ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ιράν | Έκρηξη κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ
Defence Redefined
Published on 05/12/2021 at 11:06

Μια δυνατή έκρηξη ακούστηκε κοντά στις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην Νατάνζ, οι οποίες στο παρελθόν είχαν γίνει στόχος επιθέσεων δολιοφθοράς, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως το περιστατικό ήταν μέρος μιας ελεγχόμενης στρατιωτικής δοκιμής.

Μια μεγάλη έκρηξη και μια λάμψη φωτός στον ουρανό σημειώθηκαν γύρω στις 20:15 τοπική ώρα (16:45 GMT) το Σάββατο στην περιοχή Μπαντρούντ, 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από το σημείο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού.

Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για ενεργοποίηση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας με στόχο την αναχαίτιση εχθρικού αντικειμένου, πιθανότατα ενός drone.

Το Nournews, ένα δίκτυο προσκείμενο στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν, επιβεβαίωσε ότι ένας πύραυλος αεράμυνας εκτοξεύτηκε και εξερράγη στον ουρανό, αλλά σημείωσε πως το συμβάν ήταν μέρος μιας δοκιμής ταχείας αντίδρασης. 

Η κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε αργότερα αυτόν τον ισχυρισμό, αναφέροντας ότι η δοκιμή ήταν μέρος ασκήσεων που διεξάγονται τακτικά υπό την επίβλεψη των τοπικών αρχών αεράμυνας. «Ένα από τα πυραυλικά συστήματα της περιοχής δοκιμάστηκε για να αξιολογηθεί η κατάσταση ετοιμότητας στο έδαφος και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”, δήλωσε ο διοικητής αεράμυνας της Νατάνζ. Δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην περιοχή στο πλαίσιο της δοκιμής.

Διαβάστε επίσης: Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για σχέδιο επίθεσης στην Κύπρο – Συνελήφθη ο ύποπτος

Το περιστατικό έλαβε χώρα την ώρα που το Ισραήλ έχει επανειλημμένως απειλήσει το Ιράν με ανάληψη στρατιωτικής δράσης, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν από πλευράς του έχει δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει ποτέ την ανάπτυξη ενός πυρηνικού οπλοστασίου, σε αντίθεση με το Ισραήλ που διαθέτει δεκάδες πυρηνικά όπλα. Έχει κατηγορήσει επίσης το Ισραήλ για δύο επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ πέρυσι, καθώς και για ακόμα μια νωρίτερα φέτος σε εργαστήριο φυγοκέντρησης στην περιοχή Καράχ, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές “πυρηνική τρομοκρατία”.

Ανώτεροι ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι απαντούν τακτικά στις ισραηλινές απειλές αναφέροντας πως το Ισραήλ δεν τολμά να πραγματοποιήσει επίθεση, καθώς θα αντιμετωπίσει μια καταστροφική απάντηση.

Κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανανέωσαν τις απειλές τους την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις που συμμετείχαν στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συναντήθηκαν εκ νέου στη Βιέννη σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της συμφωνίας, από την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν μονομερώς το 2018.

Το Ισραήλ υπήρξε σφοδρός πολέμιος της συμφωνίας και υποστήριξε σθεναρά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όταν εκείνος απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από την συμφωνία και προχώρησε σε σύγκρουση με το Ιράν, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο έβδομος γύρος των συνομιλιών, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (3/12), δεν επέφερε σημαντικά αποτελέσματα και ανέδειξε έντονα το υφιστάμενο χάσμα μεταξύ Ιράν και Δύσης. Ο όγδοος γύρος αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Al Jazeera, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ – Ηνωμένο Βασίλειο | “Θα εργαστούμε μέρα-νύχτα για να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά”

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This