Κύπρος | Αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής
Defence Redefined
Published on 14/04/2024 at 18:31

Αναστολή της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου, εν αναμονή των εξελίξεων για το ζήτημα της επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας και του καθορισμού ασφαλών περιοχών.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι για την εφαρμογή νέας πολιτικής σε σχέση με τη διαχείριση των Σύρων αιτητών ασύλου και λόγω της μαζικής άφιξής τους το τελευταίο διάστημα δια θαλάσσης, αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου σε όλες τις περιπτώσεις ατόμων με καταγωγή από τη Συρία.

Μιλώντας στο Προεδρικό μετά το πέρας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και λαμβάνονται ενέργειες, με στόχο την αντιμετώπιση δυνητικών κινδύνων.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση λήφθηκε υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και σημείωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα σταματήσουν τα δικαιώματα που απορρέουν από το καθεστώς προσωρινής προστασίας και θα γίνουν ενέργειες για τον επαναπατρισμό τους, είτε με εθελούσια επιστροφή είτε μέσω υποχρεωτικής απέλασης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση είναι δύσκολες και λαμβάνονται με μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Τουρκία | Συμφωνία τριών σημείων για το μεταναστευτικό

Αρμόδιες πηγές δήλωσαν στο ΡΙΚ ότι η κίνηση αυτή είναι νόμιμη και ότι οι κυπριακές αρχές έχουν ενημερώσει ήδη την σχετική αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ταυτόχρονα θα σταλούν επιστολές για πραγματοποίηση διάσκεψης στην Κύπρο με κράτη-μέλη που συμμερίζονται το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για χαρακτηρισμό περιοχών της Συρίας ως ασφαλών, έτσι ώστε να επιτρέπεται η απόρριψη αιτήσεων ασύλου και δυνητικά ο επαναπατρισμός αιτητών.

Αρμόδιες πηγές θεωρούν ότι η αναστολή της εξέτασης του αιτήματος συμπληρωματικής προστασίας θα βάλει πίεση στους Σύρους διακινητές, δημιουργώντας μια αβεβαιότητα όσον αφορά την εξέταση του αιτήματός των αιτήσεων. Αυτή την στιγμή Σύροι δικαιούνται αυτόματα το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.

Η αναστολή της εξέτασης, σημαίνει ότι οι αιτητές θα εισέρχονται σε χώρο φιλοξενίας με τις αρχές να τους εξασφαλίζουν σίτιση και στέγαση, ενώ δεν θα τους παραχωρείται επίδομα στέγασης. 

Επίσης, η αναστολή της εξέτασης σημαίνει ότι παρατείνεται η περίοδος μη εξεύρεσης εργασίας πέραν των εννέα μηνών, ενώ αν κάποιος επιλέξει να φύγει από τις δομές φιλοξενίας τότε θα υποχρεούται να δηλώνει διεύθυνση διαμονής, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος από τις αρχές.

Όπως αναφέρθηκε, η Κύπρος θεωρείται ως ελκυστικός προορισμός και τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν αντικίνητρα.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει στον Λίβανο για το μεταναστευτικό

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This