ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντυπωσιακές εικόνες του HMS Queen Elizabeth στην Λεμεσό – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 01/07/2021 at 17:28

Οι σχέσεις Κύπρου και Μεγάλης Βρετανίας γίνονται ολοένα βαθύτερες και ευρύτερες και η παρουσία, στο νησί, της ναυαρχίδας του Βασιλικού Ναυτικού, στέλνει ισχυρό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Stephen Lilly.

Ο κ. Lilly επισκέφθηκε το πρωί το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, που από χθες ναυλοχεί στο λιμάνι της Λεμεσού, μεταφέροντας 1600 άτομα προσωπικό, 18 τελευταίου τύπου αεροσκάφη F35B και 10 ελικόπτερα τύπου Merlin και Wildcat.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την επίσκεψη της ναυαρχίδας του Βασιλικού Ναυτικού στην Κύπρο, ο Ύπατος Αρμοστής ανέφερε πως πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο (σε υπηρεσία από το 2014) με τεράστιες δυνατότητες.

Αποτελεί, σημείωσε, μια ορατή απόδειξη της Βρετανικής δέσμευσης, να είναι μια ενεργή χώρα στο παγκόσμιο σκηνικό, ενώ υπογράμμισε πως η παρουσία του πλοίου στο νησί στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, ότι η Βρετανία επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, οι οποίες ολοένα και γίνονται βαθύτερες και ευρύτερες, όπως είπε.

Εξέφρασε δε τη χαρά του που χθες επισκέφθηκαν το αεροπλανοφόρο ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ενώ ανέφερε ότι το Σάββατο αναμένεται να επισκεφθεί το HMS Queen Elizabeth o Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Ανυπομονούμε να τον ενημερώσουμε για τις ικανότητες και τη δύναμη του πλοίου και να του εξηγήσουμε τη συνεισφορά της δύναμης κρούσης 21 (UK Carrier Strike Group 21), όχι μόνο για την ασφάλεια της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και της ΕΕ στο σύνολο της και για μια ειρηνική και ασφαλή Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε.

Αυτό, υπέδειξε, είναι κάτι προς το κοινό συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας και της Κύπρου.

Η παρουσία του HMS Queen Elizabeth στο λιμάνι της Λεμεσού υπογραμμίζει τρία πράγματα, δήλωσε από την πλευρά του ο στρατιωτικός διοικητής των Βρετανικών Βάσεων, στρατηγός Rob Thomson, ο οποίος επίσης επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο.

Το πρώτο, όπως είπε, υπογραμμίζει την Βρετανική δέσμευση για διασφάλιση της ασφάλειας και σταθερότητας της ανατολικής Μεσογείου, το δεύτερο, υπογραμμίζει τη σημασία της φιλίας και συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία «η οποία είναι πολύ σημαντική για εμάς για πολλούς λόγους» και τρίτον, υπογραμμίζει το ρόλο και το έργο που έχουν να επιτελέσουν οι Βρετανικές Βάσεις μέσα από τη βοήθεια που καλούνται να δώσουν κατά την παρουσία του αεροπλανοφόρου στο νησί.

Κληθείς να αναφερθεί σε κοινές ασκήσεις  που θα γίνουν με το προσωπικό του αεροπλανοφόρου, των Βρετανικών Βάσεων και την Κυπριακή Δημοκρατία, ο στρατηγός Thomson ανέφερε ότι υπάρχει στενή συνεργασία και έχουν διευθετηθεί διάφορες δράσεις και δραστηριότητες που θα είναι επωφελείς για όλες τις πλευρές.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του HMS Queen Elizabeth στην Κύπρο και το πλήρωμα είναι ενθουσιασμένο που θα ξεκουραστεί για λίγες μέρες και θα γνωρίσει από κοντά το νησί και τις ομορφιές του, δήλωσε εξάλλου ο καπετάνιος του αεροπλανοφόρου, πλοίαρχος Angus Essenhigh.

Προτεραιότητα μας, συνέχισε, είναι να εφοδιάσουμε το πλοίο με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και κυπριακό φαγητό, ενώ υπέδειξε ότι το HMS Queen Elizabeth θα αποπλεύσει την ερχόμενη Δευτέρα, με κατεύθυνση τη διώρυγα του Σουέζ και τον Ινδικό Ωκεανό, φθάνοντας μέχρι και την Ιαπωνία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πλοίαρχος είπε πως τις περασμένες εβδομάδες, ο στόλος των εννέα πλοίων που ηγείται το αεροπλανοφόρο, συμμετείχε σε αποστολές στο βόρειο Ιράκ, στο  πλαίσιο της επιχείρησης Shader κατά του ισλαμικού κράτους.

Το αεροπλανοφόρο συνοδεύουν στην Κύπρο ολλανδική φρεγάτα (HNLMS Evertsen) και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό (USS The Sullivans), ενώ από τα 18 υπερσύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη F35B που μεταφέρει, τα 10 ανήκουν σε σμήνος Αμερικανών πεζοναυτών.

Διαβάστε επίσης: Λεμεσός | Στο λιμάνι το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού – Φωτογραφίες & VIDEO

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This