ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιδιώτες ζητούν το 106 ΣΝΕ προς αξιοποίηση | Tι ισχύει σήμερα με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε Ε.Φ
Defence Redefined
Published on 10/05/2020 at 10:53

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα επενδυτές ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν το 106 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΣΝΕ) της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) το οποίο βρίσκεται εντός του στρατοπέδου Αντιστράτηγου Βασιλείου Καποτά” στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, Κύπριοι επενδυτές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις Η.Π.Α ενδιαφέρονται για εκμετάλλευση του νοσοκομείου με την μέθοδο της ενοικιαγοράς χωρίς ωστόσο να έχουν παρθεί οποιεσδήποτε αποφάσεις από το Υπουργείο Άμυνας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα σύμφωνα με την “Χαραυγή” ότι το υπουργείο εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει ενώπιον του για αξιοποίηση του Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε την παροχή ιατρικής περίθαλψης στους οπλίτες αλλά και στο προσωπικό που εργάζεται στην Εθνική Φρουρά. Γι’ αυτό το λόγο εξετάζουμε τρεις κυρίως προοπτικές: την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου μεμόνιμο στρατιωτικό προσωπικό, κάτω από τη διαχείριση του ΟΚΥπΥ, αλλά και το ενδεχόμενο αξιοποίησής του από τον ιδιωτικό τομέα».

Το ΑΚΕΛ έθεσε ερωτήματα προς την κυβέρνηση όσον αφορά στην πιθανή παραχώρηση και εκμετάλλευση του νέου διώροφου Στρατιωτικού Νοσοκομείου 106 ΣΝΕ (που βρίσκεται στο χώρο BMH) σε ιδιώτες. «Μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με νέο πλήγμα στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σε όλους τους σχηματισμούς της ΕΦ υπάρχουν ιατρεία με τοποθετημένους ιατρούς και νοσηλευτές (συμπεριλαμβανομένων και ΣΥΟΠ) του Υγειονομικού Σώματος της Ε.Φ, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών και ιδιαίτερα σε μη εργάσιμες ώρες γίνεται παραπομπή των ασθενών στα Τμήματα Α’ Βοηθειών των Γενικών Νοσοκομείων της Δημοκρατίας και όχι στο ΣΝΕ.

Να σημειωθεί ότι το ΣΝΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πλήρες νοσοκομείο, επειδή οι στρατιωτικοί γιατροί οι οποίοι υπηρετούσαν σε αυτό, είτε έχουν παραιτηθεί μαζικά τα τελευταία χρόνια  για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα είτε για να προσχωρήσουν στο ΓεΣΥ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Φιλελεύθερου” ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Μιχάλη Γιωργάλλα πληροφόρησε τη Βουλή με επιστολή του στις 5/9/2019, ότι η Εθνική Φρουρά διαθέτει αυτή τη στιγμή συνολικά 29 γιατρούς, (από σύνολο 52 το 2008) εκ των οποίων οι επτά είναι ειδικοί γιατροί, οι 19 γενικοί γιατροί (οι δύο τελούν υπό παραίτηση) ενώ οι υπόλοιποι τρεις, είναι ειδικευόμενοι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Όπως διαβεβαιώνει στην επιστολή του προς τη Βουλή ο κ. Αγγελίδης, το υπουργείο Άμυνας καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για ανάσχεση των παραιτήσεων και για τη δημιουργία πιο ελκυστικών όρων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, εντάσσεται και η τελευταία τροποποίηση των σχετικών Κανονισμών από τη Βουλή ώστε οι γιατροί της Εθνικής Φρουράς να μπορούν να εντάσσονται στο ΓεΣΥ.

Στην παρούσα φάση σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΣΝΕ διαθέτει γιατρούς με τις πιο κάτω ειδικότητες: παθολόγο, οφθαλμίατρο που εκτελεί και χρέη Διοικητή, δερματολόγο, ψυχίατρο, καρδιολόγο και ένα νευρολόγο εξ Ελλάδος. Οι γιατροί με ειδικότητα ορθοπεδικού και αναισθησιολόγου μετατέθηκαν σε μονάδες Υγειονομικού σε σχηματισμούς λόγω υπηρεσιακών αναγκών. Σε ό,τι αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω του ότι δεν υπάρχουν στο ΣΝΕ οι απαιτούμενες χειρουργικές ειδικότητες, δεν είναι δυνατή η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγειονομικού, όλος ο ιατρικός εξοπλισμός που διαθέτει αυτή τη στιγμή το ΣΝΕ χρησιμοποιείται πλήρως, είναι σύγχρονης τεχνολογίας και επαρκής.

Το νέο στρατιωτικό νοσοκομείο ανεγέρθηκε στον χώρο του παλιού στρατιωτικού νοσοκομείου της Ε.Φ όπου παλαιότερα βρισκόταν και το British Military Hospital (ΒΜΗ) και παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, κατόπιν προβλημάτων στην διαδικασία κατασκευής. Η ανέγερση του νέου κτιρίου το οποίο στοίχισε περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ κρίθηκε αναγκαία λόγω των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων του αρχικού νοσοκομείου. Το νέο κτήριο του 106 ΣΝΕ διαθέτει στο ισόγειο εστιατόριο, καντίνα, χώρο αιμοληψίας, χώρους υγιεινής, χημείο, και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Στον πρώτο όροφο του κτηρίου ο οποίος δεν χρησιμοποιείται πλήρως υπάρχουν ανάμεσα σε άλλα δύο χειρουργεία (άσηπτο και σηπτικό), ένας δίκλινος θάλαμος νοσηλείας αξιωματικών και τέσσερις θάλαμοι νοσηλείας οπλιτών (20 τ.μ.), ο καθένας με χώρους υγιεινής και ντους για τους στρατιώτες. 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This