Κίνα – Ινδία | Εντάσεις ξέσπασαν για συνοριακές διαφορές
Defence Redefined
Published on 13/12/2022 at 17:45

Στρατιώτες από την Ινδία και την Κίνα συγκρούστηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Άμυνας της Ινδίας.

Πρόκειται για την τελευταία εχθροπραξία στο σημείο από τον Ιούνιο του 2020, όταν στρατεύματα και από τις δύο χώρες συμμετείχαν σε αιματηρή διαμάχη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 Ινδοί και τέσσερις Κινέζοι στρατιώτες.

Ο Ράζνατ Σινγκ, μιλώντας στο ινδικό κοινοβούλιο, ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες της Παρασκευής κατά μήκος του τομέα Ταουάνγκ ξεκίνησε όταν κινεζικά στρατεύματα εισέβαλαν στο ινδικό έδαφος και μονομερώς προσπάθησαν να αλλάξουν το status quo κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων κοντά στον ποταμό Γιανγκτσέ.

Ο Σινγκ είπε ότι κανένας Ινδός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε σοβαρά και τα στρατεύματα και από τις δύο πλευρές αποσύρθηκαν από την περιοχή αμέσως μετά. Σε δήλωση του ινδικού στρατού τη Δευτέρα, αναφέρθηκε ότι τα εκατέρωθεν στρατεύματα υπέστησαν ελαφρά τραύματα.

Ο Σινγκ είπε ότι οι τοπικοί στρατιωτικοί διοικητές συναντήθηκαν την Κυριακή για να συζητήσουν το συμβάν, ενώ η ινδική κυβέρνηση επικοινώνησε με την Κίνα μέσω διπλωματικών διαύλων.

Διαβάστε επίσης: Η Ινδία μαίνεται κατά της Τουρκίας

Ο συνταγματάρχης Λονγκ Σαο Χούα, εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, που είναι υπεύθυνος για την περιοχή, είπε ότι οι Κινέζοι συνοριοφύλακες διεξήγαν περιπολία ρουτίνας στην κινεζική πλευρά της Γραμμής Στρατιωτικού Ελέγχου, αλλά αποκλείστηκαν από τον ινδικό στρατό που διέσχιζε παράνομα η γραμμή.

Ο Λονγκ σε δήλωση που αναρτήθηκε στα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κινεζικού στρατού είπε ότι η Κίνα ζητά από την ινδική πλευρά να ελέγξει αυστηρά και να περιορίσει τα στρατεύματα πρώτης γραμμής και να συνεργαστεί με την Κίνα για τη διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας στα σύνορα, ενώ ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένιν δήλωσε ότι η παρούσα κατάσταση στα σύνορα Κίνας-Ινδίας είναι συνολικά ειρηνική και σταθερή.

Ανώνυμη πηγή από το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε ότι άλλοτε θεωρούν κάποιες περιοχές δικές τους, άλλοτε οι Κινέζοι. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι στην αμφισβητούμενη περιοχή στρατιώτες και των δύο πλευρών εισβάλλουν στις εκατέρωθεν περιοχές συχνά και, προκειμένου να μην κλιμακωθεί η κατάσταση, η διαμάχη λύνεται σε συναντήσεις διοικητών από την Κίνα και την Ινδία στο σημείο των συνόρων.

Για δεκαετίες, η Ινδία και η Κίνα αμφισβήτησαν σκληρά τη Γραμμή Στρατιωτικού Ελέγχου, μια ασαφής οριοθέτηση που χωρίζει εδάφη που κατέχονται από την Κίνα και την Ινδία από το Λαντάκ στα δυτικά έως το ανατολικό κρατίδιο της Ινδίας Αρουνάτσαλ Πραντές, που η Κίνα διεκδικεί στο σύνολό της. Η Ινδία και η Κίνα ενεπλάκησαν σε πόλεμο για τα σύνορα το 1962.

Διαβάστε επίσης: Ινδία | Εκτόξευσε πύραυλο προς το Πακιστάν “κατά λάθος” – Η αντίδραση του Ισλαμαμπάντ

Τα τελευταία χρόνια, στρατιώτες και από τις δύο πλευρές περιπολούν σε περιοχές κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων. Τα δύο στρατεύματα έρχονται συχνά σε επαφή και οι δύο ασιατικοί γίγαντες έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλον ότι στέλνουν στρατεύματα στο έδαφος του άλλου.

Τον Ιούνιο του 2020, σύγκρουση πυροδότησε εντάσεις, αφού στρατιώτες πάλεψαν με πέτρες, γροθιές και ρόπαλα. Τουλάχιστον 20 Ινδοί και τέσσερις Κινέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν. Και οι δύο χώρες τοποθέτησαν έκτοτε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα με την υποστήριξη πυροβολικού, τανκς και μαχητικών αεροσκαφών κατά μήκος των de facto συνόρων τους.

Έπειτα από πολλαπλές συναντήσεις μεταξύ των στρατιωτικών διοικητών, Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες αποσύρθηκαν από το βασικό σημείο τριβής, αλλά οι εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών παραμένουν.

Τον Νοέμβριο, ο αρχηγός του ινδικού στρατού Μάνοζ Πάντε είχε δηλώσει ότι δεν υπήρξε σημαντική μείωση στη δύναμη των κινεζικών στρατευμάτων στην εν λόγω περιοχή. Είχε αναφέρει μάλιστα ότι η κατάσταση στα σύνορα ήταν σταθερή μεν, απρόβλεπτη δε.

Με πληροφορίες από: Associated Press, Reuters

Διαβάστε επίσης: Ινδία-Κίνα | Συμφωνία για άμεση αποκλιμάκωση της συνοριακής έντασης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This