Τ-122 Sakarya | Ο εκτοξευτής πολλαπλών πυραύλων που απειλεί από τα κατεχόμενα – Φωτογραφίες & VIDEO
Defence Redefined
Published on 10/12/2022 at 19:00

*Ανδρέας Πογιατζή

Μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης εγχώριων συστημάτων πυροβολικού, δεκαετία του 1990, η Τουρκία, πέραν του Τ-155 Firtina, επένδυσε στην δημιουργία πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ), βασιζόμενη αρχικά στις προδιαγραφές του ρωσικού ΠΕΠ, BM-21 Grad των 122 χιλιοστών.

Το πρωτότυπο σύστημα Τ-122 Sakarya, αποκαλύφθηκε το 1995, με τα πρώτα οχήματα να αξιολογούνται από τον τουρκικό στρατό το 1996 και την παραγωγή τους να ξεκινά το αμέσως επόμενο έτος. 

Το σύστημα ΠΕΠ T-122 Sakarya, την παραγωγή του οποίου ανέλαβε η ROKETSAN, απέδωσε μέχρι το 2008, περισσότερα από 72 συστήματα. Η παραγωγή συνεχίζεται μέχρι σήμερα με πέραν των 200 μονάδων, ενώ το σύστημα έχει εξαχθεί μεταξύ άλλων χωρών και στο Αζερμπαϊτζάν όπου και χρησιμοποιήθηκε στην πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Επιπλέον το σύστημα έχει αναπτυχθεί στην Λιβύη, στη βόρεια Συρία και στην Ουκρανία.

Το T-122 Sakarya διαθέτει δύο εκτοξευτήρες πυραύλων των 122 χιλ., με 20 σωλήνες έκαστος, οι οποίοι ανυψώνονται υδραυλικά. Οι πύραυλοι του συστήματος, είναι εξοπλισμένοι με θρασματοποιούμενες κεφαλές υψηλής εκρηκτικότητας (HE-FRAG) και κεφαλές διασποράς (με αντιαρματικά υπο-πυρομαχικά ή κατά προσωπικού). 

Το μέγιστο βεληνεκές πυρός με πυραύλους εκτεταμένου βεληνεκούς ανέρχεται στα 40 χλμ. Είναι ωστόσο συμβατό με πυραύλους 122 χιλ. του BM-21 Grad και παρόμοιων συστημάτων με μικρότερο βεληνεκές αλλά και μπορεί να φέρει στη θέση των παραδοσιακών εκτοξευτών και εργοστασιακά σφραγισμένα κάνιστρα των 20 πυραύλων κατασκευασμένα από πολυμερή σύνθετα υλικά. 

Τα συγκεκριμένα κάνιστρα έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, δεν χρειάζονται συντήρηση και απορρίπτονται μετά την βολή.

Διαβάστε επίσης: LRSVM Morava | Μια αρθρωτή έκδοση ΠΕΠ πολλαπλών διαμετρημάτων που θα ενδιέφερε την Εθνική Φρουρά – VIDEO & Φωτογραφίες

Σημειώνουμε ότι το σύστημα μπορεί να φέρει και κατευθυνόμενους πυραύλους τους TRG-122 και TRLG-122 (καθοδήγηση με laser) με ακρίβεια περίπου 10 και 2 μέτρα αντίστοιχα. Το σύστημα πλοήγησης για τους πυραύλους TRG-122 περιλαμβάνει σύστημα GPS, GLONASS και υποβοηθούμενο INS (αδρανειακή πλοήγηση) ενώ οι πύραυλοι TRLG-122 χρησιμοποιούν αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και κεφαλή με ανιχνευτή laser.

Το Sakarya είναι εξοπλισμένο ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου πυρός, το οποίο μπορεί να υπολογίζει αυτόματα δεδομένα, επιλέγοντας τον κατάλληλο τύπο πυραύλου για τον κάθε στόχο. Μπορεί να αποθηκεύσει επίσης, έως και 20 τοποθεσίες-στόχους. Το όχημα εκτόξευσης μπορεί να εκτοξεύσει μεμονωμένους πυραύλους ή πλήρη ομοβροντία, δηλαδή 40 πυραύλους σε 80 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας έκταση 500×500 μέτρων. 

Αποτελείται από πλήρωμα πέντε ατόμων ωστόσο το σύστημα σε περίπτωση ανάγκης, μπορεί να λειτουργήσει και με τριμελές πλήρωμα.  

Το σύστημα φέρεται επί φορτηγού ΜΑΝ με κίνηση 6×6, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για το σύστημα ΠΕΠ T-300 Kasirga και το σύστημα βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς J-600T Yıldırım, ενώ φέρει και βαρύ πολυβόλο 12,7 χιλ στην οροφή της καμπίνας.

Συνήθως μια μονάδα πυροβολικού, του T-122 περιλαμβάνει έξι οχήματα και όχημα διοίκησης, ωστόσο ένα μόνο όχημα εκτοξευτή μπορεί να επιχειρήσει ανεξάρτητα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Τ-122 Sakarya: 

  • Πλήρωμα: 5 άτομα 
  • Βάρος: 22.2 τόνους
  • Μήκος: 9.2 μέτρα
  • Πλάτος: 2,5 μέτρα
  • Ύψος: 3.1 μέτρα 
  • Βεληνεκές: 3 – 40 χλμ. 
  • Διάρκεια εκτόξευσης 40 πυραύλων: 80 δεύτερα. 
  • Μέγιστη ταχύτητα οχήματος: 75 χλμ/α.ω
  • Αυτονομία: Έως 970 χλμ
  • Χρόνος επαναγεμίσματος με χρήση ενσωματωμένου γερανού: Περίπου 5 λεπτά.

Το Τ-122 στην κατεχόμενη Κύπρο

Οι Τουρκικές δυνάμεις κατοχής διαθέτουν 18 εκτοξευτές του συστήματος (2-3 μονάδες) στα κατεχόμενα εδάφη και πυραύλους όλων των τύπων οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν το έργο των μηχανοκίνητων μονάδων ελιγμού και για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε λεπτομερώς στο άρθρο που ακολουθεί.

Διαβάστε επίσης: Χαρτογράφηση Δυνάμεων Κατοχής | Η επιθετική διάταξη, τα μέσα και οι τουρκικές αξιώσεις – ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ και φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This