετρήματος προς τις πόλεις της νότιας Αρμενίας, συμπεριλαμβανομένου του Τζερμούκ, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας. Η Αρμενία στόχευσε θέσεις στρατευμάτων στις περιοχές Καλμπακάρ και Λατσίν του Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Υπογραφή Αμυντικής Συνεργασίας με Ελλάδα και Αρμενία

Στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τους Αρμένιους κατά μήκος των μη οριοθετημένων συνόρων την Τρίτη, ανέφερε η φιλοκυβερνητική υπηρεσία ειδήσεων Caliber στο Μπακού.

Ο Αλίγιεφ έχει απαιτήσει τη δημιουργία ενός διαδρόμου μέσω της νότιας Αρμενίας προς έναν αζέρικο θύλακα, που συνορεύει με την Τουρκία. Αυτό απορρίφθηκε από τον Πασινιάν, ο οποίος δήλωσε ότι η εκεχειρία που μεσολάβησε ο Πούτιν προβλέπει μόνο το άνοιγμα των συγκοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ των δύο κρατών, το οποίο είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι περισσότεροι από 100 Αρμένιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών και ότι 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους είχαν καταληφθεί από το Αζέρους στρατιώτες. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τον θάνατο 54 στρατιωτών του.

Παρά την ανακοίνωση εκεχειρίας, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν τη νύχτα που πέρασε στους δρόμους του Γερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του Πασινιάν, κατηγορώντας τον Αρμένιο πρωθυπουργό ότι δεν επιδεικνύει πυγμή απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε επίσης: Κλιμάκωση των αιματηρών συγκρούσεων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν – Η θέση Ελλάδας και Τουρκίας

Η Αρμενία ζήτησε τη βοήθεια του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ/CSTO), του οποίου ηγείται η Ρωσία. Επίσημα ο ηγέτης της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η Αρμενία έκανε έκκληση στον CSTO για βοήθεια και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής υποστήριξης, προκειμένου να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και να διασφαλιστεί η απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από το έδαφος της Αρμενίας.

Ωστόσο, με τη Μόσχα προσηλωμένη στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο ΟΣΣΑ αρκέστηκε στην αποστολή εμπειρογνωμόνων στην περιοχή, η άφιξη των οποίων ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, όπου ο γενικός γραμματέας του θα ηγηθεί αποστολής για να αξιολογήσει την κατάσταση στα σύνορα. 

Η αποστολή της CSTO στην Αρμενία θα υποβάλει έκθεση για να την εξετάσουν οι αρχηγοί κρατών των χωρών μελών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη. 

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ούτε η Ρωσία ούτε η CSTO έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να στείλουν δυνάμεις για την ενίσχυση της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας. Όταν ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev ζήτησε τη βοήθεια της CSTO για την καταστολή των βίαιων διαδηλώσεων τον Ιανουάριο, ο Πούτιν διέταξε αμέσως στρατεύματα να ηγηθούν μιας ειρηνευτικής επιχείρησης. 

Πρόκειται για μία κίνηση υψηλού ρίσκου, διότι η Ρωσία την δεδομένη στιγμή αντιμετωπίζει πολύ δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας και τυχόν αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων θα ανοίξει άλλο ένα μέτωπο το οποίο είναι αμφίβολο εάν έχει την διάθεση να υποστηρίξει.

Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας είναι διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία που υπεγράφη στις 15 Μαΐου 1992. Κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, τα μέλη υποχρεούνται να συνδράμουν στρατιωτικά όταν κάποιο μέλος δέχεται επίθεση (Άρθρο 4).

Διαβάστε επίσης: Αρμενία – Τουρκία | Πρώτη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.

Το Αζερμπαϊτζάν πήρε τον έλεγχο μέρους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, αλλά αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος της επικράτειάς του, στη σύγκρουση του 2020 και ανέκτησε επτά γύρω περιοχές που είχαν καταλάβει αρμενικά στρατεύματα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο πόλεμος έλαβε τέλος χάρη στην ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.

Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός και προτρέπουν τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, η Γαλλία σκοπεύει να θέσει την κρίση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου είναι ο σημερινός πρόεδρος.

Με πληροφορίες από: Euronews

Διαβάστε επίσης: Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες και συζητήσεις για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This