Πλωτή γέφυρα | Διδάγματα από τη χρήση της από το Ρωσικό Μηχανικό στην Ουκρανία – VIDEO και Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 12/04/2022 at 13:00

Ανάμεσα στα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν επί τακτικού πεδίου από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η σημασία του Μηχανικού ως όπλου υποστήριξης και η συμβολή του στην εξέλιξη των επιχειρήσεων. 

Μια από τις αποστολές του Μηχανικού που  αποκτά ιδιαίτερη σημασία είναι και η δυνατότητα δημιουργίας γεφυρών, καθώς αναλόγως του πεδίου, ο αμυνόμενος ως επί το πλείστον επιδιώκει την καταστροφή των των οδικών αρτηριών για απαγόρευση χρησιμοποίησης τους από τον επιτιθέμενο.

Ο Ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα καθαρά επί τακτικής αφού μέσω οπτικοακουστικού υλικού που δημοσιοποίησε μπορούν να αντληθούν ορισμένα συμπεράσματα επί τακτικού πεδίου. 

Στο VIDEO εδώ το Ρωσικό Μηχανικό προχωρεί σε δημιουργία πλωτής γέφυρας (pontoon bridge) στον ποταμό Seversky Donets στην περιοχή του Χαρκόβου  ώστε να μπορούν να διέλθουν υδάτινα κωλύματα τα πεζοπόρα και κυρίως τα μηχανοκίνητα τμήματα.

Ο Ρωσικός στρατός έκανε ευρεία χρήση πλωτών γεφυρών τις οποίες κατασκεύασε το Μηχανικό, τόσο κατά την προπαρασκευή της επίθεσης όσο και κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Ήδη μερικές μέρες πριν την έναρξη του πολέμου, δορυφορικές εικόνες από αμερικανικές πηγές έδειχναν τις Ρωσικές δυνάμεις να κατασκευάζουν πλωτή γέφυρα μερικά χιλιόμετρα από τα Ουκρανικά σύνορα κοντά στην περιοχή του Τσέρνομπιλ κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων με την Λευκορωσία. Κατά την διάρκεια του πολέμου, η πλωτή γέφυρα χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα από τις Ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο του Χαρκόβου.

Όπως αναφέρει το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σε σχετικές ανακοινώσεις, κατά την διάρκεια των μαχών όπου Ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να εκδιώξουν τα Ουκρανικά στρατεύματα από την πόλη του Ιζιούμ η οποία σύμφωνα και με παραδοχή της Ουκρανικής πλευράς βρίσκεται υπό Ρωσικό έλεγχο από την 1η Απριλίου, οι Ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν τρεις γέφυρες ώστε να λάβουν καλύτερη θέση οχύρωσης ενώ έπλητταν από υπερυψωμένες θέσεις με πυροβολικό τα Ρωσικά στρατεύματα.

Διαβάστε επίσης: 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού | Κατασκευή γέφυρας υπό αντίξοες συνθήκες στην Εύβοια

Σύμφωνα με τις Ρωσικές πηγές, οι σκαπανείς του Μηχανικού εν μέσω εχθρικών πυρών άρχισαν την ανάπτυξη του τρόπου διέλευσης από το υδάτινο κώλυμα, περνώντας πρώτοι στην απέναντι όχθη ώστε να δημιουργήσουν ρήγμα στην εχθρική άμυνα, να διασφαλίσουν την περιοχή και να ακολουθήσουν τα πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα. Η αρχική βαρέως τύπου γέφυρα αντικαταστάθηκε από πλωτή, η οποία όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση είναι μήκους 90 μέτρων και κατασκευάστηκε κάτω από τα πυρά των Ουκρανικών όλμων. Οι στρατιώτες του μηχανικού πρόεβεναν για διάστημα τριών εβδομάδων σε επιδιορθώσεις όσων τμημάτων καταστρέφονταν από τα πλήγματα ώστε να διευκολύνουν την διάβαση των Ρωσικών μέσων για ενίσχυση και ανεφοδιασμό.

Η παρατήρηση του ρόλου του Μηχανικού σε σύγχρονα πεδία μάχης καταδεικνύει την ζωτική σημασία του στην διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Αναδεικνύεται επίσης η ανάγκη για συστηματική και συνεχή εκπαίδευση καθώς θα κληθεί να επιτελέσει το έργο του κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες ενώ τα στελέχη του πρέπει να διατηρούν τόσο υψηλό επίπεδο στην επιτέλεση του ειδικού τους έργου αλλά και ενισχυμένες μαχητικές ικανότητες καθώς είναι πιθανό σε ένα συγκεκριμένο πεδίο να είναι οι πρώτοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις εχθρικές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Γέφυρα BAILEY | Η στρατιωτική γέφυρα αποκατέστησε την κυκλοφορία στον Άραχθο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This