ΗΠΑ | Η Ουκρανία θα παραλάβει το C-UAS σύστημα VAMPIRE
Defence Redefined
Published on 04/11/2022 at 19:20

Οι ΗΠΑ στοχεύουν να στείλουν στην Ουκρανία το σύστημα κατά των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (counter-Unmanned Aircraft Systems – C-UAS) “VAMPIRE” έως τα μέσα του 2023 με την ανάθεση της σύμβασης να αναμένεται εντός μηνών.

Η L3Harris στοχεύει να παραδώσει το VAMPIRE εντός του χρονικού διαστήματος των 9 μηνών, αφότου η εταιρεία έχει υπογράψει σύμβαση, εν μέσω της εκτεταμένης χρήσης από τη Ρωσία ιρανικών περιφερόμενων πυρομαχικών εναντίον σταθμών παραγωγής ενέργειας και άλλων βασικών υποδομών της Ουκρανίας.

Το VAMPIRE αποτελεί ακρωνύμιο του “Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment”, το οποίο είναι ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να προσβάλλει επίγειους στόχους και να εξουδετερώνει αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλά υψόμετρα, όπως UAV.

Σύμφωνα με την L3Harris, το VAMPIRE είναι μία φορητή συλλογή (kit) που δύναται να εγκατασταθεί σε οχήματα μεταφοράς φορτίου για την εκτόξευση των 70 χιλ AGR-20 Advanced Precision Kill Weapon System II (APKWS II) καθοδηγούμενων με λέιζερ ρουκετών ή άλλων κατευθυνόμενων με λέιζερ πυρομαχικών για εξοπλισμό μη τακτικών οχημάτων (non-tactical vehicles – NTV).

Η ρουκέτα APKWS είναι μια σχεδιαστική μετατροπή των μη κατευθυνόμενων ρουκετών Hydra 70 με συλλογή καθοδήγησης με δέσμη λέιζερ για τη μετατροπή τους σε πυρομαχικά ακριβείας (precision-guided munitions – PGM) μέσω ενός συστήματος καθοδήγησης ανίχνευσης λέιζερ και μιας μονάδας ελέγχου για να “κλειδώσει” τον στόχο μέσω ενός καταδείκτη λέιζερ. Εναλλακτικά, τα πυρομαχικά μπορούν να ενσωματώσουν πυροσωλήνα εγγύτητας (proximity fuze) αντί για σύστημα καθοδήγησης λέιζερ.

Οι υπόψη ρουκέτες είναι εξαιρετικά ακριβείς και προκαλούν ελάχιστες παράπλευρες ζημιές, ενώ χρειάζονται ελάχιστο χρόνο για τη φόρτωση και εκφόρτωση των πυρομαχικών.

Έκαστη ρουκέτα APKWS II κοστίζει περίπου 27.500 $ και περιλαμβάνει πλήρως τον πυραυλοκινητήρα, την πολεμική κεφαλή και το την συλλογή καθοδήγησης. Επίσης, η εγκατάσταση μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο ώρες από δύο άτομα χρησιμοποιώντας κοινά εργαλεία.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ρουκέτας APKWS II συμπεριλαμβάνουν:

  • Βάρος: 15 κιλά
  • Μήκος: 1,87 μέτρα
  • Διάμετρος: 70 χιλ
  • Αρχική ταχύτητα βλήματος: Mach 2,9
  • Επιχειρησιακό βεληνεκές: 5 χλμ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 739 μέτρα/δευτερόλεπτο
  • Σύστημα καθοδήγησης: Distributed Aperture Semi-Active Laser Seeker

Παρόμοιας φιλοσοφίας σύστημα είναι και η κατευθυνόμενη ρουκέτα LGR Talon της Raytheon σύστημα το οποίο σημειώνουμε ότι μπορεί να εγκατασταθεί και σε ελικόπτερα τύπου Gazelle τα οποία διαθέτει και η Εθνική Φρουρά.

Διαβάστε επίσης: Gazelle SA 342L1 | Το αειθαλές ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς και επιλογές για αναβάθμιση του – Φωτογραφίες και VIDEO

Το σύστημα VAMPIRE αποτελείται από έναν εκτοξευτή τεσσάρων κάνιστρων για πυρομαχικά 70 χιλ, καθώς και αισθητήρα WESCAM MX-RSTA (Independent Stabilized Sighting System, ιδανικό για επιτήρηση και αναγνώριση και πρόκτηση στόχων) ή παρόμοιο ηλεκτρο-οπτικό/υπέρυθρο αρθρωτό αισθητήρα και καταδείκτη λέιζερ που μπορεί να ανυψωθεί μέσω τηλεσκοπικού ιστού. 

Ένα αυτόνομο τροφοδοτικό ισχύος και ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου αποτελούν επίσης μέρος του συστήματος. Το σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί σε εμπορικά φορτηγά ή ακόμα και να εγκατασταθεί σε σταθερή θέση.

Το VAMPIRE μπορεί επίσης να διαμορφωθεί με διαφορετικούς αισθητήρες για να ταιριάξει καλύτερα στις ανάγκες του τελικού χρήστη, σύμφωνα με την L3Harris. Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστή η διαμόρφωση που προορίζεται για την Ουκρανία.

Στην έκθεση του Συνδέσμου του Αμερικανικού Στρατού τον περασμένο μήνα, η εταιρεία παρουσίασε το σύστημα με τον εκτοξευτή πυραύλων Land-LGR4 από την Arnold Defense and Electronics, και την συλλογή καθοδήγησης λέιζερ APKWS που κατασκευάστηκε από την BAE Systems.

Διαβάστε επίσης: Aeronautics Group | Παρουσιάζει το Trojan Unmanned Hover Plane (UHP) – Μία νέα κατηγορία UAV

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This