Ισπανία | Η στροφή της Μαδρίτης για τη Δ. Σαχάρα φέρνει διπλωματικές μετατοπίσεις
Defence Redefined
Published on 23/03/2022 at 12:00

Το Μαρόκο επανέφερε την Κυριακή τον πρεσβευτή του στην Ισπανία, τερματίζοντας ουσιαστικά τη 10μηνη διαμάχη μεταξύ των δύο βασικών μεσογειακών γειτόνων, αφού η Μαδρίτη άλλαξε τη μακροχρόνια θέση της στη Δυτική Σαχάρα, την πρώην αποικία της στη Βόρεια Αφρική.

Μεγάλη διπλωματική διαμάχη μεταξύ του Ραμπάτ και της Μαδρίτης εξελισσόταν από τον Απρίλιο του 2021 μετά την υποδοχή στην Ισπανία για να νοσηλευτεί για την Covid, του αρχηγού του Polisario, Μπραχίμ Γκάλι. Αυτή οδήγησε στη μαζική άφιξη, τον Μάιο του 2021, μεταναστών μαροκινής καταγωγής στον ισπανικό θύλακα της Ισπανίας στο βόρειο Μαρόκο, τη Θέουτα, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τη “χαλάρωση” της επιτήρησης των συνόρων από την πλευρά του Μαρόκου.

Αλλά η κίνηση αυτή εκ μέρους της Ισπανίας άνοιξε ένα νέο διπλωματικό μέτωπο για την τελευταία με την Αλγερία, τον ​​άλλο γείτονά της στη Βόρεια Αφρική, έναν κρίσιμο προμηθευτή φυσικού αερίου και περιφερειακό εχθρό του Μαρόκου, η οποία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Μαδρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την “αναστροφή” της Ισπανίας.

Η Δυτική Σαχάρα, μια τεράστια περιοχή άγονη, αλλά πλούσια σε φωσφορικά άλατα και με εύφορες αλιευτικές περιοχές στον Ατλαντικό Ωκεανό, αμφισβητείται μεταξύ του Μαρόκου, το οποίο την προσάρτησε το 1976, και του υποστηριζόμενου από την Αλγερία κινήματος ανεξαρτησίας Μετώπου Polisario.

Η Karima Benyaich, η πρέσβειρα του Μαρόκου στην Ισπανία, δήλωσε την Κυριακή στο ισπανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων EFE ότι επέστρεψε στη Μαδρίτη την προηγούμενη μέρα, λίγο αφότου η ισπανική κυβέρνηση υποστήριξε το σχέδιο του Ραμπάτ για περισσότερη αυτονομία στη Δυτική Σαχάρα, εφόσον η περιοχή παραμένει υπό την κυριαρχία του.

Σε επιστολή του προς τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ’, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε την πρόταση του Ραμπάτ “την πιο σοβαρή, ρεαλιστική και αξιόπιστη πρωτοβουλία” για την επίλυση της επί δεκαετίες διαφωνίας.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Άρνηση της Ελλάδας για αποστολή πρόσθετης αμυντικής βοήθειας

Το Polisario, ωστόσο, επέκρινε τη μεταβαλλόμενη στάση της Ισπανίας. Οι Σαχράουι που επιζητούν την ανεξαρτησία λένε ότι η απόφαση είναι ένα “σοβαρό λάθος”, που υποχωρεί στη μόχλευση του Μαρόκου για τον έλεγχο των μεταναστών που περνούν στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα κατηγορούν τη Μαδρίτη ότι παίρνει θέση σε μια διαμάχη που επί δεκαετίες η ισπανική κυβέρνηση έλεγε ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί μόνο με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί υπό τον ΟΗΕ.

Η Αλγερία αποφάσισε να ανακαλέσει με “άμεση ισχύ” τον πρεσβευτή της στη Μαδρίτη μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης οι οποίες, σύμφωνα με το Αλγέρι, αποτελούν “ξαφνική αλλαγή” (U-turn) της θέσης για τη Δυτική Σαχάρα.

“Έχοντας μείνει έκπληκτοι από τις δηλώσεις των ανώτατων ισπανικών αρχών σχετικά με το θέμα της Δυτικής Σαχάρας, οι Αλγερινές αρχές, αποφάσισαν να ανακαλέσουν τον πρεσβευτή τους στη Μαδρίτη για διαβουλεύσεις με άμεση ισχύ”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αλγερία προμηθεύει περισσότερο από το 40% του φυσικού αερίου που εισάγει η Ισπανία, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου φτάνει μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Medgaz.

Το Ραμπάτ, το οποίο ελέγχει σχεδόν το 80% το εδάφους αυτού, προτείνει ένα σχέδιο αυτονομίας υπό την κυριαρχία του, ενώ το Polisario ζητά δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης, το οποίο προβλέπεται από την υπογραφή της εκεχειρίας του 1991 αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Η σύγκρουση της Δυτικής Σαχάρας, πρώην ισπανικής αποικίας που θεωρείται “μη αυτόνομο έδαφος” από τον ΟΗΕ, φέρνει αντιμέτωπο εδώ και δεκαετίες το Μαρόκο με τους αυτονομιστές Σαχράουι του Μετώπου Polisario, που υποστηρίζονται από το Αλγέρι.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Αυστηρή προειδοποίηση Μπάιντεν προς τον Κινέζο Πρόεδρο Σι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This