Η Ουκρανία δηλώνει πως κατέρριψε υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal – Η Ρωσία αναφέρει πως κατέρριψε βαλλιστικό πύραυλο Grom
Defence Redefined
Published on 07/05/2023 at 13:01

Η Ουκρανία δήλωσε ότι κατέρριψε για πρώτη φορά ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο τύπου Kinzhal στη διάρκεια αεροπορικών πληγμάτων που εξαπέλυσε η Μόσχα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει τον πύραυλο Kinzhal, κατά την πρώτη παρουσίασή του το 2018, «ιδανικό όπλο», γιατί είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτισθεί από την αντιαεροπορική άμυνα του αντιπάλου.

Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, ο πύραυλος καταρρίφθηκε από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot πάνω από το Κίεβο γύρω στις 02:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη.

Από την πλευρά της Ρωσίας, υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι ένας ουκρανικός βαλλιστικός πύραυλος καταρρίφθηκε πάνω από την προσαρτημένη Κριμαία, ένα σπάνιο γεγονός τη στιγμή που διαφαίνεται μια επικείμενη επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων.

Ένας από τους συμβούλους του, ο ‘Ολεγκ Κριτσκόφ, δήλωσε στη συνέχεια ότι δύο πύραυλοι Grom-2 κατερρίφθησαν, σύμφωνα με επικαιροποιημένες πληροφορίες. 

Το AFP δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αυτές τις δηλώσεις από ανεξάρτητη πηγή.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, αυτή είναι η δεύτερη φορά που η χρήση ουκρανικών βαλλιστικών πυραύλων Grom πάνω από την Κριμαία αναφέρεται από τις αρχές. Η πρώτη αναφορά ήταν τον περασμένο μήνα.

Ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal αναφέρεται πως φτάνει σε ταχύτητα τα 10 μαχ και κάποιες πηγές αναφέρουν πως φτάνει μέχρι και τα 12, ενώ το εύρος του ξεπερνά τα 1900 χλμ. Το εύρος του βαλλιστικού πυραύλου Grom-2 φτάνει μέχρι και τα 500 χλμ ενώ η κεφαλή του ανέρχεται στα 500 κιλά.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ, DEFENCE ReDEFiNED

Διαβάστε επίσης: Wagner εναντίον Υπουργείου Άμυνας | Βρισιές και κατηγορίες κατά του Σοϊγκού και χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από το Μπαχμούτ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This