Ινδία | Εκτόξευσε πύραυλο προς το Πακιστάν “κατά λάθος” – Η αντίδραση του Ισλαμαμπάντ
Defence Redefined
Published on 12/03/2022 at 16:00

Η Ινδία ανακοίνωσε χθες ότι εκτόξευσε κατά λάθος έναν πύραυλο στο Πακιστάν αυτή την εβδομάδα λόγω μιας “τεχνικής δυσλειτουργίας” κατά τη διάρκεια συντήρησης ρουτίνας, δίνοντας την δική της εκδοχή για το συμβάν, μετά την προειδοποίηση του μακροχρόνιου εχθρού της, Πακιστάν, ότι το περιστατικό θα μπορούσε να έχει “δυσάρεστες συνέπειες”.

“Στις 9 Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια μιας συντήρησης ρουτίνας, μια τεχνική δυσλειτουργία οδήγησε στην κατά λάθος εκτόξευση ενός πυραύλου”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ινδικό υπουργείο Άμυνας.

“Έγινε γνωστό ότι ο πύραυλος έπεσε σε μια περιοχή του Πακιστάν. Ενώ το περιστατικό είναι βαθιά λυπηρό, είναι επίσης ανακουφιστικό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών λόγω του δυστυχήματος”, συμπλήρωσε. Το υπουργείο ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβε σοβαρά άποψη το συμβάν και διέταξε έρευνα από Ανώτατο Εξεταστικό Δικαστήριο για το περιστατικό.

Νωρίτερα χθες το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ινδίας στο Ισλαμαμπάντ για να διαμαρτυρηθεί για μια απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου του. Το Πακιστάν ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό, το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο επιβατικές πτήσεις και ζωές πολιτών.

Ακόμα, το Πακιστάν προειδοποίησε την Ινδία “να λάβει υπόψη της τις δυσάρεστες συνέπειες μιας τέτοιας αμέλειας και να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για να αποφύγει την επανάληψη τέτοιων παραβιάσεων στο μέλλον”.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο ατυχημάτων ή εσφαλμένων υπολογισμών από τις δύο γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν διεξαγάγει στο παρελθόν τρεις πολέμους και έχουν εμπλακεί σε πολυάριθμες στρατιωτικές συγκρούσεις, πιο πρόσφατα το 2019, όπου οι αεροπορικές δυνάμεις των δύο συμμετείχαν σε μάχες. Και τα δύο έθνη έχουν πυρηνικά όπλα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Κίνα | Καλεί Ελλάδα και Τουρκία να αποφεύγουν την ένταση πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Τουρκία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This