Πρωτοχρονιά του 1975 | Η πρώτη μετά την Τουρκική Εισβολή – Φωτογραφίες και VIDEO
Defence Redefined
Published on 01/01/2023 at 19:30

Η πρώτη μέρα του έτους γιορτάζεται ως είθισται από ολόκληρο τον κόσμο με ευχές και ελπίδα για μια καλή πορεία στο νέο έτος. Έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία και γιορτάζεται με τα έθιμα της κάθε χώρας.

Η Πρωτοχρονιά είναι μία από τις σημαντικές γιορτές κάθε έτους για τον Ελληνισμό με διάφορα ήθη και έθιμα τα οποία έχουν καθιερωθεί σε Ελλάδα και Κύπρο και στόχο έχουν να σημαίνουν χαρμόσυνα την είσοδο του νέου έτους.

Όμως μετά την εισβολή του 1974, η Πρωτοχρονιά του 1975 ήταν διαφορετική.  Η Κύπρος μοιρασμένη στα δύο και ο κόσμος βίωνε το μαρτύριο της προσφυγιάς.  Οι πρόσφυγες ζούσαν σε αντίσκηνα και πρόχειρους καταυλισμούς, αναζητώντας αγαπημένα τους πρόσωπα οι οποίοι ήταν είτε αγνοούμενοι είτε τα  θρηνούσαν αφού ήταν νεκροί.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Αντιπροσώπων, πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, βουλευτές και ο Δήμαρχος Λευκωσίας παρευρέθηκαν στη δοξολογία της Πρωτοχρονιάς του 1975 στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία.

Για τα μικρά παιδάκια που ζούσαν στα αντίσκηνα ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης επισκέφθηκε συνοικισμούς και πρόσφερε δώρα στα μικρά παιδάκια, χαρίζοντας τους λίγη χαρά. 

Ο Γλαύκος Κληρίδης μοιράζει δώρα σε προσφυγόπουλα στις Βρυσούλλες την 01/01/1975

Οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της κρατικής τηλεόρασης και συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του ΡΙΚ Δημήτρη Ανδρέου από τον προσφυγικό καταυλισμό στην Ξυλοτύμβου ανήμερα της πρωτοχρονιάς είναι διαθέσιμο εδώ και αξίζει να το παρακολουθήσετε. 

Ευχή και ελπίδα όλων όπως είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας και η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

Οι σκέψεις και οι ευχές και σε όλους όσους βρίσκονται σήμερα στην εργασία τους για να προσφέρουν σε όλους τους υπόλοιπους την ευκαιρία να γιορτάσουν με τους οικείους τους την μέρα αυτή!  

Διαβάστε επίσης: Ευχές από τον Αρχηγό και τα Στελέχη της Εθνικής Φρουράς – Επαγρυπνούν και δηλώνουν περήφανοι – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This