Κλιμάκωση των αιματηρών συγκρούσεων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν – Η θέση Ελλάδας και Τουρκίας
Defence Redefined
Published on 13/09/2022 at 14:01

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, υπάρχουν επιβεβαιωμένες απώλειες και για τις δύο πλευρές ενώ η Αρμενική πλευρά δημοσιοποίησε φωτογραφικό υλικό που δείχνει σπίτια και άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις να έχουν γίνει στόχος των πυρών του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενική πλευρά ανακοίνωσε πως την 13η Σεπτεμβρίου, στις 00:05, τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν πλήττουν με πυρά τις Αρμενικλες θέσεις με πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με κατεύθυνση τις περιοχές Goris, Sotk και Jermuk.

Η Αζερική πλευρά κατηγορεί την Αρμενία πως έχει τοποθετήσει χιλιάδες νάρκες κατά προσωπικού και αντιαρματικές στις περιοχές Kalbajar και Lachin, ενώ παρά τις προσπάθειες του Μηχανικού των Αζέρων να τις εντοπίσει και να τις απενεργοποιήσει, οι Αρμένιοι έχουν στείλει το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου ομάδες δολιοφθορέων για να ναρκοθετήσουν δρόμους και γραμμές ανεφοδιασμού. Ακολούθως το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία πως αυτή άρχισε να βάλλει κατά των Αζερικών δυνάμεων, με το Αρμενικό ΥΠΑΜ να διαψεύδει κάθετα τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ήδη από τις προηγούμενες μέρες όπως είναι αρκετά σύνηθες στη συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια, τα Υπουργεία Άμυνας των δύο κρατών αναφέρονταν σε ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο πλευρών στη γραμμή αντιπαράταξης. 

Μέχρι στιγμής η Αρμενική πλευρά έχει επιβεβαιώσει πως υπάρχουν θύματα καθώς επιβεβαιώθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 49 Αρμένιων στρατιωτών ενώ απώλειες έχει επιβεβαιωμένα και του Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, η Αρμενία κατηγορεί την Αζερική πλευρά πως συνεχίζει να βάλει με πυροβολικό όχι μόνο στρατιωτικούς αλλά και πολιτικούς στόχους ενώ αναφέρει επίσης πως δεν έχει σημειωθεί αλλαγή θέσεων στα σύνορα παρόλο που επιχειρήθηκε προώθηση δυνάμεων από τον Αζερικό στρατό. Το Αρμενικό ΥΠΕΞ δημοσιοποίησε μεταξύ άλλων και τις ακόλουθες φωτογραφίες για να αποδείξει πως ο Αρμενικός στρατός βάλλει κατά μη στρατιωτικών στόχων.

Ακάρ: Η Τουρκία στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αζέρο ομόλογο του και δήλωσε πως η Τουρκία είναι στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν και μετέφερε τις ευχές του για το έλεος του Θεού στους στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν που σκοτώθηκαν καθώς και για ανάρρωση των τραυματιών. Αυτό το διάστημα δυνάμεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται στην Τουρκία για άσκηση ειδικών δυνάμεων. 

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Ουδέτερη στάση – Καλεί για άμεση αποκλιμάκωση

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, διατηρώντας μέχρι στιγμής σχετικά ουδέτερη στάση, αναφέρει σε ανακοίνωση του πως εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες εχθροπραξίες στα σύνορα Αρμενίας-Αζέρων, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών ανθρώπων και καλεί για άμεση αποκλιμάκωση ενώ επαναλαμβάνει τη θέση της Ελλάδας για σεβασμό της κυριαρχίας και η εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. 

Καθοριστικός ο ρόλος της Ρωσίας

Ο Υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Suren Papikyan είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας,Sergei Shoighu, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ararat Mirzoyan ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov για την κατάσταση που προέκυψε όπως αναφέρει το Αρμενικό ΥΠΕΞ, από την επίθεση Αζερμπαϊτζάν κατά του εδάφους της Αρμανίας σήμερα. Η Ρωσία είναι σύμμαχος της Αρμενίας αλλά και υπεύθυνη για τη διατήρηση της τάξης στην περιοχή, μαζί με την Τουρκία, μετά τον πόλεμο του 2020.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρει πως οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων χτυπημάτων κατά οικισμών και μη στρατιωτικών υποδομών εντός της Αρμενίας. Συμπληρών πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση και ζητούν να τερματιστούν αμέσως οι εχθροπραξίες. 

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες μέρες πριν ο ΥΠΑΜ της Αρμενίας επισκέφθηκε τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Αρμενικού Υπουργείου στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Αρμένιος ΥΠΑΜ συναντήθηκε στο πεντάγωνο με τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Colin Kahl όπου συζητήθηκε η ατζέντα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και επετεύχθησαν συμφωνίες για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ειρηνευτικής αποστολής, τη στρατιωτικής εκπαίδευσης, της στρατιωτικής ιατρικής και σε άλλους τομείς ενώ συμφωνήθηκε και συνεργασία των Πανεπιστημίων Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών. 


Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Υπογραφή Αμυντικής Συνεργασίας με Ελλάδα και Αρμενία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This