Ελληνικός Στρατός | Τα ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR και AN/TPQ 37 εν δράσει – Βίντεο
Defence Redefined
Published on 17/12/2023 at 16:46

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού δημοσίευσε ένα εντυπωσιακό βίντεο με βολές πυροβολικού οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 11-14 Δεκεμβρίου 2023 στο Πεδίο Βολής Κρήτης.

Οι βολές αφορούσαν την εκπαίδευση του προσωπικού των Μονάδων της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ».

Τα PnZ 2000 GR 155 χιλ

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, κατά τη διάρκεια των βολών υλοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες αιτήσεως, συντονισμού και εκπομπής πυρών υποστηρίξεως με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συνέργειας των εμπλεκόμενων στις επιχειρήσεις, κάνοντας πράξη την αρχή «εκπαιδεύομαι όπως θα πολεμήσω».

To M109 155 χιλ

Ειδικότερα, εκτελέστηκαν βολές από αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109, PzH 2000GR και από Συστήματα Πολλαπλών Εκτοξευτών (ΠΕΠ) RΜ-70 και έγινε χρήση των ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR και AN/TPQ που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ).

To AN/TPQ-37 (v3) FireFinder WLS αριστερά και το ARTHUR WLS δεξιά

Tα συνολικά 3 ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR (ARTillery HUnting Radar) WLS (Weapon Locating System) έκδοσης Mob B, που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός φέρονται επί αμφίβιων οχημάτων Bv206 της BAE Systems και αποκτήθηκαν στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών αγορών (μαζί με λοιπά συστήματα όπως TOR M1 και ZUZANA 155 SPGH) από την μετεγκατάσταση των S-300 PMU-1 από την Κύπρο στην Ελλάδα. Παραδόθηκαν το 2004 από την σουηδική SAAB και θεωρούνται πολύ αξιόπιστα και αρκετά σημαντικό μέσο για το Ελληνικό Πυροβολικό. Το μέγιστο βεληνεκές του ARTHUR ανέρχεται σε 40 Χλμ ενώ φέρει παθητικού τύπου διάταξη ραντάρ (Passive Electronically Scanned Array) στην μπάντα C-Band. 

To ARTHUR WLS

Το 2011 η IDE είχε ολοκληρώσει την παράδοση στην SAAB του συστήματος τακτικών επικοινωνιών και διαχείρισης πληροφοριών WiSPR για ενσωμάτωση στο υπόψη σύστημα αντιπυροβολικού υποστηρίζοντας το παγκόσμιο πελατολόγιο της σουηδικής εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: INTRACOM DEFENSE (IDE) | Παρουσίαση Καινοτόμων Προϊόντων που ενδιαφέρουν την Εθνική Φρουρά στην EUROSATORY 2022

Μετεορολογικό μπαλόνι και στο βάθος το σύστημα AN/TPQ-37 (v3)

Το έτερο σύστημα αντιπυροβολικού που χρησιμοποιήθηκε όπως φαίνεται στο δημοσιευθέν υλικό είναι το αμερικανικής κατασκευής (Raytheon),TPQ-37(v3).

O Ελληνικός Στρατός διαθέτει σύμφωνα με ανοικτές πηγές 10 συστήματα  AN/TPQ-36(v7) τα οποία τέθηκαν σε υπηρεσία στο Ελληνικό Πυροβολικό το 1988 και  8 συστήματα AN/TPQ-37(v3) τα οποία τέθηκαν σε υπηρεσία το 2003.

Χαρακτηριστικά ΑΝ/TPQ-37 (v3) FireFinder: 

  • Μέγιστο βεληνεκές:

Όλμοι Πυροβόλα: 30000 μ

Πύραυλοι: 50000 μ

  • Τομέας ερεύνης:

Μέγιστος: 1600 χιλιοστά ΠΒ

Ελάχιστος: 300 χιλιοστά ΠΒ

  • Αριθμός στόχων σε αποθήκευση: 109
  • Αριθμός στόχων: 5/λ
  • Χρόνος τάξεως: 30 λεπτά
  • Διαστάσεις κεραίας ραντάρ:

Ύψος: 4,93 μ.

Πλάτος: 2,39 μ

  • Συχνότητες: Μπάντα S, 3,11 έως 3,39 GHZ
  • Εύρος έρευνας: 90 μοίρες (1600 χιλ. ΠΒ) επεκτάσιμο σε 270 μοίρες (4800 χιλ. ΠΒ) με αυτόματη εναλλαγή τριών (3) τομέων έρευνας (3×1600) σε ελάχιστα δευτερόλεπτα
  • Προσωπικό:

Για τάξη – διάταξη: 8

Για 24ωρη λειτουργία: 12

Το σύστημα έχει τη δυνατότητα εντοπισμού εχθρικών πυροβολαρχιών που βάλλουν ταυτόχρονα βλήματα και ρουκέτες και από διάφορες κατευθύνσεις και δυνατότητα απομόνωσης των τροχιών όπλων καμπύλης τροχιάς (πυραύλων κλπ) από άλλα ιπτάμενα αντικείμενα (αεροσκάφη, πτηνά κ.α.). 

Ραντάρ αντιπυροβολικού ΑΝ/TPQ-36 σημειώνεται επίσης ότι έχουν παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία το 2021.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων

Η κατάσταση σε Εθνική Φρουρά σε ότι αφορά τις δυνατότητες αντιπυροβολικού

Μέχρι και σήμερα (20 χρόνια περίπου μετά την αγορά των ARTHUR) το πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς είναι ακόμα χωρίς σύστημα εντοπισμού εχθρικών πυρών από όπλα καμπύλης τροχιάς, μια πολύ σημαντική παράμετρος για το πυροβολικό μάχης, όπως αποδεικνύεται και σε Ουκρανία.

Βολές από ΠΕΠ RM-70

Επιπλέον η Εθνική Φρουρά δεν διαθέτει σύστημα αναχαίτισης εχθρικών πυρών από όπλα καμπύλης τροχιάς ( C-RAM ) μια δυνατότητα που θα μπορούσε δυνητικά να αποκτηθεί από την αναβάθμιση των πυροβόλων 35mm GDF OERLIKON. Περισσότερα για αυτό στο άρθρο που ακολουθεί.

Διαβάστε επίσης:  Skyguard Next Generation | Η Αυστρία αναβαθμίζει την αεράμυνα της – Συστήματα που διαθέτουν Ελλάδα και Κύπρος

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This