Πράσινη Γραμμή | 300 νέοι αστυνομικοί για την επιτήρηση της
Defence Redefined
Published on 19/04/2022 at 11:00

Ο Υπουργός των Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, το πρωί της Δευτέρας στο Ράδιο Πρώτο μίλησε για τη Νέα Μονάδα που θα επιτηρεί την Πράσινη Γραμμή. 

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 300 νέους αστυνομικούς. Ο Νίκος Νουρής επιβεβαίωσε τις επιβεβαίωσε σημειώνοντας πως Αστυνομία και Σώματα ασφαλείας έδωσαν τις θέσεις τους και συντάχθηκε νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στο Υπουργικό από την Υπουργό Δικαιοσύνης για να λάβει έγκριση και να πάει στη Βουλή.

Ο Νίκος Νουρής είπε ότι έγινε μια κατ’ αρχή συζήτηση στις Βρυξέλλες απ’ όπου και έλαβε θετική ανταπόκριση, ενώ εντός της εβδομάδας θα συνταχθεί η πρόταση προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες. Η επιτήρηση της ουδέτερης ζώνης και η προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μια υποχρέωση η οποία επιβάλλεται από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό της πράσινης γραμμής και συγκεκριμένα υποχρεώνει την Κυπριακή Δημοκρατία για λήψη μέτρων που θα απαγορεύουν την είσοδο προσώπων τρίτων κρατών τα οποία δεν θα έχουν κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα.

“Οι 300 αστυνομικοί που θα επανδρώνουν τη νέα Μονάδα θα είναι κάτω από τη  ομπρέλα της Αστυνομίας. Θα έχουν χαρακτήρα αστυνομικών, θα είναι ειδικοί αστυνομικοί”, είπε ο Νίκος Νουρής.

Τέλος, περί τα τέλη καλοκαιριού θα εγκατασταθεί το σύστημα επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής, το οποίο θα χειρίζεται η Εθνική Φρουρά, ανέφερε επίσης ο Υπουργός των Εσωτερικών. 

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα το οποίο είναι ηλεκτρονικό και έχει 24ωρη δυνατότητα λειτουργίας, ενώ μπορεί να μεταδίδει εικόνα όπου είναι απαραίτητο. Το σύστημα αυτό θα βοηθήσει τόσο στη γραμμή επιτήρησης της πράσινης γραμμής όσο και στο έργο της Αστυνομίας αναφορικά με λαθρεμπόριο και τις μεταναστευτικές ροές. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια σωστή επιτήρηση όλη τη μέρα. Το σύστημα αυτό συνδυάζει αρκετά ηλεκτρονικά μέσα.

Σημειώνεται ότι η επιλογή του ισραηλινού συστήματος έγινε από την Εθνική Φρουρά, επειδή το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει εμπειρία στην επιτήρηση των συνόρων και έτσι συμφωνήθηκε το Ισραήλ να αναλάβει το συντονισμό προμήθειας και εγκατάστασης των τεχνολογικών μέσων. Μετά την εγκατάσταση η λειτουργία θα γίνεται από μέλη της Εθνικής Φρουράς. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα επιτήρησης μπορείτε να αντλήσετε από το παρακάτω άρθρο.

Διαβάστε επίσης: Σύστημα Επιτήρησης της ELBIT για την Εθνική Φρουρά – Το ιστορικό του προγράμματος

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This