ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ελληνο-γαλλική συμμαχία | Ανακοινώθηκαν τρεις Belh@ara και αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή
Defence Redefined
Published on 28/09/2021 at 10:15

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσαν και επίσημα την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο κρατών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με την υπογραφή συμφωνίας τριών φρεγατών Belh@ara με δυνατότητα για ακόμα μία και υπογραφή αμυντικής συμφωνίας για αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ήδη στενές και εμβαθύνονται. Η συμφωνία συνεισφέρει όχι μόνο στον αμυντικό τομέα αλλά και στον τομέα της βιομηχανίας. Στόχος είναι και σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο η ανάπτυξη δυνατοτήτων για ενδυνάμωση της παρουσίας στην Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στα Βαλκάνια. Συμπλήρωσε πως όπως η Γαλλίας αγωνίστηκε στο παρελθόν για την απελευθέρωση της Ελλάδας, θα το πράξει και τώρα. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή και η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επιτάσσει την ενίσχυσή της και την συνδρομή σε περίπτωση εισβολής ή επιθετικής ενέργειας. Για το σύμφωνο AUKUS δήλωσε πως η Γαλλική στρατηγική στον Ειρηνικό παραμένει, ενώ στην περιοχή υπάρχουν ομοεθνείς και Γαλλικά στρατεύματα.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορική μέρα αφού αναβαθμίζεται η σχέση των δύο χωρών στην άμυνα και την ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, στρατηγικό και εταιρικό. Αναφέρθηκε επίσης και στις κοινές προσπάθειες στην αντιμετώπιση άλλων απειλών όπως η κλιματική κρίση. Τόνισε πως τις δύο πλευρές συνδέουν δεσμοί σε κοινές αξίες, την ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα το διεθνές δίκαιο με ιδιαίτερη αναφορά στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία του Ελληνικού πολιτισμού και του Γαλλικού διαφωτισμού στην οικοδόμηση της Ευρώπης. Δήλωσε επίσης πως η συμφωνία δεν αντιτίθεται στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ αλλά αντίθετα τους ενισχύει, αφού είναι το πρώτο βήμα για την Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤΑΚΤΟ | 6 επιπλέον Rafale για την Πολεμική Αεροπορία δια στόματος Πρωθυπουργού

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This