ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ισραήλ – Γάζα | Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι χτύπησε ισραηλινό πλοίο – Τι αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης – VIDEO

Defence Redefined
Published on 19/05/2021 at 10:06

Οι Ταξιαρχίες “Qassam”, το στρατιωτικό παρακλάδι της παλαιστινιακής Χαμάς, ισχυρίζονται ότι πραγματοποίησαν επίθεση κατά ισραηλινού πολεμικού πλοίου, στην παράκτια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. 

Σύμφωνα με το  ISWNews, Ισραηλινοί Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πολεμικό πλοίο χτυπήθηκε από την Παλαιστινιακή Αντίσταση και ότι οι Ταξιαρχίες Qassam χρησιμοποίησαν ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος. 

Από την επίθεση, δεν ανακοινώθηκαν θύματα ή τραυματίες. Επίσης, ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας “Yedioth Ahronoth”, αναφέρει ότι, οι Ταξιαρχίες Qassam χτύπησαν ένα πλοίο του Ισραηλινού Ναυτικού χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας. 

Παρ’ όλα αυτά, οι Ταξιαρχίες Qassam ισχυρίζονται ότι η επίθεση κατά του ισραηλινού πολεμικού πλοίου, έγινε με πυραύλους.  Την είδηση αναδημοσιεύουν κυρίως αραβικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το περιστατικό δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από κάποια επίσημη πηγή. 

Εντούτοις, σύμφωνα με την Jerusalem Post, η Χαμάς, επιχείρησε την προηγούμενη εβδομάδα, να χτυπήσει την πλατφόρμα φυσικού αερίου Tamar του Ισραήλ, με δεκάδες ρουκέτες,  στην παράκτια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κανένας από αυτούς τους πυραύλους δεν χτύπησε την πλατφόρμα , η οποία προστατεύεται από το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω σε κορβέτα Sa’ar 5, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή. 

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Παρουσιάστηκε η νέα αναβαθμισμένη έκδοση του Iron Dome – Θα ενσωματωθεί σε πολεμικά πλοία – VIDEO

Οι ταξιαρχίες, που επιχειρούν κατά του κράτους του Ισραήλ και των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), είτε στα παλαιστινιακά εδάφη, είτε στα ελεγχόμενα από το Ισραήλ, εδάφη, σύμφωνα με το αραβικό ISWNews, είναι πέντε (5), και αριθμούν δεκάδες χιλιάδες μαχητές. 

1- Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam:

Οι Ταξιαρχίες του μάρτυρα Ιζ ντ-Νιν-Κασάμ είναι στρατιωτικό παρακλάδι της Χαμάς που ιδρύθηκε το 1992 και έχει 10 έως 40 χιλιάδες στρατεύματα. Συνήθως συντονίζουν τις συγκρούσεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, υπό τη διοίκηση του Mohammed Deif.

2- Ταξιαρχίες Al-Quds:

Ο στρατιωτικός κλάδος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ που δραστηριοποιείται από το 1981 και έχει περισσότερα από 12 χιλιάδες στρατεύματα. Οι Ταξιαρχίες Al-Quds ξεκινούν πυραυλικές επιθέσεις  εναντίον του Ισραήλ, από το 2002, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες απώλειες. Το Ισραήλ, ισχυρίζεται ότι το κίνημα υποστηρίζεται εξ ολοκλήρου από το Ιράν.

3- Ταξιαρχίες Abu Ali Mustafa:

Ο στρατιωτικός κλάδος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο οποίος δραστηριοποιείται από το 1999 και πήρε το όνομά του από τον μάρτυρα Abu Ali Mustafa, γραμματέα του μετώπου.

4- Ταξιαρχίες Nasser Salah al-Deen:

Ο στρατιωτικός κλάδος των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, είναι ενεργός από το 2000, κυρίως σε επιχειρήσεις απαγωγής και δολιοφθορές κατά του Ισραηλινού στρατού.

5- Παλαιστινιακές Ταξιαρχίες Εθνικής Αντίστασης:

Το στρατιωτικό παρακλάδι, του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, είναι ενεργό από το 2000 και είναι υπεύθυνο για πολλές ανταρτικές επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. 

Στο μεταξύ, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με ανταποκριτή, του Γαλλικού Πρακτορείου στον θύλακα. 

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως έχει βάλει στο στόχαστρο αυτό που αποκαλεί το «μετρό» των Παλαιστίνιων μαχητών, υπόγειες σήραγγες που επιτρέπουν, κατ` αυτόν, στον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς να μετακινεί πυρομαχικά και όπλα, όπως και σπίτια στελεχών της Χαμάς, που λέει ότι χρησιμοποιούνται επίσης «για να αποθηκεύονται όπλα».

Με πληροφορίες από: ISWNews / Yedioth Ahronoth / Middle East Monitor / Jerusalem Post

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ – Γάζα | Όγδοη μέρα εχθροπραξιών με ρουκέτες από τον Λίβανο – Όλες οι εξελίξεις

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This