MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Τι είναι καλύτερο από ένα Α/Τ ΠΑΟ; – Έξι Α/Τ ΠΑΟ πάνω σε ένα ΑΜΧ-13 – VIDEO & Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 08/06/2021 at 15:54

Τι κάνεις όταν έχεις ένα μεγάλο απόθεμα αρμάτων μάχης ΑΜΧ-13 και ένα μεγάλο απόθεμα Α/Τ ΠΑΟ 106 χιλ.; Τα μετασκευάζεις. 

Αυτό έκανε ο στρατός της Βενεζουέλας, αφού όπως θα δείτε στις εικόνες που ακολουθούν, δύο παρωχημένα οπλικά συστήματα, μετασκευάστηκαν σε ένα. Η επιχειρησιακή αξία ωστόσο του νέου οχήματος, εξοπλισμένο με έξι (6) Α/Τ ΠΑΟ 106 χιλ, ένα (1) βαρύ πολυβόλο 0,50” και ένα (1) όλμο των 81 χλστ., στο μπροστινό μέρος του κύτους, είναι άγνωστη. Για την ιστορία, σύμφωνα με ανοικτές πηγές, η  Βενεζουέλα διαθέτει 67 AMX-13s, 36 AMX-13/75s και 31 AMX-13/90s. Διαθέτει επίσης 175 Α/Τ ΠΑΟ (M40A1). 

Η παραγωγή του ΑΜΧ-13, ξεκίνησε το 1952 και τερματίστηκε το 1987. Κατασκευάστηκε από την GIAT Industries (σ.σ την σημερινή Nexter) και έχει εξαχθεί σε 25 έθνη. 

Τα Α/Τ ΠΑΟ (M40A1) των 106 χιλ. εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’50 και μέχρι την εμφάνιση των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων (ATGM), υπήρξαν τα αντιαρματικά οπλικά συστήματα με το μεγαλύτερο διαμέτρημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διαμέτρημα του όπλου ανέρχεται στην πραγματικότητα σε 105 χιλ., αλλά για λόγους ευκολίας διάκρισης από το αντίστοιχο των πυροβόλων του πυροβολικού προστέθηκε ακόμη ένα χιλιοστό στην ονομασία του. 

Τα σκοπευτικά του, του επιτρέπουν βολή μέχρι τα 2.000 μέτρα κατά ακινήτου στόχου και μέχρι τα 1.100 κατά κινητού στόχου. Οι επιδόσεις διάτρησης μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 500 χιλ. επί ομοιογενούς χάλυβα, ενώ το πυροβόλο διαθέτει επίσης, ένα επικολυμένο τυφέκιο επισήμανσης διαμετρήματος 0,50, που χρησιμοποιείται για την επιβεβαίωση της ορθής σκόπευσης και προσβολής του στόχου. 

Τα Α/Τ ΠΑΟ των 106 χιλ. τοποθετούνται επί ανοικτών οχημάτων Μercedes, με κατάλληλη τροποποίηση για την εγκατάσταση του όπλου, των πυρομαχικών αλλά και των χειριστών του. Τα εν λόγω οπλικά συστήματα, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να βρίσκονται στην υπηρεσία της Εθνικής Φρουράς. 

Όσον αφορά το νέο όχημα της Βενεζουέλας, εμείς θα παρακολουθούμε την απόδοση του και τυχόν κριτικές και θα επανέλθουμε. 

Διαβάστε επίσης: Τροποποιημένα ελικόπτερα Gazelle από μισθοφόρους στην Μοζαμβίκη – Φωτογραφίες

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This