ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για σχέδιο επίθεσης στην Κύπρο – Συνελήφθη ο ύποπτος
Defence Redefined
Published on 07/10/2021 at 13:15

Το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν τη Δευτέρα ότι οργάνωσε απόπειρα επίθεσης εναντίον Ισραηλινών επιχειρηματιών στην Κύπρο, αφού η κυπριακή αστυνομία δήλωσε ότι συνελήφθηένα  ένοπλο άτομο. Το Ιράν αρνήθηκε άμεσα την κατηγορία.

“Αυτό ήταν ένα τρομοκρατικό περιστατικό που ενορχηστρώθηκε από το Ιράν εναντίον Ισραηλινών επιχειρηματιών που ζούν στην Κύπρο”, δήλωσε ο Ματάν Σίντι, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Ερωτηθείσα να σχολιάσει, η πρεσβεία του Ιράν στην κυπριακή πρωτεύουσα δήλωσε σε email ότι το ισραηλινό το καθεστώς διατυπώνει πάντατε τέοιους αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της κυπριακής αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συνελήφθη ένα άτομο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν πιστόλι και φυσίγγια και ότι είναι μια ευαίσθητη υπόθεση, γι ‘αυτό και έγινε αίτηση προφυλάκισης κεκλεισμένων των θυρών.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ丨Στο Ιράν επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση στο ‘Mercer Street’

Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αστυνομική πηγή, ανέφεραν ότι ο ύποπτος, ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί, συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου στην Λευκωσία, λίγο μετά τη διέλευση του με αυτοκίνητο από σημείο ελέγχου που συνδέει το υπό τουρκική κατοχή βόρειο τμήμα της Κύπρου και με το νότιο τμήμα του νησιού.

Στο όχημά του βρέθηκε επίσης ένας σιγαστήρας, σύμφωνα με αναφορές. Ο ύποπτος αναφέρθηκε ως Αζέρος που κρατούσε ρωσικό διαβατήριο, ηλικίας 38 ή 39 ετών.

Ο ύποπτος οδηγήθηκε ενώπιον εισαγγελέα, το οποίο ενέκρινε οκταήμερο αίτημα κράτησης από την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το νόμο, η αστυνομία πρέπει να προσφύγει στο δικαστήριο για παράταση της προφυλάκισής του.

Το Ισραήλ φάνηκε να αφήνει να εννοηθεί ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του συνέβαλαν στην αποτροπή επι Κυπριακού εδάφους το ύποπτο σχέδιο επίθεσης.

Κυπριακά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης αναφέρει ότι ο ύποπτος βρισκόταν στο νησί για περίπου 20 ημέρες πριν από τη σύλληψή του και νοίκιασε δύο αυτοκίνητα διαδοχικά, ενώ χρησιμοποιούσε ένα ηλεκτρικό σκούτερ για να ταξιδεύει συχνά στη βόρεια πλευρά του νησιού μέσω διάβασης πεζών.

Στη δήλωσή του, ο Σίντι διέψευσε τα δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ την Κυριακή που περιέγραφαν τη σύλληψη ότι απέτρεψε μια απόπειρα δολοφονίας εγκληματικά εναντίον του Τέντι Σάγκι, Ισραηλινού μεγιστάνα.

Η αστυνομία κρατά χαμηλούς τόνους για το περιστατικό. Ο ύποπτος οδηγήθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο στη Λευκωσία την Τετάρτη, όπου η εντολή προφυλάκισής του παρατάθηκε μέχρι τη Δευτέρα.

Ο ύποπτος δεν έχει κατηγορηθεί και οι αξιωματούχοι δεν τον έχουν ταυτοποιήσει, πέρα ​​από τον χαρακτηρισμό του ως Αζέρου με ρωσικό διαβατήριο.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης: Το ιρανικό πλοίο Saviz δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ με μαγνητικές νάρκες – VIDEO

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This