Μνημόσυνο Ισαάκ και Σολωμού – Η μνήμη έτρεξε για άλλη μια χρονιά
Defence Redefined
Published on 07/08/2022 at 16:28

Οι μοτοσυκλετιστές και πλήθος κόσμου τίμησαν για άλλη μια χρονιά την μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού που δολοφονήθηκαν άγρια και άνανδρα από τις Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην Πράσινη Γραμμή τον Αύγουστο του 1996.

Για άλλη μια χρονιά οι μοτοσυκλετιστές με τον συντονισμό της “Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού”, πορεύτηκαν ενάντια στη λήθη και ο βρυχηθμός των μηχανών έστειλε το μήνυμα της αντίστασης. Το φετινό οδοιπορικό έφερε τον τίτλο «Μικρασία-Κερύνεια-Αμμόχωστος» με σαφή αναφορά στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Οι μοτοσυκλετιστές πέρασαν από συμβολικά σημεία, μεταξύ αυτών το «Μνημείο Προσφύγων Μικρασιατικού Ελληνισμού», το οδόφραγμα Αστρομερίτη, το «Ύψωμα Β’» του Μάμμαρι, τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τα οδοφράγματα Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλλας και η οδού Λήδρας. 

Κατέληξαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, το σημείο όπου δολοφονήθηκαν ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού. Το σημείο σήμερα αποτελεί πέρασμα για τουρισμό προς το ψευδοκράτος ενώ να υπενθυμίσουμε πως οι δολοφόνοι ενώ έχουν ταυτοποιηθεί παραμένουν ελεύθεροι χωρίς να εκτελούνται τα διεθνή εντάλματα σύλληψης ενώ κατέχουν και πολιτικές θέσεις στο ψευδοκράτος καθώς διατηρούν άριστες σχέσεις με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ενώ οι μοτοσυκλετιστές μαζί με φοιτητές διανυκτέρευσαν στο οδόφραγμα. Το πρωί ακολούθησε πορεία προς τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για την τέλεση του θρησκευτικού μνημοσύνου, προς το κοιμητήριο και κατάθεση στεφάνων. Στον χώρο βρισκόταν και η μοτοσυκλέτα του Τάσου Ισαάκ, με την επιγραφή “Η μνήμη γεννά ελπίδα”.

Οι δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού καταδεικνύουν ξεκάθαρα την επιθετική Τουρκική στάση στο Κυπριακό, καθώς ακόμη και μετά τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων του 1974, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε δολοφονίες άοπλων διαδηλωτών, πολιτών και εθνοφρουρών στην Πράσινη Γραμμή. Παρόλο που το Τουρκικό κράτος συνεχίζει να καλύπτει τους δολοφόνους, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να απαιτήσει την απονομή διακιοσύνης.

Διαβάστε επίσης: 24 Ιουνίου 2008 | Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για τις δολοφονίες Ισαάκ – Σολωμού 12 χρόνια μετά

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This