Ελλάδα – Τουρκία | Συμφωνία τριών σημείων για το μεταναστευτικό
Defence Redefined
Published on 28/10/2023 at 18:35

Όλο και πιο κοντά έρχεται μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι συζητήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν ως καταληκτική ημερομηνία την 7η Δεκεμβρίου, οπότε θα λάβει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν.

Στόχος είναι στο τέλος του Συμβουλίου να υπάρξει ένα μνημόνιο κατανόησης, που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Πρώτον, τη μόνιμη εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και αντίστοιχα Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη για την καλύτερη συνεννόηση Αθήνας και Άγκυρας στον κοινό στόχο, που είναι ο έλεγχος των ροών και από τις δύο πλευρές. 

Επιδίωξη είναι να γνωρίζει τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά πόσες βάρκες περνούν ανά πάσα στιγμή και να υπάρχει όπου χρειάζεται άμεση αναχαίτιση του φαινομένου. 

Ο σχεδιασμός είναι η ενημέρωση που γίνεται τώρα μεταξύ των υπουργών και των γραφείων τους να γίνει θεσμική μέσω των καθ’ ύλην αρμοδίων, δηλαδή των Λιμενικών Σωμάτων, κάτι που θα διασφαλίζεται με την παρουσία των δύο αξιωματικών στα αντίστοιχα κέντρα. 

Αντίστοιχη επικοινωνία θα υπάρχει και για τις ροές στον Έβρο, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, με τα αστυνομικά σώματα των δύο χωρών να είναι σε απευθείας επικοινωνία.

  • Δεύτερον, τη δέσμευση των δύο χωρών για αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων εκατέρωθεν, οι οποίες, όπως έχει δείξει η ιστορία, μπορεί να πυρπολήσουν τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα. 
  • Τρίτον, την ενεργοποίηση ενός παλαιού αιτήματος της Άγκυρας, που αφορά την ευκολότερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του Αν. Αιγαίου. 

Πρόκειται για τη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο και το Καστελόριζο. Οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν σε αυτά τα νησιά και να εκδίδεται σε ελληνικό έδαφος βίζα που θα έχει – και αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν – 12μηνη ισχύ. 

Το εν λόγω σχέδιο λέγεται “διευκόλυνση βίζας” και το έχει συζητήσει εκτενώς ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης με την επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, με τα νησιά να λειτουργούν ως μοντέλο για περαιτέρω διευκολύνσεις στις μετακινήσεις Τούρκων πολιτών στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Διαβάστε επίσης: Ε.Ε | Δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία για το μεταναστευτικό – ΒΕΤΟ από Ουγγαρία και Πολωνία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This