ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Καταστροφή της Σμύρνης | Όταν ο Ελληνισμός διαγράφηκε βίαια από τη Μικρά Ασία – VIDEO
Defence Redefined
Published on 14/09/2021 at 17:30

Η 12 Σεπτεμβρίου 1922 σηματοδοτεί μια από τις πιο σκοτεινές μέρες του Ελληνισμού, καθώς η Σμύρνη, μια από τις πιο ευημερούσες πόλεις στη μεσογειακή ακτή της Μικράς Ασίας, καταστράφηκε από τους Τούρκους, στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες σε μια πατρίδα που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ.

Μόνο πέντε ημέρες πριν από την καταστροφή της Σμύρνης, ο ελληνικός στρατός, που είχε έρθει στη Μικρά Ασία για να ελευθερώσει εδάφη που κάποτε ήταν ελληνικά, έφευγε, ηττημένος από τα τουρκικά στρατεύματα υπό την ηγεσία του ιδρυτή του νέου έθνους, Κεμάλ Ατατούρκ.

Μόλις ο ελληνικός στρατός είχε υποχωρήσει, τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη και σε σύντομο χρονικό διάστημα είχαν τοποθετηθεί σε όλο το μήκος της και κυρίως εκεί όπου ζούσαν μόνο Έλληνες.

Εκείνη την εποχή, η πόλη της Σμύρνης ήταν κυρίως ελληνική, με το 45 τοις εκατό του πληθυσμού της να ανήκει σε αυτήν την εθνοτική ομάδα. Οι Τούρκοι που ζούσαν εκεί ήταν στην πραγματικότητα η μειοψηφία, αποτελώντας μόνο το 23 τοις εκατό του πληθυσμού. Υπήρχαν επίσης ισχυρές αρμενικές και εβραϊκές κοινότητες στην πόλη, συμβάλλοντας στο ακμάζον εμπόριο της.

Αρχικά, οι ντόπιοι, κυρίως Έλληνες Χριστιανοί, Αρμένιοι και Εβραίοι, πίστευαν ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που εισέβαλαν θα διατηρηθούν σε τάξη από το Συμμαχικό Ναυτικό, αποτελούμενο από αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά πλοία που αγκυροβόλησαν στο λιμάνι. Τα συμμαχικά πλοία, που έβγαζαν εκεί στα νερά λίγο έξω από την πόλη, ήταν εγγύηση για την ασφάλειά τους, λανθασμένα θεωρούσαν. Ωστόσο, οι Αμερικανοί έπρεπε να αποδεχτούν την επιβαλλόμενη ουδετερότητα και τους ζητήθηκε η μη συμμετοχή τους σε πολιτικά γεγονότα εκείνης της περιοχής.

Η ειρήνη εκεί σύντομα έσπασε και τα γεγονότα έλαβαν χώρα με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μέσα σε λίγες ώρες, Τούρκοι στρατιώτες, χωρίς προφανή λόγο, άρχισαν να ενεργούν με βία κατά των Αρμενίων εμπόρων κατά μήκος της ακτής, καταστρέφοντας και λεηλατώντας τα καταστήματά τους. Τελικά, η μόνη γειτονιά που έμεινε ανέγγιχτη από τους εμπρηστές ήταν αυτή των Τούρκων.

Μεταφέροντας πολύ λίγα αντικείμενα, οι Έλληνες συρρέουν στο λιμάνι, άλλοι στα πλοία, άλλοι στην περιοχή του Παραδείσου για να βρουν καταφύγιο σε ξένα σχολεία, κλαμπ και προξενεία. Οι άλλοτε ευημερούντες πολίτες θα έπρεπε να αναζητήσουν καταφύγιο στη χώρα των προγόνων τους, ενώ μερικοί πήγαν στην Αμερική. Κάποιοι τα κατάφεραν. Πολλοί άλλοι σπρώχτηκαν πίσω στη θάλασσα φοβούμενοι ότι το σκάφος στο οποίο κατάφεραν να ανέβουν θα βυθιζόταν από το υπερβολικό βάρος.

Την επομένη της αρχικής πυρκαγιάς, ο Πατριάρχης Χρυσόστομος, ο επικεφαλής όλων των Ελληνορθόδοξων πιστών σε όλο τον κόσμο, κρεμάστηκε από Τούρκους στρατιώτες μετά από βάναυσα βασανιστήρια. Οι θηριωδίες δεν είχαν τέλος μέχρι να ολοκληρωθεί η καταστροφή της Σμύρνης. Οι άμαχοι Τούρκοι της πόλης ενώθηκαν με τα στρατεύματα για να καταστρέψουν ό, τι κομμάτι ελληνιστικού πολιτισμού είχε απομείνει.

Σήμερα, πολύ λίγα από τα μπαρόκ κτίρια στην παραλία Alsancak παραμένουν όρθια για να θυμίσουν στον επισκέπτη το μεγαλείο ενός χαμένου παρελθόντος. Στο εσωτερικό της πόλης προς την παλιά Σμύρνη, υπάρχουν μόνο μερικά κτίρια που σώζονται από εκείνη την εποχή, με αρχιτεκτονικά στοιχεία που απηχούν τα μεγαλοπρεπή κτίρια που κάποτε στέκονταν κατά μήκος της προκυμαίας.

Με πληροφορίες από: Έθνος, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Σεπτεμβριανά 1955 | Μαύρη Ημέρα για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This