Κίνα | Καλεί Ελλάδα και Τουρκία να αποφεύγουν την ένταση πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Τουρκία
Defence Redefined
Published on 10/03/2022 at 12:15

Μία ασυνήθιστη παρέμβαση εκ μέρους της Κίνας για τα ελληνοτουρκικά σημειώθηκε την Τρίτη, αφού θέση για τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πήρε το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός μέρους.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, σχολιάζοντας την ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών, δήλωσε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστές δηλώνοντας ότι καλεί τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης και να επιλύσουν τη σύγκρουση μέσω διαλόγου, προστατεύοντας από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επικείμενη συνάντηση (13.03.2022) Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή για να είναι παρών στην λειτουργία για την Κυριακή  της Ορθοδοξίας στο Φανάρι. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε γεύμα, στην 4η συνάντηση των δύο ανδρών τα τελευταία τρία χρόνια, μία πρόσκληση που δέχτηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Στόχος της Αθήνας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να πέσουν οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά, αλλά σημειώνεται με έμφαση ότι η ελληνική πλευρά δεν θα κάνει καμία έκπτωση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα συζητήσουν επίσης περιφερειακά θέματα, ενώ στο τραπέζι δεν αποκλείεται να πέσει και το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Με πληροφορίες από: China Daily, Έθνος

Διαβάστε επίσης: Προκλητική Δήλωση Λαβρόφ | Αναφορά σε “ΤΔΒΚ” λόγω… Ντονμπάς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This