Ρωσία | Μπλόκαρε δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίθεση των Τουρκοκυπρίων
Defence Redefined
Published on 20/08/2023 at 11:43

Ρωσικός δάκτυλος φαίνεται πως παρενέβη, προκειμένου να μην υπάρξει δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Με αυτήν τη δήλωση το εκτελεστικό σώμα του Διεθνούς Οργανισμού θα προχωρούσε σε σφοδρή καταγγελία εναντίον των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, για την επίθεση τους στην Πύλα, εναντίον μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα δεν θεώρησε αποδεκτό από την ίδια το κείμενο της δήλωσης που συνέγραψε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Βρετανίας στον ΟΗΕ, και το οποίο ενέκριναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, ενώ ούτε η Κίνα είχε αντιρρήσεις με το εν λόγω κείμενο με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποδοκίμαζε τις κατοχικές δυνάμεις για την απαράδεκτη ενέργεια τους στην Πύλα.

Η Ρωσία εκτέλεσε με ακρίβεια το σχέδιο της Τουρκίας να εμποδίσει την ανακοίνωση εναντίον του κατοχικού καθεστώτος και προσπάθησε να “σκοτώσει” το κείμενο. Μάλιστα εμπόδισε και την έκδοση της ανακοίνωσης χθες Σάββατο, λέγοντας ότι δεν είναι επείγον το θέμα. Ζήτησε αναβληθεί η έκδοση της ανακοίνωσης για την άλλη εβδομάδα.

Πιστεύεται ότι η απόφαση ελήφθη στο πιο υψηλό επίπεδο της ρωσικής ιεραρχίας, δηλαδή από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει ταυτιστεί πλήρως με την Τουρκία σε πολλά διεθνή ζητήματα. Μέχρι πρόσφατα η Μόσχα -και παρά τις σχέσεις της με την Άγκυρα – διατηρούσε μία καλή στάση στο Κυπριακό.

Η Μόσχα προσπαθεί να πέσουν στα μαλακά η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς. Πρόκειται για απαράδεκτη και αντιδιπλωματική πράξη, η οποία ακολουθεί του γεγονότος ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμα καταδικάσει την επίθεση εναντίον των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Απαράδεκτη και εξαιρετικά λανθασμένη είναι η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο έναντι των έργων κατασκευής του δρόμου Πύλας – Άρσους, σημειώνει, μεταξύ άλλων, με ανάρτησή του στο Twitter/X ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.

Διαβάστε επίσης: Πύλα | Μετά τις ΗΠΑ, Γαλλία και ΗΒ καταδίκασε και η Κίνα την τουρκική επίθεση

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This