ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Εκτενής χρήση UAVs και η πρώτη πολεμική χρήση για τους S-300 – VIDEO
Defence Redefined
Published on 02/10/2020 at 17:28

Για 6η ημέρα ο πλανήτης παρακολουθεί την εμπόλεμη σύρραξη που εξελίσσεται στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Η σφοδρότητα των επιθέσεων είναι άνευ προηγουμένου (σε σχέση με παλαιότερες συρράξεις μικρότερης έντασης μεταξύ των αντιμαχόμενων) και παρόλο που τα αντίστοιχα Υπουργεία Άμυνας δεν δίνουν “πραγματικούς” αριθμούς θυμάτων και υλικών απωλειών, εντούτοις οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι. 

Οι μάχες που εξελίσσονται στην περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, διεξάγονται από πλευράς Αρμενίας κυρίως με άμυνα από πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις τεθωρακισμένων, πυροβολικού συστημάτων αεράμυνας. Από πλευράς Αζερμπαϊτζάν παρατηρούμε χρήση πυροβολικού και εκτενή χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (οπλισμένων και μη) καθώς και αιωρούμενων πυρομαχικών (loitering munition), τουρκικής και ισραηλινής κατασκευής, τα οποία αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος και οι οποίοι κάνουν την διαφορά μέχρι στιγμής στην πολεμική αναμέτρηση. 

Από τις πρώτες μέρες του πολέμου, τα τουρκικά UCAV Bayraktar TB2 και τα αιωρούμενα πυρομαχικά (ορισμένα αποκαλούνται σε απλουστευμένη ορολογία ως drone αυτοκτονίας ή καμικάζι), κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό (παρωχημένων) αντιαεροπορικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης OSA και Strela-10. Σύμφωνα με διάφορες πηγές το Αζερμπαϊτζάν, κατέχει σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αποτελούμενο από  Aerostar (όμοια με αυτά που αγόρασε και η Εθνική Φρουρά), SkyStriker, Orbiter 1K (το οποίο μετατρέπεται σε drone καμικάζι με εκρηκτικό φορτίο βάρους 3kg), Orbiter 3, Harop (επίσης drone καμικάζι), Heron TP, Hermes 450 και Hermes 900. 

Orbiter 1k ίπταται πάνω από στόχο ο οποίος μόλις είχε πληγεί

Τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με βίντεο που αποδεσμευει το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, τα συγκεκριμένα UCAVs και drones  “καμικάζι” χτυπούν ανελέητα τόσο υλικό και μέσα όσο και προσωπικό, προξενόντας μεγάλες απώλειες στις τάξεις των Αρμενίων. 

Μάλιστα ως απάντηση στην εκτεταμένη χρήση UAVs από το Αζερμπαϊτζάν, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Αρμενία χρησιμοποίησε, ομοιώματα εξοπλισμών, όπως αντιαεροπορικών συστημάτων για να παραπλανήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Αζέρων. Την τακτική αυτή εφάρμοσε και ο στρατός της Σερβίας, με επιτυχία, παραπλανωντας τους πιλότους των Νατοϊκών δυνάμεων με ξύλινα ομοιώματα στους βομβαρδισμούς του 1999. 

Πιθανό ομοίωμα αντιαεροπορικού συστήματος 9K33 Osa

Από πλευράς του το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να έχει μετατρέψει τα παλαιά αεροσκάφη τύπου AN-2 σε μη επανδρωμένα τα οποία χρησιμοποιεί και ως “δόλωμα” στις αντιαροπορικές δυνάμεις της Αρμενίας με σκοπό την αποκάλυψη των θέσεων τους και την καταστολή τους εν συνεχεία με τα αιωρούμενα πυρομαχικά. 

Antonov AN-2

Σε μια άλλη εξέλιξη, χθες 1η Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν ανέφερε ότι τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300 εκτόξευσαν πυραύλους στην περιοχή του Γερεβάν, την πρωτεύουσα δηλαδή της Αρμενίας. Στην περιοχή Kotayk και Gegharkunik, η αεράμυνα της πρωτεύουσας, κατέρριψε τα 4 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της Αρμενίας. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη πολεμική χρήση του συστήματος S-300 σε σύρραξη πλήρους κλίμακας.

Παρά τις μεγάλες απώλειες των δυνάμεων της Αρμενίας, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο έδαφος. Ταυτόχρονα, οι εχθροπραξίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως εντατικές με τη χρήση σχεδόν όλων των διαθέσιμων όπλων.

Οι απώλειες του Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.

Οι απώλειες της Αρμενίας σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν

Όσον αφορά τα πολιτικά δρώμενα, σήμερα το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι: “Η Αρμενία παραμένει προσηλωμένη στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ενώ η επιθετικότητα εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα συνεχίσει να λαμβάνει την ισχυρή και αποφασιστική απάντησή μας, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις χώρες του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ για την αποκατάσταση ενός καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός που βασίζεται στις συμφωνίες 1994-1995.”

Μείνετε συντονισμένοι στην DEFENCE ReDEFiNED για διαρκή ενημέρωση αλλά και για περισσότερες αναλύσεις-συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από εξέταση των υπόψη συγκρούσεων.

Διαβάστε επίσης: Καύκασος | Τρίτη μέρα φονικών συγκρούσεων – Νέα πλάνα από το πεδίο της μάχης – VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This