ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η απειλή των τουρκικών πυραύλων MAM-L και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα τους – VIDEO
Defence Redefined
Published on 08/03/2021 at 12:52

Βολή με πύραυλο τουρκικής κατασκευής MAM-L πραγματοποίησε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα 2021” κατά τη χθεσινή τελευταία μέρα της άσκησης σύμφωνα με μήνυμά στο τουίτερ του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας. 

“Μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου TB-2 του πολεμικού ναυτικού έπληξε με πλήρη ευστοχία στόχο στην επιφάνεια της θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο με κατευθυνόμενο με λέιζερ πύραυλο MAM-L, που αναπτύσσονται/κατασκευάζονται με εθνικές δυνατότητες”, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο στο μήνυμά του, αναρτώντας και σχετικό βίντεο, αναφέρει σε είδηση του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Εκτενής χρήση UAVs και η πρώτη πολεμική χρήση για τους S-300 – VIDEO

Οι οικογένεια των πυραύλων MAM (Mini Akıllı Mühimmat, Smart Micro Munition) εντάσσονται στην κατηγορία των έξυπνων πυρομαχικών, καθοδηγούμενων από λέιζερ και παράγονται από την τουρκική εταιρεία ROKETSAN. Οι MAM έχουν αναπτυχθεί για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), μικρά ελαφρά αεροσκάφη και αποστολές αέρος-εδάφους για εναέριες πλατφόρμες μικρού φόρτου. 

Η ROKETSAN ισχυρίζεται ότι οι πύραυλοι  MAM μπορούν να εμπλέξουν σταθερούς και κινούμενους στόχους με υψηλή ακρίβεια, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί στις επιχειρήσεις “Ασπίδα του Ευφράτη” (2016), “Κλάδος Ελαίας” (2018), “Πηγή Ειρήνης” (2019), “Ασπίδα Άνοιξης” (2020) στην Συρία, στην επιχείρηση “Νύχια της Τίγρης” (2019–2020) στο Βόρειο Ιράκ, στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020, και στην αντεπίθεση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην Λιβύη το 2020, κατά των δυνάμεων του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που πολιορκούσαν την Τρίπολη. 

 Βίντεο από τις επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Οι παραλλαγές των πυραύλων ΜΑΜ, είναι δύο, ο MAM-C (υψηλής εκρηκτικότητας) και ο ΜΑΜ-L. Ο  MAM-C, έχει διάμετρο 70χιλ και μήκος 970χιλ. Ζυγίζει 6.5 κιλά και έχει εύρος 8 km. Φέρει κεφαλή πολλαπλών χρήσεων (εμπρηστική, διατριτική και διασποράς θραυσμάτων) ή υψηλής εκρηκτικότητας διασποράς θραυσμάτων. 

Ο πύραυλος ΜΑΜ-L, είναι σαφώς μεγαλύτερος με διάμετρο 160χιλ, μήκος 1 μέτρο και βάρος τα 22 κιλά. Έχει εύρος τα 15 km και διαθέτει αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (INS) και GPS. Διαθέτει κεφαλή κατά ενεργής θωράκισης, υψηλής εκρηκτικότητας διασποράς θραυσμάτων και θερμοβαρική κεφαλή (σ.σ χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον περιβάλλοντα χώρο για να προκαλέσει έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία). 

Η οικογένεια πυραύλων ΜΑΜ, έχει ενσωματωθεί στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Bayraktar Tactical UAS (ΤΒ1), Bayraktar TB2, Bayraktar Akıncı, TAI Aksungur, TAI Anka, Vestel Karayel και στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος TAI Hürkuş. 

TAI Anka με πύραυλοuς ΜΑΜ-L

Μέχρι στιγμής, οι πυραυλοι ΜΑΜ, βρίσκονται στα οπλοστάσια της Τουρκίας, της Τυνησίας, της Ουκρανίας, του Κατάρ, του Αζερμπαϊτζάν και της Σαουδικής Αραβίας. 

Εκ του αποτελέσματος και με δείγματα γραφής του προσφάτου πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η χρήση των πυρομαχικών ΜΑΜ, από τα Bayraktar TB2, προκάλεσε τεράστιες απώλειες, σε προσωπικό, άρματα μάχης Τ-72, άρματα μεταφοράς προσωπικού ΒMP-1/2, συστήματα αεράμυνας 2K11 Krug, 9K33 Osa, 2K12 Kub και 9K35 Strela-10. Είδαμε επίσης τα Bayraktar TB2, με τους πυραύλους ΜΑΜ, να χτυπούν συστήματα ρυμουλκούμενου αλλά και αυτοκινούμενου πυροβολικού, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, συστήματα ραντάρ αλλά και εκατοντάδες στρατιωτικά φορτηγά, είτε με προσωπικό είτε με πυρομαχικά. 

Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να δείτε ενδεικτικά το μέγεθος της καταστροφής σε στις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας και του Αρτσάχ σε αριθμούς.

Διαβάστε επίσης:  Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Η καταστροφή σε αριθμούς – Η καταγραφή των απωλειών στο πεδίο της μάχης

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This