Ουκρανία | Στο πεδίο της μάχης το τροχοφόρο TOS-2 – VIDEO
Defence Redefined
Published on 05/06/2022 at 13:24

Το νέο ρωσικό θερμοβαρικό πυραυλικό σύστημα TOS-2 Tosochka χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με το TASS στις 28 Μαΐου.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, τα συστήματα TOS-2 χρησιμοποιήθηκαν εναντίον θέσεων των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Χάρκοβο.

«Συστήματα TOS-2 χρησιμοποιήθηκαν στην κατεύθυνση του Χάρκοβο», είπε η πηγή του πρακτορείου, προσθέτοντας ότι πολλά άλλα νέα συστήματα δοκιμάζονται επί του παρόντος στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Το TOS-2 είναι η νέα γενιά του σοβιετικού συστήματος θερμοβαρικών πυραύλων TOS-1. Ενώ τα TOS-1 και TOS-1A βασίστηκαν στο πλαίσιο του άρματος μάχης T-72, το TOS-2 βασίζεται στο τετρακίνητο σασί του φορτηγού Ural για αύξηση της κινητικότητας του.

Το νέο σύστημα μπορεί να οπλιστεί με έως και 24 πυραύλους 220 χιλ όπως και οι TOS-1 και TOS-1A. Οι πύραυλοι είναι διαθέσιμοι με δύο (2) ειδών εκρηκτικές κεφαλές η εμπρηστικού τύπου και η θερμοβαρικού.

Ένα θερμοβαρικό όπλο αποτελείται κυρίως από ένα δοχείο καυσίμων και δύο ξεχωριστούς εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ο πρώτος εκρηκτικός μηχανισμός χρησιμοποιείται για να διασπείρει τα σωματίδια του καυσίμου και ο δεύτερος αναφλέγει το διασκορπισμένο μείγμα από το καύσιμο και το οξυγόνο στον αέρα, δημιουργώντας ισχυρό θερμικό κύμα με μεγάλη πίεση και θερμοκρασία. Το εκρηκτικό μείγμα μπορεί να εισχωρήσει όπου υπάρχει οξυγόνο και να αναφλέγει απορροφώντας το, καθιστώντας έτσι το θερμοβαρικό όπλο ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε οχυρωμένες θέσεις ή καταφύγια. Η απότομη αλλαγή πίεσης είναι καταστροφική για τον άνθρωπο λόγω σύνθλιψης του μαλακού ιστού (π.χ πνεύμονες) ακόμα και αν δεν επέλθει πλήρης καύση του εκρηκτικού μίγματος.

Σε αντίθεση με τα παλαιότερα TOS-1 και TOS-1A, το TOS-2 είναι εξοπλισμένο με ψηφιοποιημένο σύστημα ελέγχου πυρός, σύγχρονα σκοπευτικά, σύστημα πλοήγησης και ηλεκτρονικό σύστημα προστασίας από όπλα ακριβείας. Το σύστημα είναι επίσης εξοπλισμένο με δικό του γερανό, επομένως χρειάζεται ξεχωριστό όχημα επαναφόρτωσης.

Το TOS-2 κατασκευάζεται από την NPO Splav. Το σύστημα τέθηκε σε υπηρεσία στην Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας μόλις πέρυσι.

Διαβάστε επίσης: Θερμοβαρικά όπλα | Ο τρόπος λειτουργίας τους και ο φόβος για ευρεία χρήση στην Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This