Πύλα | Μετά τις ΗΠΑ, Γαλλία και ΗΒ καταδίκασε και η Κίνα την τουρκική επίθεση
Defence Redefined
Published on 19/08/2023 at 14:30

Μέχρι στιγμής, τα τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδίκασαν τις τουρκικές επιθετικές ενέργειες στην Πύλα και την επίθεση τούρκων στρατιωτών κατά της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. 

Μετά τις ΗΠΑ, Γαλλία και ΗΒ, εξέδωσε και η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την τουρκική επίθεση κατά των ανδρών της UNFICYP. Η ανακοίνωση της πρεσβείας της Κίνας αναφέρει πως η ακεραιότητα και το απαραβίαστο της νεκρής ζώνης πρέπει να γίνονται σεβαστά ενώ οι μη μη εξουσιοδοτημένες εργασίες πρέπει να σταματήσουν. Συμπληρώνει πως θα πρέπει να αποτρέπονται μη εξουσιοδοτημένες στρατιωτικές ή πολιτικές δραστηριότητες εντός και κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός.

Τις τουρκικές επιθετικές ενέργειες κατεδίκασε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν καθώς και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. 

Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε επίσης και η ομάδα ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) της Αμερικανική βουλής, η οποία αναφέρει πως οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την εντολή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρουν αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ. 

Ο Πρόεδρος της πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ αναφέρει πως οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη και να σταματήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που κλιμακώνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και τη συνολική σταθερότητα στο νησί. Πρέπει να σταματήσουν περαιτέρω οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή στην περιοχή με στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνηθείσας νεκρής ζώνης ενώ αναφέρει πως αυτές οι ενέργειες εξυπηρετούν μόνο την προώθηση της αστάθειας και της βίας.

Εξεδόθη επίσης ταξιδιωτική οδηγία προς Αμερικανούς πολίτες, όπου αναφέρεται πως η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία ενθαρρύνει σθεναρά τους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τυχόν σχέδια να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την αποκλιμάκωση της κατάστασης. 

Διαβάστε επίσης: Πύλα | Τουρκική επίθεση εναντίον ειρηνευτών – Νέα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη – Φωτογραφίες και VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This