Τσεχική Δημοκρατία | STARΚOM – Το νέο εγχώριας κατασκευής σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου
Defence Redefined
Published on 29/03/2023 at 18:00

Το 53ο Σύνταγμα Αναγνώρισης και Ηλεκτρονικού Πολέμου του Τσεχικού Στρατού παρουσίασε ένα πρωτότυπο ενός νέου αυτοκινούμενου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου (electronic warfare – EW) ονόματι STARKOM (STAvebnicovy Rusic KOMunikacni).

Το σύστημα αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από το κρατικό Ινστιτούτο στρατιωτικής έρευνας VVU Brno σε διάστημα μόλις τριών ετών. Το λογισμικό (SW) και τα βασικά εξαρτήματα, που σχετίζονται με τις δυνατότητες διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου,  παρέχονται από την εξειδικευμένη Τσέχικη εταιρεία κατασκευής συστημάτων παρεμβολών URC Systems, που υποστηρίζεται από την εταιρεία JISR Institute.

Το STARKOM (ή STAR COM κατά την κατασκευάστρια URC) είναι ένα αρθρωτό σύστημα παρεμβολής τακτικών επικοινωνιών, που επιτρέπει τη διακοπή, εξουδετέρωση και εξαπάτηση των επικοινωνιών του εχθρού σε ζώνες πολύ υψηλής συχνότητας/ εξαιρετικά υψηλής συχνότητας/άκρως υψηλής συχνότητας (VHF/UHF/SHF), συμπεριλαμβανομένων των ζωνών επικοινωνίας δικτύων κινητής τηλεφωνίας GSM (Global System for Mobile) μέσω παρεμβολών των αναλογικών και ψηφιακών επικοινωνιών φωνής και δεδομένων του εχθρού. 

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | RF HUNTER – Αποκάλυψη του “Κυνηγού” Συχνοτήτων από την SignalGeneriX στην EUROSATORY

Επίσης, το εν λόγω σύστημα δύναται να ενσωματωθεί σε ένα σύνθετο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου (EWIS) ή μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα με το δικό του υποσύστημα ESM (SYMON).

Το STARKOM είναι τοποθετημένο σε αυτοκινούμενο τροχοφόρο φορτηγό 8×8 τύπου Tatra Force T-815-7T3RC1 με εκτεταμένο μεταξόνιο σχεδιασμένο για εμπλοκή εναέριων και προσγειωμένων στόχων σε επιχειρησιακό – τακτικό επίπεδο, ενώ, ταυτόχρονα, έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει σύγχρονα ευέλικτα συστήματα μεταβολής συχνότητας τύπου όπως frequency hopping.

Επιπλέον, το σύστημα δεν χρησιμοποιείται μόνο για ισχυρή εμπλοκή σε όλη την τακτική ζώνη κύματος για χρήση ηλεκτρονικών αντιμέτρων, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ηλεκτρονικά μέτρα υποστήριξης ως αισθητήρας ραδιοανίχνευσης, εύρεσης κατεύθυνσης και επιτήρησης που μπορεί να πραγματοποιήσει λεπτομερή ανάλυση των εχθρικών ραδιοσημάτων.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του STARKOM συμπεριλαμβάνουν:

  • Αντιδραστική εμπλοκή, συμπεριλαμβανομένων σημάτων frequency hopping
  • Έξυπνοι αλγόριθμοι παρεμβολής
  • Ισχύς:έως 1,8 kW ανάλογα με τη διαμόρφωση
  • Εύρος συχνοτήτων: 30 MHz – 6 GHz
  • Τύποι σημάτων διαμόρφωσης: AM, FM, CW, FSK και PSK
  • Ταχύτητα σάρωσης 107 GHz/s

Σχετικά με τις δυνατότητες αυτοπροστασίας του συστήματος, αυτό δύναται να παρεμβάλει ραδιοελεγχόμενους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (radio-controlled improvised explosive devices – RCIED), οι οποίοι ενεργοποιούνται από διάφορες πηγές, καλύπτοντας όλα τα φάσματα συχνοτήτων, για παράδειγμα, εμπορικών ραδιοφώνων, ραδιοελεγχόμενων μοντέλων, κινητών τηλεφώνων, WiFi και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

Διαβάστε επίσης: IAI | Παρουσίαση του καινοτόμου συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου “Scorpius”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This