ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

27 Ιανουαρίου 1974 | 47 χρόνια από τον θάνατο του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή – VIDEO
Defence Redefined
Published on 27/01/2021 at 19:00

Ο Γεώργιος Γρίβας γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1897 στη Χρυσαλινιώτισσα στη Λευκωσία και μεγάλωσε στο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου. Αφού τελείωσε το Δημοτικό Τρικώμου, μετακόμισε και πάλι στη Χρυσαλινιώτισσα όπου φοίτησε στο Παγκύπριον Γυμνάσιο. Το 1915, όταν αποφοίτησε, αποφάσισε να γίνει αξιωματικός του ελληνικού στρατού και ένα χρόνο αργότερα εντάχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων. 

Από την Ευελπίδων αποφοίτησε με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού πεζικού και εντάχθηκε στο ελληνικό εκστρατευτικό σώμα της Μικράς Ασίας, όπου υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός στο 30ο Συνταγμα της 10ης Μεραρχίας, λαμβάνοντας μέρος στις μάχες από το Πάνορμο έως τον Σαγγάριο. Με το πέρας του πολέμου, παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Ανδρείας και Πολεμικό Σταυρό, προάχθηκε σε υπολοχαγό και το 1926 σε λοχαγό.

Διαβάστε επίσης: Μάρκος Δράκος | Η δράση και ο θάνατος του “Λυκούργου” της ΕΟΚΑ – Φωτογραφίες

Στην συνέχεια, ο Γεώργιος Γρίβας σπούδασε στην Ελληνική Ακαδημία Πολέμου, μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλική Ακαδημία Πολέμου και το 1935 διορίστηκε καθηγητής στην Σχολή Ευελπίδων και προήχθη σε ταγματάρχη. Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετατέθηκε στη διεύθυνση επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ενώ κατά την ιταλική εισβολή υπηρέτησε στο αλβανικό μέτωπο. 

Μετά την λήξη της κατοχικής περιόδου και του εμφυλίου ο Γρίβας επέστρεψε στην Κύπρο, έτοιμος να οργανώσει τον αντιστασιακό αγώνα ενάντια στους αποικιοκράτες. Ο Μακάριος τον επέλεξε γιατί γνώριζε τους συνωμοτικούς κανόνες και ότι ο Γρίβας είχε τεράστια στρατιωτική και οργανωτική εμπειρία. 

Με το ψευδώνυμο Διγενής, ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955 τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία με ένα κυρίαρχο αίτημα: την Ένωση με την Ελλάδα. Η οργάνωση αποτέλεσε παράδειγμα, καθώς τα χιλιάδες μέλη της ΕΟΚΑ δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Τα μηνύματα μεταφέρονταν με ένα σύνθετο και τελικά επιτυχημένο σύστημα. Οι αποικιοκράτες οι οποίοι θεωρούσαν την Κύπρο ανίκανη να εξεγερθεί έμειναν έκπληκτοι και η πεποίθησή τους, ότι σε λίγε μέρες θα κατέπνιγαν την αντίσταση, αποδείχθηκε λανθασμένη. 

Διαβάστε επίσης: Ενωτικό Δημοψήφισμα | Η πρώτη προσπάθεια της Λευκωσίας για διεθνοποίηση της Ένωσης

Με το τέλος του αγώνα και τις υπογραφές Ζυρίχης-Λονδίνου, με τις οποίες ο Γεώργιος Γρίβας διαφωνούσε, έφυγε στην Αθήνα όπου και ίδρυσε «Κίνηση Εθνικής Αναδημιουργίας». Με αυτήν στόχευε στην ανάληψη της εξουσίας της Ελλάδας και στην εφαρμογή μιας πολιτικής που θα οδηγούσε στη σωτηρία του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ο ταξίαρχος Μάγκαν, ο οποίος πολέμησε για τη διάλυση της ΕΟΚΑ στην Κύπρο έγραψε το 1959 μια αναλυτική αναφορά, στην οποία πλέκει το εγκώμιο του Στρατηγού: «Ο Γρίβας είναι ένας άνθρωπος που διαθέτει αρχές. Οταν έχει να κάνει με χρήματα είναι έντιμος, όχι σχετικά έντιμος με βάση τα πρότυπα των Λεβαντίνων, αλλά αυστηρά έντιμος με όποια πρότυπα κι αν γίνει η σύγκριση». Ο Βρετανός θεωρεί ότι είναι φανατικός υποστηρικτής της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. «Είναι σκληραγωγημένος, εργατικός, λιτοδίαιτος και εξαιρετικά τσιγκούνης. Δεν πτοείται από τους κινδύνους και τα τυχαία γεγονότα της ημέρας που παρουσιάζονται στο προσκήνιο, επειδή έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και διαθέτει την επινοητικότητα να τα αντιμετωπίσει. Είναι πανούργος, καχύποπτος, προσεκτικός, απότομος και ειλικρινής. Τον απασχολούν τα τρέχοντα προβλήματα και η πρακτική επίλυσή τους». 

Στις 12 Ιουνίου 1964, ο Γρίβας επέστρεψε στην Κύπρο και ανέλαβε αρχηγός της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Αμύνης Κύπρου (Α.Σ.Δ.Α.Κ.). Η σχέση του με τον Μακάριο περνά από διάφορα στάδια.

Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μάτσης | Ο “Μιλτιάδης” της ΕΟΚΑ, που προτίμησε τον θάνατο παρά την παράδοση – VIDEO

Δύο μήνες αργότερα και μετά τα επεισόδια στην Κοφίνου, αναχωρεί και πάλι από την Κύπρο. Επέστρεψε μυστικά στις 31 Αυγούστου 1971 και ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β’. Τρία χρόνια αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου 1974, άφησε την τελευταία του πνοή στο κρησφύγετό του στη Λεμεσό. Ο Γρίβας πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν στο σπίτι της Έλλης Χριστοδουλίδου μαζί με τις κόρες της. Στις 30 Ιανουαρίου 1974, 200.000 Κύπριοι αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, γνωστό και ως Διγενή.

Η φήμη της ΕΟΚΑ και του Γεώργιου Γρίβα, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Ο ηγέτης της Επανάστασης της Κούβας έδειξε εγγράφως τον θαυμασμό του προς τον Γεώργιο Γρίβα-Διγενή. Σε τηλεγραφημα του προς τον Γρίβα εξέφραζε όχι μόνο τον θαυμασμό του για τον αγώνα των κυπρίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ αλλά ανέδειξε και ότι το παράδειγμα της ΕΟΚΑ στάθηκε πηγή έμπνευσης για αυτόν. Και έγραψε στον Γρίβα: «Στρατηγέ, ο αγώνας σου με συναρπάζει».

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ο μοναδικός κομμουνιστής ηγέτης που απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα γράφοντας: «Εφήρμοσα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας μου τα αντάρτικα σχέδια που είχε χρησιμοποιήσει ο στρατηγός Γρίβας στον αγώνα της ΕΟΚΑ».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε ειδική συνεδρία της στις 31 Ιανουαρίου 1974, ανακήρυξε τον Διγενή «άξιον τέκνον της Κύπρου διά τας εξαιρέτους υπηρεσίας τας οποίας προσέφερε προς την ιδιαιτέραν του Πατρίδα», ενώ η Ακαδημία Αθηνών απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές.

Διαβάστε επίσης: Ήταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή…

Με πληροφορίες από: mixanitouxronou.com.cy 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This