ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνέντευξη ΥΠΕΘΑ | Τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας και οι κορβέτες Gowind
Defence Redefined
Published on 30/09/2021 at 11:45

Σε παρουσίαση των μερών της πρόσφατης Ελληνο-Γαλλικής συμφωνίας και διευκρινίσεις αναφορικά με τις κορβέτες Gowind, την αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή και άλλη σημεία της συμφωνίας, προχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Νίκος Παναγιωτόπουλος στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού Σκάι.

Ο ΥΠΕΘΑ, αναλύοντας την συμφωνια ανέφερε πως αποτελείται από τέσσερα μέρη που αφορούν: (α) τη στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών, (β) την συνεργασία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής με συνεχείς διαβουλεύσεις των στελεχών των δύο Υπουργείων Εξωτερικών για ανάλυση των γεωπολιτικών εξελίξεων και κοινή συνεννόηση, (γ) την στρατιωτική συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών η οποία ήδη είναι σε καλά επίπεδα και (δ) την συνεργασία στους τομείς εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας ώστε να εμπλακούν και οι εταιρείας της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε έργα με τις μεγάλες Γαλλικές εταιρείες.

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν μέχρι τα Χριστούγεννα θα υπογραφεί και η συμφωνία για τις κορβέτες Gowind, ο ΥΠΕΘΑ δήλωσε πως θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση αφού το Πολεμικό Ναυτικό θα ενισχυθεί περισσότερο ενώ ανέφερε πως είναι αισιόδοξος για το θέμα. 

Σε ερώτηση για το αν η αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια θα ισχύει και σε περίπτωση επεισοδίου σε περιοχή Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ) δήλωσε πως το άρθρο 2 της συμφωνίας διατυπώνει πως υπάρχει βούληση των δύο πλευρών για συνδρομή με στρατιωτικά μέσα αν διαπιστωθεί από τα επιτελεία των δύο κρατών πως συντρέχει ένοπλη επίθεση στην εδαφική επικράτεια. Το πως θα εξελιχθούν τα σενάρια συμπλήρωσε, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί και η ρήτρα θα ισχύει σε κάθε περίπτωση αφού διαπιστωθεί από τα επιτελεία των δύο χωρών.

Για τον χρόνο παράδοσης, ανέφερε πως ήδη ναυπηγούνται τα δύο πρώτα πλοία στην Γαλλία, το ένα για το Γαλλικό Ναυτικό και το άλλο για το Ελληνικό, ενώ το τρίτο που θα ναυπηγηθεί ενώ προοριζόταν για την Γαλλία, τελικά θα είναι για το Ελληνικό Ναυτικό. Τα δύο πρώτα πλοία συνεπώς δήλωσε ο Υπουργός θα παραδοθούν εντός του 2025 και αρχές του 2026.

Διαβάστε επίσης: Ελληνο-γαλλική συμμαχία | Ανακοινώθηκαν τρεις Belh@ara και αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This