Ουκρανία | Ο Ουκρανικός στρατός καταναλώνει 5-6 χιλιάδες βλήματα πυροβολικού ημερησίως – Η αντιστοιχία σε πυροβόλα 155 χιλ
Defence Redefined
Published on 14/06/2022 at 14:51

Τα αποθέματα σοβιετικών ή ρωσικών πυρομαχικών στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, έχουν εξαντληθεί. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιούν μόνο δυτικής προέλευσης πυρομαχικά 155 χιλιοστών.

Η είδηση επιβεβαιώνεται από πολλαπλές ειδησεογραφικές πηγές, αλλά και από τον αμερικανικό στρατό. Πηγές των ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Ουκρανία προσπαθεί να συνεχίσει τον πόλεμο με πυρομαχικά 155 χιλιοστών που προερχόμενα από τη Δύση, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου σχετικά με τα αποθέματα σοβιετικών και ρωσικών πυρομαχικών της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε απλώς “τα πυρομαχικά δεν υπάρχουν πλέον”.  

Ο ισχυρισμός ότι τα σοβιετικά και ρωσικά πυρομαχικά έχουν εξαντληθεί επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι πριν από δύο ημέρες ο Πρέσβης της Ουκρανίας στη Βουλγαρία απηύθυνε άλλη ερώτηση στη βουλγαρική κυβέρνηση σχετικά με την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών. 

Μέχρι τώρα, η Ουκρανία ζήτησε μόνο από τη Βουλγαρία να επισκευάσει κατεστραμμένα όπλα, αφού η Βουλγαρία διαθέτει  εργοστάσια επισκευής βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων.

Δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων επιβεβαιώνονται και από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τη δήλωση του Αναπληρωτή Διευθυντή Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, Vadym Skibitsky, η Ουκρανία χρησιμοποιεί 5-6 χιλιάδες βλήματα πυροβολικού κάθε μέρα στον πόλεμο, ο οποίος είναι κυρίως στο Ντονμπάς. 

Ο Skibitsky, τονίζοντας ότι ο πόλεμος στο Ντονμπάς, “είναι πόλεμος του πυροβολικού”, είπε ότι η αναλογία των συστημάτων πυροβολικού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι περίπου 10 με 15 προς 1 υπέρ της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Στο πεδίο της μάχης το τροχοφόρο TOS-2 – VIDEO

Τα μέσα πυροβολικού των 155 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται

Δεδομένου του αριθμών βλημάτων που αναφέρονται σε γενικές γραμμές και υπό παραδοχές (δεν υπολογίζονται τα ΠΕΠ ή άλλοι τύποι πυροβόλων ούτε οι απώλειες μέσων κατά τη διάρκεια της μάχης) θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι εμπλέκονται στην μάχη καθημερινά 50-60 στοιχεία πυροβολικού δυτικής προέλευσης (κυρίως Μ777) αν ο μέσος όρος τεθεί σε 100 βλήματα έκαστο σύστημα ημερησίως. Σημειώνεται ότι το κάθε πυροβόλο αναλόγος τύπου δύναται να φέρει συγκεκριμένο αριθμό βλημάτων είτε επί του σκάφους (αυτοκινούμενο) είτε επί οχήματος Γ.Χ (ρυμουλκούμενο) πλέον αναχορηγίες. Στα σύγχρονα πυροβόλα δυτικής προέλευσης 155 χιλ. ο μέσος όρος βλημάτων για αλλαγή κάννης κυμένεται σε 2000-2500 βλήματα.

Ο ρυθμός βολής για τα 118 στοιχεία ρυμουλκούμενων πυροβόλων 155 χιλ. M777 (τα οποία παραχωρήθηκαν από ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία) ανέρχεται σε 3-5 βλήματα ανά λεπτό. Εφαρμόζοντας τεχνικές shoot and scoot (βάλλω και μετακινούμαι) από τις περιοχές αποκρύψεως των πυροβολαρχιών στους χώρους ανάπτυξης τους και δεδομένου ότι πρέπει να υπάρχει και διάστημα ανάπαυσης του προσωπικού και των μέσων στην μάχη, ο αριθμός των 100 βλημάτων ημερησίως ανά πυροβόλο M777 είναι εφικτός. 

Οι δυνάμεις πυροβολικού της Ουκρανίας προ της έναρξης των επιχειρήσεων διέθεταν σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πέραν των 1150 πυροβόλων (ρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων) διαφορετικών διαμετρημάτων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία σοβιετικής προέλευσης.

Ο συνολικός αριθμών Μονάδων Πυροβολικού της Ουκρανίας ανερχόταν προ της Ρωσικής εισβολής σε 8 Ταξιαρχίες Πυροβολικού συνήθως με 4 Μοίρες η κάθε μια, μια Ταξιαρχία με βαλλιστικούς πυραύλους OTR-21 Tochka, 3 Συντάγματα πυροβολικού (συμπεριλαμβανομένων και κέντρου εκπαιδεύσεως) και 19 Συγκροτήματα πυροβολικού για υποστήριξη ισάριθμων Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών συνήθως με 3 ή 4 Μοίρες Πυροβολικού έκαστος, εκ των οποίων η μια Μοίρα να αποτελείται από ΠΕΠ (Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων).

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | «Στο Σεβεροντονέτσκ κρίνεται η τύχη του Ντονμπάς», λέει ο Ζελένσκι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This