Πύλα | Τουρκική επίθεση εναντίον ειρηνευτών – Νέα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη – Φωτογραφίες και VIDEO
Defence Redefined
Published on 18/08/2023 at 14:02

Η Τουρκική πλευρά επιδιώκει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην περιοχή Πύλας και δεν δίστασε να προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον ειρηνευτών του ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στις 17 Αυγούστου, αναφέρει πως το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας, σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος.

Η ανακοίνωση τονίζει πως πρόκειται για απόπειρα σοβαρότατης παραβίασης του στάτους κβο. Η Κυπριακή Κυβέρνηση εργάζεται προς αποτροπή του εν λόγω τουρκικού σχεδιασμού σε συνεργασία με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και την UNFICYP, καθώς και την Ελληνική Κυβέρνηση. Είναι σε εξέλιξη επαφές σε ανώτατο επίπεδο από τη διεθνή κοινότητα με αποδέκτη την Άγκυρα, τονίζοντας τη σοβαρότητα της παραβίασης, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από μια τέτοια ενέργεια, τόσο για την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όσο και στα Ευρωτουρκικά. Καταλήγει αναφέροντας πως η Κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει από την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο να αποτρέψει τους εν λόγω σχεδιασμούς, σύμφωνα με τους όρους εντολής της.

Η ειρηνευτική δύναμη Κύπρου (UNFICYP) σε σημερινή ανακοίνωση (18/08/2023), αναφέρει πως η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ που έγιναν από άτομα προερχόμενα από τα κατεχόμενα, σήμερα το πρωί.

Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της ουδέτερης ζώνης κοντά στην Πύλα καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ επιχειρούσαν να εμποδίσουν τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.

Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί σε πλήρη έκταση του νόμου, αναφέρει η ανακοίνωση. Η UNFICYP καλεί την “τουρκοκυπριακή πλευρά” να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απόσχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ. Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας πως η αποστολή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο τύπου της UNFICYP, ο οποίος μας επιβεβαίωσε πως από τις επίθεση του τουρκικού στρατού έχουν τραυματιστεί τρία μέλη της ειρηνευτικής δύναμης, οι οποίοι έχουν διακομιστεί για ιατρική περίθαλψη. Τα μέλη των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων επιτέθηκαν στους ειρηνευτές οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τις παράνομες εργασίες του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος στη νεκρή ζώνη. Επίσης, οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν με οχήματα εργασίας κατά των οχημάτων του ΟΗΕ, καθώς έχουν σημειωθεί ζημιές και σε τρία οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης. Η UNFICYP αναφέρει πως τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο σημείο.

Ο τουρκικός τύπος δημοσιοποίησε φωτογραφίες από το σημείο που δείχνουν τους άνδρες του ΟΗΕ παραταγμένους απέναντι από τούρκους “αστυνομικούς” και στρατιώτες.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καταδίκασε το γεγονός, ενώ σε τερματισμό των έργων του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος κάλεσα επίσης οι πρεσβείας της Γαλλίας, των ΗΠΑ και η Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας. 

Δείτε VIDEO από τη στιγμή της επίθεσης ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης: Δένεια | Τούρκοι στρατιώτες απειλούν και ρίχνουν πέτρες σε γεωργό – Τι δηλώνει η UNFICYP

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This