Κολομβία | Κατάρρευση συνομιλιών με την Dassault για την αντικατάσταση των μαχητικών της
Defence Redefined
Published on 03/01/2023 at 12:05

Οι αρχικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κολομβίας με την γαλλική Dassault για την αντικατάσταση μέρους του γηρασμένου στόλου της αεροπορίας της με μαχητικά Rafale “κατέρρευσαν”, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Επίσης, στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε και η σουηδική εταιρεία Saab, η οποία προσέφερε τα μαχητικά Gripen.

Η Κολομβία, η οποία χρησιμοποιεί περίπου 20 ισραηλινής κατασκευής αεροσκάφη Kfir που αγόρασε πριν από τρεις δεκαετίες, έχει πει ότι η αντικατάσταση των αεροπλάνων αποτελεί προτεραιότητα, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να υπερασπίζεται το έδαφός της, να καταπολεμά το οργανωμένο έγκλημα και να διεξάγει εναέρια επιτήρηση.

Ο Υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκεθ στο τοπικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι δυστυχώς στις προ-διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα το 2022 δεν κατάφεραν να φτάσουν σε κάποια συμφωνία με τους Γάλλους ή με τους Σουηδούς, προσθέτοντας ότι η έγκριση δαπανών 678 εκατομμυρίων δολαρίων για το αεροπλάνα έχει λήξει.

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι κατασκευαστές δεν ενδιαφέρθηκαν για μια αρχική πώληση τριών έως πέντε αεροσκαφών χρησιμοποιώντας τον προϋπολογισμό που είχε ήδη εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ήθελαν να διαπραγματευτούν εξ’ αρχής για συνολικά 16 αεροπλάνα. Ο Βελάσκεθ είπε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες φέτος για να δουν αν είναι εφικτή μια αγορά.

Η Κολομβία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε επιλέξει μια προσφορά της Dassault για την πώληση 16 μαχητικών αεροπλάνων Rafale για περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια και εξέτασε άλλες δύο προσφορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία, οι οποίες πρόσφεραν συμφωνίες για αεροσκάφη F-16 και Gripen αντίστοιχα.

Υπήρξαν προσπάθειες από διάφορες κολομβιανές διοικήσεις για την αντικατάσταση των αεροπλάνων Kfir για τουλάχιστον 12 χρόνια, αλλά αυτή δεν επιτεύχθει λόγω οικονομικών περιορισμών

Η εσωτερική ένοπλη σύγκρουση της χώρας μεταξύ της κυβέρνησης, των αριστερών ανταρτών και των εγκληματικών συμμοριών που διοικούνται από πρώην δεξιούς παραστρατιωτικούς συνεχίζεται εδώ και σχεδόν 60 χρόνια και έχει σκοτώσει τουλάχιστον 450.000 ανθρώπους.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης: La Tribune | Η Σαουδική Αραβία θέλει ώς και 200 Rafale και FCAS

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This