ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κ. Μητσοτάκης | “Η Ευρώπη είναι υπερωκεάνιο που δεν στρίβει με ταχύτητα ταχύπλοου αλλά αν στρίψει, την πορεία θα την κρατήσει σταθερά”

Defence Redefined
Published on 13/12/2020 at 10:02

Την εκτίμηση ότι “η Ευρώπη έκανε ένα βήμα”, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σχετικά με τα συμπεράσματα για την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλεί την Άγκυρα για τις παράνομες και μονομερείς δραστηριότητές της,  καθώς και για τη ρητορική της εναντίον συγκεκριμένων κρατών – μελών, καλώντας παράλληλα το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει περισσότερες πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου και ζητά από τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ να υποβάλει έκθεση αναφορικά με τις πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας με σκοπό να εξεταστούν, το αργότερο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν | “Το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ για την Τουρκία είναι ξεκάθαρο”

Στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται ρητή εξουσιοδότηση στον Ζ. Μπορέλ και στην Κομισιόν να καταγράψουν τις επιλογές και τα εργαλεία: “Αυτή η συζήτηση είχε ξαναγίνει σε προφορικό επίπεδο. Αυτή τη φορά η εντολή είναι σαφής όπως σαφές είναι και το χρονοδιάγραμμα. Το Μάρτιο αυτά θα συζητηθούν. Η Ευρώπη είναι υπερωκεάνιο που δεν στρίβει με ταχύτητα ταχύπλοου αλλά αν στρίψει, την πορεία θα την κρατήσει σταθερά”.

Σημείωσε ότι “η στρατηγική μας με τον κ. Αναστασιάδη είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη. Αυτή μας επέτρεψε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα που είναι ωφέλιμο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την ΕΕ. Η επιτυχία της Κύπρου είναι επιτυχία της Ελλάδας και η επιτυχία της Ελλάδας είναι επιτυχία της Κύπρου”.

Διαβάστε επίσης: Eυρωπαϊκή Ένωση | Οι χώρες που επιθυμούν κυρώσεις – “H Τουρκία δεν απάντησε στη θετική πρόσκληση των 27”

Σε σχέση με τις διαβουλεύσεις στη Σύνοδο σημείωσε ότι “υπήρχαν χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν απολύτως αρνητικές στην επιβολή οποιασδήποτε κύρωσης κατά της Τουρκίας. Αυτές οι χώρες σε ένα βαθμό αναθεώρησαν. Η διπλωματία είναι δεν κρίνεται με την απόφαση της στιγμής, είναι μια μάχη διάρκειας. Η Ελλάδα πορεύεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αυτοπεποίθηση και έχει χτίσει μέτωπο συμμαχιών. Δεν αρκεί να πιστεύεις ότι έχεις δίκιο αλλά να μπορείς να πείθεις και τους άλλους”.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: 

Υπερψηφίστηκε από Γερουσία με κυρώσεις για Τουρκία ο προϋπολογισμός άμυνας – Το ιστορικό της προσπάθειας από την ομογένεια

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This