ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Υπερψηφίστηκε από Γερουσία με κυρώσεις για Τουρκία ο προϋπολογισμός άμυνας – Το ιστορικό της προσπάθειας από την ομογένεια
Defence Redefined
Published on 12/12/2020 at 11:11

Προς υπογραφή στο γραφείο του Προέδρου Τραμπ, έστειλε το Κογκρέσο τον νόμο του Προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας του 2021 (NDAA 2021), καθώς μετά τη Βουλή (η οποία τον είχε υπερψηφίσει με ψήφους 335 – 78) ακολούθησε χθες βράδυ και η Γερουσία η οποία τον υπερψήφισε με ψήφους  84-13.

Ο νόμος περιλαμβάνει πρόνοια για την Τουρκία, με την οποία υποχρεώνεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να επιβάλλει εντός 30 ημερών από την ημέρα της υπογραφής του κυρώσεις στην Τουρκία, για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Βάσει του νόμου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον 5 από τον κατάλογο των 12 κυρώσεων CAATSA, που επιβάλλονται συνήθως σε εχθρούς των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400, στο τελικό κείμενο αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Τραμπ – που έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στο νόμο γιατί θα ήθελε να συμπεριληφθεί πρόνοια εναντίον μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας – έχει δέκα μέρες να το πράξει, αλλιώς το νομοσχέδιο θα γίνει αυτομάτως νόμος του κράτους. Τα αποτελέσματα πάντως των ψηφοφοριών στα δύο σώματα του Κογκρέσου δείχνουν ότι υπάρχει σαφής πλειοψηφία για να ανατρέψει το βέτο του Προέδρου. Ασκώντας βέτο, το μόνο που θα καταφέρει ο Πρόεδρος Τραμπ είναι να μην είναι αυτός, αλλά ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν, που θα επιβάλει τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πρόεδρος Τραμπ επρόκειτο να επιβάλει χθες κάποιες κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία, προκαταλαμβάνοντας την υπερψήφιση του NDAA. Δεν είναι γνωστό πόσες από τις κυρώσεις θα επιβάλλονταν, ενώ το δημοσίευμα ανέφερε ότι θα ετίθεντο περιορισμοί στον διευθύνοντα σύμβουλο της Τουρκικής Εταιρείας Αεροδιαστήματος, Τεμέλ Κοτίλ. To άρθρο 231 του Νόμου μιλά για επιβολή πέντε τουλάχιστον κυρώσεων, όπως περιγράφονται στο άρθρο 235.

Σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου τον Μάρτιο του 2018 ο ίδιος μαζί με τον Έντι Ζεμενίδη, εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), συζήτησαν την πιθανότητα δημοσίευσης στην εφημερίδα New York Times. 

Η δημοσίευση αφορούσε μιας έκκληση προς τον πρόεδρο Τραμπ και τους Αμερικανούς νομοθέτες για να τερματιστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών F-35.

Διαβάστε επίσης: Τίτλοι τέλους για τα Τουρκικά F-35 | Ψήφισμα Γερουσίας των ΗΠΑ

Ο εκλιπών ευεργέτης Νίκος ο Μούγιαρης, ο Ελληνοκύπριος με καταγωγή την Αθηένου που ζούσε μόνιμα στην Αμερική και κατάφερε να μεγαλουργήσει ως ιδρυτής της MANA Products, προσφέρθηκε να καλύψει για το κόστος της διαφήμισης. Η δημοσίευση η οποία στηρίχθηκε και από την Εθνική Επιτροπή της Αρμενίας στην Αμερική (ANCA) απέκτησε μεγάλη απήχηση και αποτέλεσε την αρχή του αγώνα για την μη παραλαβή από την Τουρκία των F-35, με επιπλέον στόχο τις κυρώσεις για τους S-400.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ ανέλαβε την ηγεσία της προσπάθειας και τον ακολούθησαν πολλοί νομοθέτες, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι καθώς και αρκετοί Έλληνες δημοσιογράφοι που εργάζονται στις Η.Π.Α και οι οποίοι ανέδειξαν το θέμα. 

Με πληροφορίες από:  ΚΥΠΕ/ΑΖ, hellasjournal.com, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Ο Μενέντεζ ζητά από τον Πομπέο την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This