ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Σεπτεμβριανά 1955 | Μαύρη Ημέρα για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης
Defence Redefined
Published on 06/09/2021 at 11:00

Ο όρος «Σεπτεμβριανά» αναφέρεται στο πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955.

Αποτέλεσμα του διήμερου οργίου βίας ήταν να συρρικνωθεί δραματικά η ελληνική κοινότητα των 100.000 έως τότε Ελλήνων που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη, φτάνοντας στις μέρες μας μόλις στις 2.000 άτομα.

Η αφορμή για το Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, με την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, που στεγαζόταν και στεγάζεται και σήμερα στο σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους. 

Στις 5 το απόγευμα, το μαινόμενο πλήθος των 50.000 ατόμων στράφηκε κατά των ελληνικών περιουσιών στη συνοικία Πέραν. Οι λεηλασίες κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου, όταν επενέβη ο Στρατός, καθώς η κατάσταση κινδύνευε να τεθεί εκτός ελέγχου. Μέχρι τότε, οι αρχές παρέμειναν απαθείς.  Την οργή του όχλου δεν γλύτωσαν και κάποια καταστήματα αρμενικής και εβραϊκής ιδιοκτησίας.

Με τα συνθήματα «Θάνατος στους γκιαούρηδες», «Σπάστε, γκρεμίστε, είναι γκιαούρης», «Σφάξτε του έλληνες προδότες», «Κάτω η Ευρώπη» και «Εμπρός να βαδίσουμε κατά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης», τα έκτροπα κατά των Ελλήνων δεν έλαβαν χώρα μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη Σμύρνη.

Μήνυμα για τα 66 χρόνια από τα «Σεπτεμβριανά» ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ότι δεν λησμονούν οι Έλληνες το πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, αναφέρει ο κ. Δένδιας και προσθέτει ότι είχε ολέθριες συνέπειες στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και αποτέλεσε την απαρχή της μετέπειτα δραματικής συρρίκνωσής του, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης. 

Μάλιστα, ο ιδίος συνεχίζει λέγοντας ότι το πογκρόμ αφαίρεσε από την Πόλη ένα δυναμικό οικονομικά και πολιτισμικά στοιχείο της και παράλληλα το τμήμα της κοινωνίας της Τουρκίας που προσβλέπει στην Ευρώπη, έγινε φτωχότερο.

Με πληροφορίες από: Euronews.com, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: 14 Αυγούστου 1974 | Η Β΄ φάση της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This