Παράταση τριών μηνών στη θητεία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς – Ο ΥΠΑΜ επανέλαβε τη δέσμευση για 2% του ΑΕΠ για εξοπλιστικά
Defence Redefined
Published on 24/03/2023 at 18:20

Ο Υπουργός Άμυνας (ΥΠΑΜ) Μιχάλης Γιωργάλλας, στα πλαίσια συνάντησης του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με την αμυντική αναβάθμιση της Κύπρου, τις αμυντικές δαπάνες, τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ και το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς καθώς και για τις διεθνείς συνεργασίες της Κύπρου με φίλιες χώρες.

Ο κ. Γιωργάλλας, ανέφερε ότι στις 20 Ιουνίου θα έρθει ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. Συνεπώς υπάρχει παράταση της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΦ για τρεις μήνες καθώς η θητεία του Αρχηγού παρατάθηκε τον Μάρτιο του 2022 για ένα έτος. 

Διαβάστε επίσης: Χριστοδουλίδης | Αναβάθμιση του ρόλου των ΣΥΟΠ – 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς – Αναφορά στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

Σχετικά με τα εξοπλιστικά, ο ΥΠΑΜ επανέλαβε την δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αύξηση στο επίπεδο 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) για εξοπλιστικές δαπάνες, μέσα στα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι με βάση το ΑΕΠ της Κύπρου το 2% μεταφράζεται σε περίπου 540 εκατομμύρια (με βαση τις εκτιμήσεις τις Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2022) ενώ οι εξοπλιστικές δαπάνες του 2022 ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 20 ετών.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Ανασκόπηση για το 2022 – Φωτογραφίες & VIDEO

Ο Υπουργός δήλωσε επίσης πως υπάρχει προγραμματισμός για την επόμενη 5ετία ώστε να αποκτηθούν τα οπλικά συστήματα και να αξιοποιηθούν με το κατάλληλο προσωπικό. Ο ΥΠΑΜ, ανέφερε επίσης πως ο προκάτοχος του Χαράλαμπος Πετρίδης έθεσε ψηλά τον πήχη και θα συνεχιστεί το έργο σε αυτές τις βάσεις. 

Αναφορικά με τα ζητήματα των Συμβασιούχων Οπλιτών ανέφερε πως τυγχάνει επεξεργασίας φόρμουλα που θα πετύχει την εργοδοτική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ καθώς είναι αναγκαίοι. 

Αναφορικά με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας SPP (State Partnership Program), στις 30 Μαρτίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός δήλωσε ότι είναι μια συμφωνία συνεργασίας με την Εθνοφρουρά του Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ με στόχο, όπως είπε, «να μεταφερθεί και στην Κύπρο τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη από τον αμερικανικό στρατό την ΕΦ της Κύπρου».

Διαβάστε επίσης: Συνεργασία Εθνικής Φρουράς και New Jersey – Υπογραφή συμφωνίας εντός του πρώτου τριμήνου του 2023

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This