ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Άμυνας | Τοποθέτηση φωτιστικών LED σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς – Μάθετε για την περιβαλλοντολογική πολιτική στην Ε.Φ
Defence Redefined
Published on 29/10/2020 at 18:00

Το Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ) ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της ενεργειακής και περιβαλλοντολογικής του πολιτικής, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2020 υπέγραψε Συμφωνία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για αντικατάσταση ενεργοβόρων φωτιστικών σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ) με φωτιστικά τύπου LED περιλαμβανομένης και της οκταετούς συντήρησης και της διαχείρισης των παλαιών φωτιστικών.

Διαβάστε επίσης: Ιδιώτες ζητούν το 106 ΣΝΕ προς αξιοποίηση | Tι ισχύει σήμερα με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε Ε.Φ   

Η συμφωνία περιλαμβάνει την αντικατάσταση 6600 ενεργοβόρων φωτιστικών με φωτιστικά τύπου LED. Η πρώτη φάση του έργου αρχίζει τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2021 όπου θα αντικατασταθούν 2200 φωτιστικά. Ακολούθως, κατά τα έτη 2021-2023 θα αντικατασταθούν τα υπόλοιπα 4400 φωτιστικά.

Η αντικατάσταση των φωτιστικών, σύμφωνα με την πρόταση – μελέτη της ΑΗΚ, αναμένεται να έχει ενεργειακό όφελος και εξοικονόμηση που θα κυμαίνεται γύρω στο 67%.

Τη συμφωνία υπέγραψαν, εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας ο Γενικός Διευθυντής κ. Ανδρέας Λουκά και εκ μέρους της ΑΗΚ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Καθηγητής κ. Μιχάλης Κωμοδρόμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Φ εδώ και χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική του ΥΠΑΜ με την εφαρμογή διαφόρων μέτρων.

Τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προγράμματα/δράσεις που ανέπτυξε, προώθησε και υλοποίησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΥΠΑΜ από το 2005 (έτος ίδρυσης της) περιλαμβάνουν:

  • Ολοκλήρωση της 1η φάση του Προγράμματος «Smart Blue Water Camp” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας(EOA/EDA) για το Στρατόπεδο «Μάκη Γιωργάλλα» στον χ.Μαθιάτης 
  • Προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για το προσωπικό του ΥΠΑΜ και τα στελέχη και οπλίτες της Ε.Φ, αξιοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις ως φορέα εμπέδωσης και ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης των αυριανών πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Παρακολούθηση και διαχείριση της περιβαλλοντικής απόδοσης των βασικών δραστηριοτήτων του ΥΠΑΜ μέσω της εφαρμογής και της υλοποίησης Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (EMAS)
  • Ενσωμάτωση της Οικολογικής Αειφόρου Ανάπτυξης (ΟΑΑ) στο δομημένο περιβάλλον, με την υιοθέτηση των κριτηρίων, αρχών και κατευθυντήριων γραμμών της κατά την φάση του σχεδιασμού των νέων εγκαταστάσεων του ΥΠΑΜ και της Ε.Φ αλλά και κατά την συντήρηση και ανακαίνιση των παλαιότερων εγκαταστάσεών του
  • Συμμετοχή του ΥΠΑΜ στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων (ΠΔΣ)
  • Εφαρμογή μέτρων για την μείωση της παραγωγής αποβλήτων στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προωθώντας μέτρα αειφορικής κατανάλωσης (μείωση υπερκατανάλωσης, επιλογή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων) και μέτρα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων
  • Εφαρμογή της περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης και διάθεσης των αποβλήτων συσκευασιών μέσω προγραμμάτων ανακύκλωσης σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και την Green Dot Κύπρου, και προγραμμάτων για την διαχείριση των επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων
  • Εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης ανακυκλωμένων υλικών σε όλα τα στρατόπεδα της Ε.Φ
  • Εκπόνηση Περιβαλλοντικής Διαχειριστικής Μελέτης για την λειτουργία του Πεδίου Βολής  «Ξυντούς» και Καλού Χωριού

 

Πέραν τούτων το ΥΠΑΜ ανέπτυξε προγράμματα συνεργασίας με οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κυβερνητικές υπηρεσίες εντός και εκτός της Κύπρου (Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας, Defence Environmental Network (DEFNET), European Defence Agency (EDA), κτλ.

Επιπλέον έχει αναπτύξει  και εφαρμόσει  Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό EMAS (Eco Management and Audit Scheme) σε πέντε (5) στρατόπεδα της Ε.Φ ( Τ. Μάρκου, Μ. Γεωργάλα, Π. Κατελάρη, Αεροπορική Βάση Αν. Παπανδρέου, Ναυτική Βάση Ευαγ. Φλωράκη) μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του EMAS στο στρατόπεδο Αντ/γου «Στυλιανού Καλμπουρτζή» στο Δελίκηπο. 

Στρατόπεδο Αντ/γου «Στυλιανού Καλμπουρτζή»

Σημειώνεται μάλιστα ότι το στρατόπεδο Αντ/γου «Στυλιανού Καλμπουρτζή» στο Δελίκηπο ήταν το πρώτο στρατόπεδο στην Ευρώπη στο οποίο εφαρμόστηκε Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά EMAS, πρωτιά που αναγνωρίστηκε και δημοσιοποιήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ως «Καλό Παράδειγμα» (Best Practice) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με πληροφορίες από:  Υπουργείο Άμυνας

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ| “State of the art” σύστημα ασφαλείας σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς από την Krypto

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This