Θερμοβαρικά όπλα | Ο τρόπος λειτουργίας τους και ο φόβος για ευρεία χρήση στην Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 05/03/2022 at 19:40

Από τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία, ένα από τα θέματα που απασχολούν τα μέσα και την κοινή γνώμη είναι κατά πόσο η Ρωσία θα προχωρήσει σε χρήση θερμοβαρικών όπλων.

Τα θερμοβαρικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από την Ρωσία αλλά και από άλλα κράτη συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών στο παρελθόν. Αναφορές για την χρήση τους αφορούσαν τους πολέμους στην Τσετσενία, το Αφγανιστάν και πρόσφατα στην Συρία. Ο Ουκρανός πρέσβης στις ΗΠΑ κατηγόρησε ευθέως την Ρωσική πλευρά για χρήση θερμοβαρικών όπλων στην Ουκρανία κάτι το οποίο φαίνεται να υποστηρίζουν και αρκετά ΜΜΕ. Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από ένα εκτοξευτή TOS 1A τον οποίο φέρεται να κατέλαβαν οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Tα θερμοβαρικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως από αεροσκάφη (βόμβες) και επίγειους εκτοξευτές (όπως το ρωσικό TOS) ενώ διακρίνονται από μεγάλη καταστρεπτική ισχύ. 

Ένα θερμοβαρικό όπλο αποτελείται κυρίως από ένα δοχείο καυσίμων και δύο ξεχωριστούς εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ο πρώτος εκρηκτικός μηχανισμός χρησιμοποιείται για να διασπείρει τα σωματίδια του καυσίμου και ο δεύτερος αναφλέγει το διασκορπισμένο μείγμα από το καύσιμο και το οξυγόνο στον αέρα, δημιουργώντας ισχυρό θερμικό κύμα με μεγάλη πίεση και θερμοκρασία. Το εκρηκτικό μείγμα μπορεί να εισχωρήσει όπου υπάρχει οξυγόνο και να αναφλέγει απορροφώντας το, καθιστώντας έτσι το θερμοβαρικό όπλο ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε οχυρωμένες θέσεις ή καταφύγια. Η απότομη αλλαγή πίεσης είναι καταστροφική για τον άνθρωπο λόγω σύνθλιψης του μαλακού ιστού (π.χ πνεύμονες) ακόμα και αν δεν επέλθει πλήρης καύση του εκρηκτικού μίγματος. 

Τα θερμοβαρικά όπλα δεν έχουν την ίδια καταστρεπτική ισχύ με τα πυρηνικά όπλα όμως θεωρούνται τα ισχυρότερα συμβατικά όπλα. Σε δοκιμή της Ρωσίας το 2007 σύμφωνα με το Center for Arms Control and Non-Proliferation, επιτεύχθηκε δοκιμή θερμοβαρικής βόμβας με ισχύ 44 τόνους TNT. 

Για σκοπούς σύγκρισης ένα πυρηνικό όπλο χαμηλής ισχύος όπως η πυρηνική κεφαλή W76-2 των βαλιστικών πυραύλων Trident D5 -οι οποίοι εκτοξεύονται από πυρηνοκίνητα υποβρύχια- δύναται να έχει ισχύ περίπου 5000 τόνων TNT.

Διαβάστε επίσης: Κίνα | Θα συνεχίσει να “εκσυγχρονίζει” τα πυρηνικά της όπλα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This