Ουκρανία | Επίσκεψη – έκπληξη του Βρετανού Πρωθυπουργού Τζόνσον
Defence Redefined
Published on 10/04/2022 at 14:46

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο το απόγευμα του Σαββάτου. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που επισκέπτεται την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Κίεβο σε μια επίσκεψη-έκπληξη για να συζητήσει την παροχή περαιτέρω οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το γραφείο του Τζόνσον, ενώ εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως η συνάντηση ένδειξη αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραδώσει 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα για να υποστηρίξει την Ουκρανία μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ζελένσκι.

“Λόγω της αποφασιστικής ηγεσίας του προέδρου Ζελένσκι και του ακατανίκητου ηρωισμού και του θάρρους του ουκρανικού λαού, οι τερατώδεις στόχοι του Πούτιν ματαιώνονται”, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Πλήρης απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Βόρεια Ουκρανία

Τα αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, καθώς και τα αποκαλούμενα «drones αυτοκτονίας», είναι επίσης μεταξύ του εξοπλισμού που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να παράσχει στην Ουκρανία στο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας ύψους 100 εκατομμυρίων στερλίνων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, 8/4.

Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγγυηθεί επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια σε δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουκρανία – με την επιφύλαξη κοινοβουλευτικής έγκρισης – ανεβάζοντας τη συνολική εγγύηση δανείου του στο 1 δισ. δολάρια, ενώ θα προχωρήσει επίσης στην χαλάρωση των δασμών στις περισσότερες εισαγωγές από την Ουκρανία για να απελευθερώσει το εμπόριο.

Ο Τζόνσον προανήγγειλε ακόμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συνεχίσει να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας βδομάδα με την εβδομάδα, καθώς και ότι η Βρετανία θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Από ουκρανικής πλευράς, ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε πως περισσότερες χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και κάλεσε για ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία με βοήθεια προς τους Ουκρανούς στον τομέα της άμυνας, καθώς και με την επιβολή κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Τέλος, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. “Μαζί, θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και τις πόλεις μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Τουρκίας, Ιταλίας και Μεγάλης Βρετανίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This