Ν. Δένδιας | Μνημόνια συνεργασίας υπέγραψε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στη Μαδρίτη
Defence Redefined
Published on 06/05/2022 at 09:06

Με την υπογραφή δύο μνημονίων κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις και για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José Manuel Albares), στη Μαδρίτη. 

Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Ν. Δένδια στο Twitter, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την αναπτυσσόμενη ελληνο-ισπανική συνεργασία και τον συντονισμό εντός ΕΕ επί κοινών αξιών, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ενεργειακή ασφάλεια και μετανάστευση, καθώς και για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. 

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης και των διευρυμένων συνομιλιών έλαβαν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Εκεί, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Ισπανό ομόλογό του, José Manuel Albares, τόνισαν ότι η ρωσική επιθετικότητα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι ο ρεβιζιονισμός είναι μια σημαντική απειλή για τη διεθνή ειρήνη και τάξη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός ή να ενθαρρύνεται, από όπου κι αν προέρχεται.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Ισπανό ομόλογό του για την πρόσφατη άνευ προηγουμένου αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και τόνισε ότι μια τέτοια προκλητική συμπεριφορά δεν αντιβαίνει μόνο στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά υπονομεύει επίσης τη συνοχή της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία | Η στροφή της Μαδρίτης για τη Δ. Σαχάρα φέρνει διπλωματικές μετατοπίσεις

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην προσήλωση των δύο χωρών, των κρατών-μελών της ΕΕ και της ΕΕ στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Περαιτέρω, επί τάπητος τέθηκε και η συνεργασία των δύο χωρών στην ΕΕ, ενόψει και της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το επόμενο έτος, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε φόρουμ των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9), με τον Νίκο Δένδια να το χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό και να συμφωνεί με τη βούληση της Ισπανίας να ενισχυθεί.

Εν συνεχεία, συζήτησαν για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, με τον υπουργό Εξωτερικών να επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ πρέπει να σταθεί ενωμένη ενάντια στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Ακόμα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν την υποστήριξή τους για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ ενόψει της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο, οι Νίκος Δένδιας και Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες μίλησαν για την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της ενότητας του, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας. Επιπροσθέτως, συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.

Ειδική αναφορά έκανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στη διμερή συνεργασία στον ΟΗΕ, αναφέροντας πως οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν αμοιβαία τις υποψηφιότητές τους για μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) της Ισπανίας Μεριτσέλ Μπατέτ (Meritxell Batet), με την οποία είχε “γόνιμη συζήτηση για την ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, την κοινή μεσογειακή ταυτότητα μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας, θέματα ΕΕ και τις προκλήσεις για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του προσφυγικού-μεταναστευτικού”.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μαδρίτη ξεκίνησε με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων της Ισπανίας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας και Ισπανίας και η συνεργασία στη βάση των κοινών αξιών, θέματα της ΕΕ, η εισβολή στην Ουκρανία και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης: Στην Θράκη ο Σαρλ Μισέλ για τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού LNG

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This