MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Η πρώτη γυναίκα που πέταξε το μαχητικό F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ | Φωτογραφία

Defence Redefined
Published on 12/06/2020 at 16:00

Η Emily Thompson έγινε η πρώτη πιλότος στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η οποία πέταξε το μαχητικό F35A σε πολεμική αποστολή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας αυτή την εβδομάδα.

Η Σμηναγός Emily Thompson, με διακριτικό κλήσης “Banzai”, πέταξε με ένα μαχητικό F-35A Lightning II Joint Strike Fighter στην πρώτη της πολεμική αποστολή εξορμόμενη από την βάση της στην Al Dhafra των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

“Όντας η πρώτη γυναίκα, είναι μια πολύ μεγάλη τιμή”, ανέφερε η Thompson σε δήλωση της στην Πολεμική Αεροπορία.

“Υπάρχουν πολλές γυναίκες που προηγήθηκαν και υπάρχουν πολλές γυναίκες που πετούν ήδη μαχητικά αεροσκάφη σε άλλες πλατφόρμες”, είπε.

“…Λοιπόν, για να είμαι το άτομο που παίρνει αυτή την τιμή πρώτη, αυτό σημαίνει πολλά”.

Η Thompson, η οποία είχε σκόπευε να γίνει μηχανικός προτού συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να πετάξει αντί να επιδιορθώσει αεροπλάνα, ξεκίνησε την καριέρα της στην Πολεμική Αεροπορία με F-16  αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα F-35A.

Η Thompson είναι μέρος μιας μικρής ομάδας γυναικών πιλότων F-35, αλλά είπε ότι «η ευκαιρία για τις γυναίκες να ξεχωρίσουν πραγματικά στο F-35 είναι σίγουρα εκεί».

Το F-35, το οποίο διατίθεται σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές, είναι το πιο ακριβό οπλικό σύστημα στην ιστορία του στρατού των ΗΠΑ, με αναμενόμενο συνολικό κόστος ανάπτυξης και προμήθειας περίπου 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κόστος λειτουργίας και συντήρησης περίπου 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg το οποίο επικαλείται αξιολογήσεις του Πενταγώνου. 

Το μαχητικό F-35 μπήκε για πρώτη φορά σε μάχη από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τον Μάιο του 2018, όταν ο στρατηγός της IAF Amikam Norkin ανακοίνωσε με περηφάνια ότι το Ισραήλ ήταν “το πρώτο στον κόσμο που χρησιμοποίησε το F-35 σε επιχειρησιακή δραστηριότητα”.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το προηγμένο αεροσκάφος σε μάχη για πρώτη φορά λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2018.  Ενα F-35B των Αμερικανών Πεζοναυτών απονηώθηκε από το αμφίβιο αεροπλανοφόρο USS Essex για να επιτεθεί σε στόχους των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πέταξε τις πρώτες αποστολές F-35As εναντίον του ISIS στο Ιράκ τον Απρίλιο του 2019.

Η Πολεμική Αεροπορία, επικαλούμενη επιχειρησιακά θέματα ασφάλειας, αρνήθηκε να παράσχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την πτήση της Thompson, ανακοινώνοντας μόνο ότι πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Ιουνίου.

Με πληροφορίες από USAF και Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Στρατηγός Charles Brown | Ο πρώτος Αφροαμερικάνος ηγέτης της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This